Θα διατηρηθει ο χριστιανικος χαρακτηρας της Ευρωπαικης Ενωσης;

Ενώ η ενωμένη Ευρώπη προετοιμάζεται θεσμικά για την είσοδο των 15 νέων χωρών δεν έχει ακόμη ψηφισθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν δέχονται διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τις ενστάσεις του για την είσοδο των μουσουλμάνων. Οι όποιες αποφάσεις είναι καθοριστικές για το μέλλον της Τουρκίας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και το φανερό έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Το κλίμα μεταφέρθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Κουκιάδη, Μαστοράκη και Κατηφόρη, που θεώρησαν πρότυπο τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Ροδόπη και την περιοχή φωτεινό φάρο.

Χριστιανική Ευρώπη;

Σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Κουκιάδης, Μαστοράκης και Κατηφόρης, μαζί με τον ειδικό σε θέματα αγροτικής πολιτικής Μίμη Χριστοδούλου, εξήγησαν αρχικά ότι δεν πρόκειται για προεκλογική συνέντευξη. Ο κ. Κατηφόρης έδωσε έμφαση στον «δικοινωνικό» χαρακτήρα του νομού Ροδόπης, αφού διασαφήνισε ότι τους ενδιαφέρει ν’ ακούσουν τι έχει να τους πει ο κόσμος. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διέρχεται μια ευαίσθητη στιγμή, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Γιατί γίνεται η διεύρυνση που επισημοποιείται την 1η Μαίου και παράλληλα συντάσσεται ένα σύνταγμα της Ευρώπης, που σαν στόχο έχει να δημιουργήσει θεσμούς ικανούς να αντέξουν την είσοδο 10 νέων χωρών, διατηρώντας τη συνοχή. Γίνεται μια μεγάλη ζύμωση γύρω από τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το ότι πρέπει να διατηρήσει το χριστιανικό χαρακτήρα της ΕΕ. Εάν λεχθεί αυτό στο σύνταγμα αποκλείεται αμέσως η Τουρκία, όπως και ο μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων μεταναστών, που είναι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας ίσως και της Ελλάδας. Σαν σοσιαλιστές και μέλη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουμε αυτή τη διχαστική γραμμή, δεν είναι δυνατόν να ανακηρυχθεί η ΕΕ χριστιανικό κλαμπ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απορρίπτει το μουσουλμανικό στοιχείο στην ΕΕ. Σ’ αυτό το κόμμα ανήκει και η ΝΔ, η οποία δεν έχει διευκρινίσει τη στάση της στο θέμα του συντάγματος».

Αγροτικά

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τις καθυστερήσεις στην απόδοση των επιδοτήσεων ο κ. Κατηφόρης εξήγησε ότι λειτουργεί η αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει» και οι προσπάθειες γίνονται σε μεγάλο βαθμό από την κάθε χώρα. Ο κ. Χριστοδούλου επέμεινε στα όσα μπορούν να λυθούν από την κάθε χώρα, σε αντίθεση με την ΕΕ που ασχολείται με τους θεσμούς.

Αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα που διαχειρίζεται ο ΕΛΓΑ όταν δεν προχωρούν καλά οι καλλιέργειες.

«Για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που γίνεται τόση πολύ συζήτηση, έχουμε εξασφαλίσει κατανομή πόρων επαρκών για τη στήριξη και στη διαρθρωτική πτυχή και στη στήριξη των αγορών μέχρι και το 2003 και χειρισμό των μεσογειακών προϊόντων κατά τρόπο ισότιμο αυτού που γίνεται στα εγχώρια προϊόντα. Σε επίπεδο συμμετοχής της χώρας μας στην παραγωγή της κοινότητας η δική μας παραγωγή είναι της τάξεως του 3,8 % της γεωργικής παραγωγής τη ΕΕ. Αυτά που παίρνουμε εμείς από τον προϋπολογισμό για τη γεωργία είναι της τάξης του 6,8%, άρα 80% περισσότερο από ό,τι είναι η συμμετοχή μας στην παραγωγή».

Τουρκία και Ευρώπη

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο κ. Κατηφόρης παρέπεμψε σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν εκπληρώνει τα πολιτικά κριτήρια, ήτοι δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, κράτος δικαίου. «Η διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι η πρόοδος είναι κύρια στη νομοθεσία, όπου βεβαίως χρειαζόταν αλλαγή γιατί ίσχυαν μια σειρά τυραννικοί και ανελεύθεροι νόμοι. Η νομοθεσία τους δημοκρατικοποίησε σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν φτάνει αυτό γιατί πρέπει και να εφαρμόζεται. Κι εκεί υστερεί πάρα πολύ. Έχει πολύ δρόμο να κάνει γιατί υστερεί σαν κοινωνία, έχει μονταριστεί να ζει μ’ ένα τυραννικό κι ανελεύθερο πολιτικό σύστημα.

Η προοπτική του να γίνει μέλος η Τουρκία λειτουργεί σαν καταλύτης στις εσωτερικές αλλαγές, που τις ζητάει ο τουρκικός λαός, γιατί έχει ανάγκη από ελευθερία». Σε πρόσφατη συζήτηση με τούρκους ο κ. Κατηφόρης τους ρώτησε τι σημαίνει γι’ αυτούς η ελευθερία και απάντησαν να είναι ίσοι σαν πολίτες. «Μα είναι ίσοι στην καταπίεση. Θέλουν να καταργηθεί ο χωροφύλακας και η προοπτική της ΕΕ τονώνει αυτή την επιθυμία».

Ο κ. Κουκιάδης συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και την εφαρμογή των νομοθετημάτων, άρα το όποιο έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το 2004.

Ο ευρωπαίος Σημίτης

Σε ερώτηση του ΠτΘ για τυχόν εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το πρόσφατο γκάλοπ και το αίτημα του ΣΕΒ για εκλογές, σε συνδυασμό με το θετικό ευρωπαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού στην ΕΕ ο κ. Κατηφόρης τόνισε τη αποδοχή και το σεβασμό που χαίρει από τους ευρωπαίους. «Ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό του προφίλ από την άσκηση της ελληνικής προεδρίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που ήταν ο πόλεμος του Ιράκ. Αν ήταν ένας Μπερλουσκόνι στην προεδρία πιθανόν να είχε τιναχθεί η ΕΕ στον αέρα. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ίσως είναι ο καταλληλότερος στην Ευρώπη για να πάρει τα ηνία της ΕΕ στα χέρια του. Η ιεράρχηση όμως που κάνει είναι η υποχρέωσή του απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα όσα λέγονται ότι θα τον διώξουν προς τα πάνω είναι φανταστικά, κακόπιστα, κακόβουλα».

Ο κ. Μαστοράκης μετέφερε την άποψη ενός ισπανού ευρωβουλευτή, του Μιχελάνκελ Μαρτίνεζ, που δεν κατανοεί γιατί ο Σημίτης είναι πίσω στα γκάλοπ.

Αναφέρθηκε δε στα όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, στην απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι και στην εκτίμηση που χαίρει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Κύπρο και από τον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Έπ’ αυτού, ο συνεργάτης τους, Γιάννης Λατούδης διατύπωσε: «Στο site της ΝΔ έχει όλο το αρχείο όλων των ανακοινώσεων τύπου και δηλώσεων του Κ. Καραμανλή. Την περίοδο του Ελσίνκι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση τύπου, τα έχουν βγάλει. Υπάρχει ένα κενό 4 ημερών».

Ο κ. Κατηφόρης επανήλθε στην παλαιά θέση Καραμανλή, τύπου «θα σας την σκάσουν οι ευρωπαίοι» και σχολίασε: «Δείχνει μια εντελώς μπακάλικη, μικροπολιτική αντίληψη ασκήσεως πολιτικής, που μπορεί να ταίριαζε στους καφενέδες του 19ου αιώνα, αλλά δεν ταιριάζει στην ΕΕ».

Ο κ. Κατηφόρης σημείωσε ότι ενδέχεται να μην επικυρωθεί το σύνταγμα τώρα, αλλά πρέπει να γίνει μέχρι την άνοιξη γιατί το Μάιο μπαίνουν οι 15 νέες χώρες και στις 115 Ιουνίου είναι οι εκλογές στους κόλπους της Ευρώπης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.