Σταθερη εργασια, δημοσια και δωρεαν παιδεια-υγεια
Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμήθηκε και φέτος η Πρωτομαγιά στην Κομοτηνή γεγονός που έχει επαναληφθεί στα ιστορικά της πόλης. Με κύριο σύνθημα τη διασφάλιση των δίκαιων αιτημάτων των Εργατικών Κατακτήσεων και τον μηδενισμό των εργατικών ατυχημάτων που έπληξαν τελευταία την περιοχή μας πραγματοποιήθηκε στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση μελών και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
Στο κύριο μέλημα που αφορά στο μηδενισμό των εργατικών ατυχημάτων στο νομό μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γενικότερα, στιγματίστηκε η ομιλία που απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός. «Η φετινή Πρωτομαγιά στιγματίστηκε από ένα θάνατο συναδέλφου μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μηδενίσουμε τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, γενικότερα. Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι ότι εμείς διεκδικούμε 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, αυξήσεις στο 8% του μισθού που ζητάει η ΓΣΕΕ, γιατί με 23 ευρώ ημερομίσθιο δεν μπορεί να ζήσουν οι συνάδελφοί μας. Παλεύουμε για έναν κόσμο ειρηνικό, παλεύουμε για έναν κόσμο με δουλειά και εργασία».
“Φαινόμενο” χαρακτήρισε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς σε ξεχωριστές εκδηλώσεις ο κ. Μαγαλιός, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια συζήτησης με το ΠΑ.ΜΕ. για την διοργάνωση ενωμένης εργατικής πορείας. «Στην αρχή το ΠΑ.ΜΕ. δέχτηκε να έρθει μαζί μας, αλλά μετά πήρε εντολή απ’ την Αθήνα για να κάνει ξεχωριστή πορεία».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ στο Ν. Ροδόπης κ. Γιάννη Γαντσίδη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργου Πεταλωτή. Εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Μούχτσης.
Παιδεία, υγεία, εργασία διεκδικεί το ΠΑ.ΜΕ.
Με κεντρικό σύνθημα «1.100 ευρώ βασικό μισθό, όχι στη συναίνεση και στο συμβιβασμό» ξεκίνησε την εορταστική επέτειο για την ημέρα της Πρωτομαγιάς στην κεντρική πλατεία της πόλης το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Την ημέρα χαιρέτησαν η Ν.Ε. του ΚΚΕ Ελλάδος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, το παράρτημα του ΠΕΑΕΑ του Ν. Ροδόπης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Αγροτών Καλλίστης, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 στους άντρες και στα 50 στις γυναίκες και για ανθυγιεινά, αντίστοιχα, στα 55 και στα 50, δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους και δωρεάν δημόσια υγεία, είναι τα «σημαντικά αιτήματα βάσει των αναγκών που έχει μια εργατική λαϊκή οικογένεια» σήμερα και τα οποία διεκδικεί το ΠΑΜΕ.
Αγανάκτηση για την αδιαφορία της κυβέρνησης ως προς τα ζητήματα της εργατικής τάξης εξέφρασε στους δημοσιογράφους ο κ. Ταξόπουλος. «Ενώ συζητιούνται τα αιτήματά μας στην κυβέρνηση, πολλές φορές ακόμη τα ειρωνεύονται. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή ακολουθεί την ίδια τακτική απέναντι στους εργαζόμενους». Ως έγκλημα εργοδοσίας και κυβέρνησης χαρακτήρισε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη πρόσφατα στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής ο κ. Ταξόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «δρα ασύδοτο το κεφάλαιο, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους χωρίς να υπολογίσει καθόλου τον άνθρωπο που παράγει τα υλικά αγαθά, τον άνθρωπο που δημιουργεί». Επίσης, ο κ. Ταξόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντας ως πρωτοφανές αυτό που παρατηρείται στο νομό Ροδόπης. «Είχαμε μέσα σ’ ένα χρόνο τρία εργατικά ατυχήματα. Έχουμε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται στο νομό Ροδόπης».
Στη δύναμη της εργατικής τάξης, να συνεχίσει τον αγώνα της για να διεκδικήσει τα δικαιώματά των εργαζομένων πιστεύει μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της εργατικής τάξης ο κ. Ταξόπουλος. «Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη όχι μόνο να αντικρούσουμε αυτή την επίθεση, αυτή την λαίλαπα, αλλά να περάσουμε και στην αντεπίθεση διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Πρέπει να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους του νομό Ροδόπης για αυτά που γίνονται, δεν πρέπει αυτά τα ζητήματα να μένουν στους τέσσερις τοίχους. Πιστεύουμε ότι και η σημερινή συμμετοχή δείχνει τουλάχιστον τον κόσμο που σκέφτεται, προβληματίζεται και συμμετέχει στην σημερινή πορεία». Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου από το Εργατικό Κέντρο και τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
