ΠολιτιΚη ΠαρεΜβαση Κυριακου Μπαμπασιδη

Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος, Νοεμβρίου, της «ΠολιτιΚής ΠαρέΜβασης», του τετράπτυχου εντύπου του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μπαμπασίδη. Με νέες προτάσεις κάθε φορά, πάντα κοντά στον πολίτη και σε κάθε ενδιαφερόμενο για ενημέρωση και προτάσεις, η ΠολιτιΚή ΠαρέΜβαση δεν γνωρίζουμε αν πέτυχε ή θα πετύχει το στόχο της, αλλά συζητήθηκε πολύ.

Νεανικός και φιλόδοξος σχεδιασμός φιλοξενεί νεανικές, ευγενικά φιλόδοξες και πρωτοπόρες προτάσεις, κριτικές και κρίσεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μπαμπασίδης επιχειρεί έναν απολογισμό της χρονιάς που παρέρχεται και δίνει τη σκυτάλη στη νέα γενιά ως ακολούθως.

«Η πολύπλευρη κρίση και τα αδιέξοδα που απειλούν τη χώρα μας μαστίζουν, κυρίως, τη νέα γενιά. Οι νέοι πληρώνουν ακριβότερα την οικονομική κρίση με ανεργία.
Η κρίση θεσμών, η κρίση διαφθοράς, η κρίση στην παιδεία πλήττει τη νέα γενιά. Κάθε κοινωνικοπολιτική κρίση κρατάει τη νέα γενιά στον προθάλαμο της ζωής ενισχύοντας τις εξαρτήσεις των νέων ανθρώπων.

Η αστάθεια και η ρευστότητα στις οικονομικές συνθήκες, η αναξιοκρατία, η αναξιοπιστία της πολιτικής, η φαυλότητα, τα ύπουλα χτυπήματα, η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της νέας γενιάς να στοιβάζεται στους διαδρόμους των πολιτικών γραφείων και στους παρα-διαδρόμους των εμπόρων ελπίδας. Εκεί οι νέοι αναζητούν το αυτονόητο. Το δικαίωμά τους στην εργασία, που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο.

Η απάντηση είναι η ενεργοποίηση και η πολιτική αφύπνιση της νέας γενιάς. Αποτελεί βάση της πολιτικής μου υποχρέωσης η αναζωπύρωση και η αναζωογόνηση του οράματος για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα γενιά πρέπει να συμμετέχει στην πολιτική, στα κοινά, σε συλλογικές δράσεις για κοινούς σκοπούς. Η πολιτική είναι η μοίρα των ανθρώπων. Γιατί η μοίρα της Ελλάδας θα αλλάξει μόνον από πολίτες ενεργούς. Διαφωνώ ριζικά με την αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει. Είμαι φύσει μαχητής της ζωής και ως νέος άνθρωπος απορρίπτω μια τέτοια απαισιόδοξη θεωρία. Δεν μας ταιριάζει η φυγομαχία και η υποχώρηση.

Με προτεραιότητα την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον εκσυγχρονισμό των κοινωνικοπολιτικών δομών και σχέσεων, προχωράμε μπροστά χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Απαραίτητος σύμμαχός μας και πηγή έμπνευσης είναι οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι στην πολιτική και τη ζωή. Ζούμε σε μία νέα εποχή που είναι η αρχή ενός νέου ιστορικού και πολιτικού κύκλου. Η νέα προοπτική μπορεί να υπάρξει μόνον, εφόσον προϋποθέτει τους νέους και στηρίζεται σ αυτούς.

Απέναντι στην απαισιόδοξη αντίληψη ότι η νέα γενιά δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλω τη δική μου άποψη: η νέα γενιά είναι ο κύριος ρυθμιστής των εξελίξεων από τη φύση και τον προορισμό της. Ας κινηθούμε όλοι μαζί. Ας κινήσουμε πολιτικούς και πολιτική. Να επιλέξουμε αυτούς που βρίσκονται σε επαφή με το σήμερα και τους πολίτες. Αυτούς που κοιτάνε μπροστά αλλά και που νοιάζονται για τους γύρω τους. Που νοιάζονται για τους ανθρώπους, για όλους τους ανθρώπους και το μέλλον τους. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει κανείς. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, να πάψουμε να βολευόμαστε στα ελάχιστα που έχουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν».

Οι χαμένες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης του Ν. Ροδόπης

• 6 προτάσεις

Η σπουδαιότητα του τουρισμού ως παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, συντελεστή παιδείας και πολιτισμού, προβολής και προστασίας του πλούτου της Θράκης και, ειδικότερα, της Ροδόπης είναι μεν βέβαια αδιαμφισβήτητη, σαφώς δε παραμελημένη ως παράμετρος ανάπτυξης του τόπου μας.

Γρήγορα άλματα και άρτιες υλοποιήσιμες υποδομές είναι τα κλειδιά και οι προτάσεις της ΠολιτιΚής ΠαρέΜβασης κινούνται στα ακόλουθα πλαίσια.

«•Στη μελέτη και ιεράρχηση των βασικών δημοσίων έργων υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, διασυνδέσεις και επικοινωνία των τόπων υποδοχής τουριστών και προώθησής τους στον τελικό τους προορισμό).

•Στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για ανάπτυξη βασικών τουριστικών έργων (συνεδριακά κέντρα, κέντρα φιλοξενίας, εγκαταστάσεις, σπήλαια, τουριστικές διαδρομές).

•Στην απλοποίηση και στο σαφή προκαθορισμό των προϋποθέσεων και προδιαγραφών για την άσκηση διαφόρων τουριστικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων με βάση τη σύγχρονη τουριστική νοοτροπία.

•Στην επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωση, κυρίως των ντόπιων πολιτών, στις περιοχές στόχευσης για την καλλιέργεια τουριστικής αγωγής.

•Στην παροχή κινήτρων οικονομικών και νομοθετικών για τη γρήγορη και ποιοτική κατασκευή από ιδιώτες τουριστικών έργων (ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης, ψυχαγωγίας κ.τ.λ.) και στην οργάνωση τουριστικών υπηρεσιών (περιηγήσεων, ξεναγήσεων, οικολογικών – τουριστικών διαδρομών κ.τ.λ.).

•Στις ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις για την επέκταση των υπαρχουσών ξενοδοχειακών μονάδων και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

•Στην καθιέρωση ειδικής ποσόστωσης για την περιοχή μας για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας» του Γ΄ Κ.Π.Σ.

•Στην προσέλκυση τουριστών και την προβολή μέσα από ολοκληρωμένα διαφημιστικά προγράμματα προβολής της περιοχής μας στο εξωτερικό, μέσα όχι μόνο από εκθέσεις αλλά κυρίως από τις δορυφορικές τηλεοπτικές συχνότητες, καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τους θερινούς μήνες η διαφήμιση δεν είναι αποτελεσματική, γιατί οι ξένοι τουρίστες έχουν, ήδη, κάνει τις επιλογές τους.

Προτείνω την:

1. Άμεση ίδρυση παραρτήματος του υπουργείου τουρισμού στο νομό μας για τον αποτελεσματικό συντονισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη βελτίωση των υποδομών, τη χάραξη ενιαίας πολιτικής σε μακροχρόνια βάση.

2. Τον οργανωμένο επικοινωνιακό σχεδιασμό προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

3. Τη σύνταξη ολοκληρωμένου αναπτυξιακού νόμου για τον τουρισμό με προοπτική βάθους χρόνου και αντίστοιχη πιστωτική και φορολογική πολιτική ειδικά για την περιοχή μας.

4. Την ενίσχυση με κίνητρα στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων ομοειδών τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής μας.

5. Την ενίσχυση συνεργασιών τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής μας με άλλες των Βαλκανικών χωρών.

6. Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης του νομού μας.

Απαιτείται σχεδιασμός, ουσιαστικότητα, αποτελεσματικότητα, ευελιξία και, κυρίως, όραμα, για να υλοποιηθούν οι στόχοι της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των τουριστικών υπηρεσιών του τόπου μας. Πιστεύω ότι ο νομός μας διαθέτει τους ανθρώπους και τις δυνατότητες για να αναβαθμίσουμε τον τουρισμό και την ανάπτυξή του».

Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν…

• 8 κίνητρα για την ενίσχυση των ΜμΕ

Αν, όπως αναφέρεται στην ΠολιτιΚή ΠαρέΜβαση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αγοράς και αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ στην χώρα μας αντιστοιχούν 60 επιχειρήσεις ανά 100 κατοίκους, το ποσοστό αποδεικνύεται πως είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε., άρα όχι αδικαιολόγητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον βασικό μοχλό τόνωσης της απασχόλησης.

Η πτώχευση ακολουθεί τους δυσβάσταχτους όρους φορολόγησης και η προσφορά κινήτρων κρίνεται απαραίτητη και εξειδικεύεται ως ακολούθως.

«•Σταθερό, απλό, αναλογικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, απαλλαγμένο από τη λογική της προστιμοείσπραξης.

•Φορολογικά κίνητρα για συγχώνευση επιχειρήσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

•Στήριξη, οικονομική και τεχνολογική για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

•Κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης, πληροφόρησης και εξειδίκευσης των επιχειρήσεων.

•Θεσμοθέτηση ειδικών χρηματοπιστωτικών πηγών, προκειμένου οι Μ.Μ.Ε. να έχουν εύχερη πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις.

•Χαλάρωση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για επιχορηγήσεις ή δανειοληψίες και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

•Ενίσχυση των Επιμελητηρίων και άλλων ενώσεων των μικρομεσαίων στην κατεύθυνση τού να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς αυτοδύναμης στήριξης των επιχειρήσεων και διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους με τις δημόσιες αρχές.

•Τέλος, ειδικά για την περιοχή μας, καθιέρωση ειδικής φορολογικής ζώνης, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για όλους τους κατοίκους της Θράκης, που ανοίγουν μία νέα επιχείρηση ή επενδύουν σε μία, ήδη, υπάρχουσα».

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.