Ξανα στο εδωλιο ο Γ. Σκιαδοπουλος

ΑΘΗΝΑ:

Δύσκολα θα αποφύγει τα ισόβια ο εικονιζόμενος Γιώργος Σκιαδόπουλος, έπειτα από το σχετικό πρασινο φως που έδωσε ο Άρειος Πάγος. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης (που είχε καταδικάσει τον Σκιαδόπουλο μόλις σε 23 χρόνια κάθειρξη) κάνοντας δεκτή την πρόταση του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιώργου Ζορμπά να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δολοφόνο της αμερικανίδας φίλης του Τζούλι Μαρί Σκάλι, 30 χρονών.

Έτσι ο κατηγορούμενος για ενα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στα νεώτερα χρονικά της χώρας, που τον Οκτώβριο του 2002 καταδικάστηκε σε πρόσκαιρη και όχι ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης, θα ξανακάτσει στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου μέσα στους επόμενους μήνες. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για να δικστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό στην Κομοτηνή, με διαφορετική αυτή τη φορά σύνθεση δικαστών και ενόρκων. Πέρυσι το ΜΟΕ Θράκης του είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικά μειώνοντας την ποινή του, χάρη στην ψήφο των τεσσάρων ενόρκων που διαφοροποιήθηκαν στο σημείο αυτό από τους τακτικούς δικαστές.


Κατά το κατηγορητήριο ο τρίτος μηχανικός του πλοίου «Γκάλαξι» στις 8 Ιανουαρίου του 1999 έπνιξε με τα χέρια του τη φίλη του σε ένα χωματόδρομο στη Νέα Πέραμο Καβάλας και στη συνέχεια απέκοψε με πριόνι το κεφάλι της, το οποίο πέταξε στη θάλασσα, ενώ το σώμα της το έβαλε σε μία βαλίτσα και το έριξε σε λίμνη έρδευσης αγροκτημάτων.

Στη απολογία του στο Εφετείο ο Σκιαδόπουλος είχε υποστηρίξει: «Να με τιμωρήσετε γιατί το αξίζω. Δεν με ενδιαφέρει η ποινή σας. Τις αποφάσεις μου για τη ζωή τις έχω πάρει. Όλοι οι ΄νθρωποι κάνουν λ’αθη, αλλά αυτά που λέμε λάθη κάποια στιγμή δεν αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητά μας. Ο πραγματικός Σκιαδόπουλος δεν είχε σχέση με το έγκλημα που διέπραηξε εκίνο το βράδυ. Σήμερα δικάζετε εν’αν άνθρωπο που αγάπησε με πάθος και αντέδρασε με τον λάθος τρόπο. Αιφνιδιάστηκα όταν μετ’α από δύο χρόνια παραμονής μας στην Ελλάδα μου είπε πως χωρίζουμε και θα γυρίσει στην Αμερική γιατί θέλει την κόρη της. ’ενιωε να γκρεμίζονται όλα γύρω μου».

Η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου (2048/2003) έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει ο επίτιμος εισαγγελέας του ΑΠ Ευάγγελος Κρουσταλάκης πέρυσι. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, κακώς οι ένορκοι αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, καθώς «τα στοιχεία του ποινικού μητρώου και η αναγκαστικά καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την αναγνώριση ελαφρυντικών σύμφωνα με τη νομολογία». Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που οι τρεις τακτικοί δικαστές του ΜΟΕ Θράκης επεσήμαναν ότι ο κατηγορούμενος είχε εμπλακεί σε καβγά με τη μητέρα της μνηστής του και την είχε πιάσει από το λαιμό δημιουργώντας μώλωπες, χωρίς να φθάσει η υπόθεση αυτή στα δικαστήρια.

Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος εξακολουθεί να κρατείται στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής. Η περυσινή απόφαση του ΜΟΕ Θράκης είχε πρκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από την αμερικανική πλευρά για ελαστικότητα του ελληνικού δικαστηρίου και σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων από αμερικανικά έντυπα σε βάρος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το θύμα ήταν γτνωστό φωτομοντέλο στη Νέα Υόρκη και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στη δίκη της βρέθηκε ανταποκριτής των New York Times που παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία στο Εφετείο και έστειλε αναλυτικά κείμενα και ρεπορτάζ στο κορυφαίο σε κυκλοφορία αμερικανικό έντυπο.

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.