Ψηφοδελτιο υψηλων προσδοκιων στη Ροδοπη
Επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι πληροφορίες που ήθελαν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης να μην επιδέχεται αιφνιδιαστικών αλλαγών της τελευταίας στιγμής και να αποτελείται από τους δύο εν ενεργεία βουλευτές Γκαλήπ Γκαλήπ και Μεχμέτ Αχμέτ, την κ. Χρύσα Μανωλιά που έχασε την έδρα της στο εκλογοδικείο το 2000 και τον πρώην νομάρχη κ. Στέργιο Σταυρόπουλο το ενδιαφέρον του οποίου κατατέθηκε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η θητεία του στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης.
Είναι η πρώτη φορά που η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται τόσο νωρίς για να καταλήξει στις βουλευτικές υποψηφιότητες, γεγονός που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα έχουν μπροστά τους χρονικό διάστημα πέντε μηνών για να διεξάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Σε σχέση με τις εκλογές του 2000, η μοναδική αλλαγή που επέρχεται στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή του κ. Σταυρόπουλου ο οποίος παίρνει τη θέση του κ. Χαράλαμπου Δαμιανίδη που έχει αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν καρποφόρησαν τελικά οι έντονες προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Δαμιανός Μαρουφίδης ώστε να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούμενες εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε αναδειχτεί πρώτο στο νομό Ροδόπης με ποσοστό 49,6% και εξέλεξε δύο βουλευτές, την κ. Χρύσα Μανωλιά με 13.500 περίπου ψήφους και τον κ. Γκαλήπ Γκαλήπ με 9.500. Στην συνέχεια και μετά από ένσταση που είχε καταθέσει ο κ. Μεχμέτ Αχμέτ που ήταν και ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου, η κ. Μανωλιά έχασε την έδρα της με απόφαση του εκλογοδικείου που είχε κρίνει ως ασυμβίβαστη την θέση που κατείχε στο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με την βουλευτική ιδιότητα, ακυρώνοντας την εκλογή της. Την θέση της πήρε ο κ. Μεχμέτ Αχμέτ που είχε λάβει 6.800 ψήφους ενώ εκτός Βουλής παρέμεινε ο κ. Χαράλαμπος Δαμιανίδης με 5.200 ψήφους. Ο κ. Μεχμέτ Αχμέτ είχε χρηματίσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1985, όταν είχε αναδειχθεί πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, οπότε το ΠΑΣΟΚ είχε κατορθώσει να αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του στο νομό Ροδόπης με 50,8%.
Το πρώτο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης το 1974 συγκρότησαν οι Δημήτρης Βραδέλης, Γιώργος Δαμιανός, Αντώνης Κόκκινος και Δημήτρης Τσετινές, μόνο που το 8% των ψήφων δεν επαρκούσε για την εκλογή βουλευτή. Για την ιστορία, τις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου είχαν καταλάβει οι Γιώργος Δαμιανός και Αντώνης Κόκκινος.
Η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε βουλευτή στη Ροδόπη ήταν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1977, και αυτός ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Βραδέλης ο οποίος επανεκλέχτηκε το 1981 και το 1985 αναδεικνυόμενος στον μακροβιότερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με συνολική θητεία 12 ετών. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής ο αείμνηστος Δημήτρης Τσετινές ο οποίος πολιτευόταν σταθερά με το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974. Ο Δημήτρης Τσετινές επανεκλέχτηκε το Νοέμβριο του 1989 αλλά έχασε την έδρα του τον Απρίλιο του 1990, στην τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 10 μήνες, επειδή το ΠΑΣΟΚ για 400 περίπου ψηφοδέλτια δεν μπόρεσε να υπερβεί το εκλογικό μέτρο του νομού που ήταν το 25%, χάνοντας για μια τριετία την βουλευτική του εκπροσώπηση. Να σημειωθεί ότι σε όλη την χρονική περίοδο 1989-1993 το πολιτικό σκηνικό στη Ροδόπη χαρακτηρίστηκε από την ύπαρξη του ανεξάρτητου συνδυασμού της Εμπιστοσύνης υπό τον Αχμέτ Σαδίκ, που κέρδισε το συντριπτικό κομμάτι των ψήφων της μειονότητας.
Το 1993 το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δύο βουλευτές στη Ροδόπη, τον Δημήτρη Τσετινέ και τον Χαράλαμπο Δαμιανίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος και τον Ιούνιο του 1989 αλλά είχε έρθει δεύτερος και δεν είχε εκλεγεί. Εντωμεταξύ, όμως, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. ο εκλογικός νόμος άλλαξε, και επιβλήθηκε το πλαφόν του 3% ως όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή με αποτέλεσμα η «Εμπιστοσύνη» παρά το γεγονός ότι είχε καλύψει άνετα το εκλογικό μέτρο του νομού Ροδόπης, να μην μπορέσει να εκλέξει βουλευτή και οι 3 έδρες του νομού να μοιραστούν στο ΠΑΣΟΚ που πήρε τις 2 και τη Ν.Δ. που κέρδισε την άλλη με τον κ. Πασχάλη Κωνσταντινίδη.
Το 1996 το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε και πάλι δύο βουλευτές παίρνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψήφων της μειονότητας, αφού έπαψε να υφίσταται ανεξάρτητος συνδυασμός. Για μια ακόμη φορά ο Δημήτρης Τσετινές είχε αναδειχτεί πρώτος με 11.500 σταυρούς με δεύτερο τον Γκαλήπ Γκαλήπ με 10.500. Χαρακτηριστικό εκείνων των εκλογών ήταν ότι η Ν.Δ. για πρώτη φορά από το 1974 δεν εξέλεξε βουλευτή στο νομό, αφού στη διαδικασία της εξομάλυνσης που προβλέπει ο εκλογικός νόμος ο οποίος θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά στις προσεχείς εκλογές, την έδρα του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη πήρε ο υποψήφιος του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά με 7.500 περίπου ψήφους. Ο τραγικός χαμός του Δημήτρη Τσετινέ πάνω στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 1999 αποτέλεσε την αφορμή για να αλλάξουν τα εσωκομματικά δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ και ανέδειξε την δυναμική της ανανέωσης που εκφράστηκε στο πρόσωπο της Χρύσας Μανωλιά η οποία βγήκε με άνεση πρώτη στις εκλογές του 2000, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, εκείνη η εκλογή δεν επέπρωτο να ευδοκιμήσει.
Ο γρίφος των εκλογών της άνοιξης του 2004, των πιο δύσκολων για το ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία και των πιο απρόβλεπτων ως προς τα πρόσωπα που θα εκλεγούν από τη Ροδόπη, δεν αναμένεται να λυθεί πριν από το άνοιγμα της κάλπης…
Στη Ξάνθη, τέλος, τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι του γιατρού Τριαντάφυλλου Παπαδόπουλου και του συναδέλφου του Μπουρχάν Μπαράν από τη μειονότητα τον οποίο όλες οι πληροφορίες φέρουν ως μια πολύ αξιόλογη υποψηφιότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ανατρέψει το σκηνικό στη μειονότητα υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
