Οι χαροκαμενοι του ΣΔΟΕ δεν εχουν χρωμα!

Η εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περί κατάργησης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκάλεσε αλυσιδωτές και αντικρουόμενες αντιδράσεις στον κόσμο των μικρομεσαίων και αποτέλεσε ένα ακόμα πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ.

Αίσθηση δημιούργησε η ταύτιση που έγινε από τον κ. Ρουσόπουλο αλλά και από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, του ΣΔΟΕ «με το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ», εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πλειοψηφία των υπάλλήλων του Σώματος ψήφισαν την παράταξη της ΠΑΣΚΕ στις εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών τους οργάνων…

Σε μια περίοδο που η συζήτηση για τους ελέγχους στην αγορά εντείνεται διαρκώς, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα το φορολογικό νομοσχέδιο και οι όροι που αυτό θα περιλαμβάνει, ο ΠτΘ αναζήτησε απαντήσεις από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κώστα Λιούρτα, ο οποίος, σημειωτέον, τοποθετείται εναντίον της κατάργησης του ΣΔΟΕ γιατί, όπως υποστηρίζει, «οι μικρομεσαίοι δεν τάσσονται εναντίον των ελέγχων στην αγορά, αλλά κατά καιρούς εκφράζουν παράπονα για την ένταση αυτών των ελέγχων καθώς και για την συμπεριφορά που έχουν επιδείξει ορισμένοι υπάλληλοι».

ΠτΘ: Κ. Λιούρτα, Η Χάρτα σύγκλισης του πρωθυπουργού περιλαμβάνει πολλά μέτρα και παροχές που έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας πολλών κοινωνικών ομάδων και τάξεων οι οποίες επλήγησαν από τις πολιτικές λιτότητας των προηγουμένων ετών…

Κ.Λ.: Βεβαίως και συμφωνώ με την χάρτα σύγκλισης. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Έκθεση και στη βάση κάποιων επαφών που είχαμε και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πιστεύω ότι εάν εφαρμοστούν, θα ευνοηθούν οι μικρομεσαίοι. Αν δεν εφαρμοστούν, όμως, και είναι μονάχα προεκλογικές εξαγγελίες δεν κάνουμε τίποτα..

Ήταν απαραίτητα τα μέτρα, αλλά δόθηκαν μονάχα στους οργανωμένους, σ΄ αυτούς που μπορούν και εκβιάζουν. Εμείς, επειδή δυστυχώς δεν μπορούμε να εκβιάσουμε, κάθε φορά μένουμε μόνο στα λόγια. Διότι κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει, όλα είναι στα χαρτιά και εξαρτάται αν θα τα εφαρμόσει ο κ. Φωτιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε τρία χρόνια θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και δεν θα περιμένουμε το κλείσιμο της 10ετίας, της 3ετίας, ή την 6ετίας για να πληρώνουμε τον ένα χρόνο, πέντε φορές. Εάν λοιπόν σε τρία χρόνια έχουμε αποτελέσματα, τότε θα πούμε ότι πάμε μια χαρά!

ΠτΘ: Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προσδοκάτε να εφαρμοστούν άμεσα ή έστω την επόμενη διετία ή τριετία ώστε να ανασάνει η αγορά και να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίοι;

Κ.Λ.: Αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή τους μικρομεσαίους, είναι το φορολογικό. Ο μικρομεσαίος καλείτε να πληρώσει κάθε οικονομικό έτος τρεις, τέσσερις και πέντε φορές και σε αυτά να προστεθούν τα πρόστιμα καθώς και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, οι οποίοι, το έχω πει κατ’ επανάληψη, δεν λειτουργούν εισπρακτικά αλλά προστιμο-εισπρακτικά. Από τις 100 δραχμές πρόστιμο για παράδειγμα, οι 2 δραχμές είναι φοροδιαφυγή και οι 98 δραχμές είναι για παρατυπίες. Παρατυπίες, όμως, γίνονται από τους έλληνες πολίτες κάθε μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή παρατυπήσαμε μια φορά, πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο.

ΠτΘ: Ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ότι αν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει το ΣΔΟΕ. Να υποθέσω ότι αυτό συνιστά μια ανακούφιση για όλους εσάς;

Κ.Λ.: Κάποια στιγμή πρέπει όλοι -και όταν λέω, όλοι, το εννοώ-, να σταματήσουν να παίζουν στις πλάτες μας. Τι θα πει θα καταργηθεί το ΣΔΟΕ; Δηλαδή θα είμαστε ανεξέλεγκτοι; Ο επαγγελματίας, ο βιοτέχνης, ο μικρομεσαίος έχει αδικηθεί και από την πολιτεία και από τους πάντες, αν όμως μείνει ελεύθερος, είναι κοροΐδο να κόψει απόδειξη από την στιγμή που δεν θα ελεγχθεί; Αν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το πράγμα.

Έρχεται ο κ. Καραμανλής και λέει ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ. Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι θα καταργήσουν την εφορία! Από εκεί και πέρα τι θα γίνει; Κάποια στιγμή, επίσης, πρέπει να σταματήσει και η καραμέλα ότι εφορία πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κάθε κυβέρνηση όταν χρειαστεί 100 δραχμές δεν μπορεί να τις πάρει από κανέναν παρά μόνο από τους μικροεπαγγελματίες.

ΠτΘ:Από την πολυετή εμπειρία σας μέσα στην αγορά, έχετε διαπιστώσει ότι το ΣΔΟΕ έχει ασχοληθεί με τις πολιτικές προτιμήσεις εκείνων που ελέγχει;

Κ.Λ.: Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη μας. Οι χαροκαμένοι του ΣΔΟΕ δεν έχουν χρώμα, δεν ανήκουν στην δεξιά, στην αριστερά, ή στο ΠΑΣΟΚ. Ανήκουν σε όλα τα κόμματα. Αυτό το λέω με βεβαιότητα και όποιος θέλει ας με διαψεύσει.

ΠτΘ: Έχω την εντύπωση ότι και ο αρχηγός της Ν.Δ. επιτίθεται εναντίον της φορο-εισπρακτικής πολιτικής του ΣΔΟΕ, γεγονός που θα έπρεπε να σας ικανοποιεί.

Κ.Λ.: Αν είναι μια επανάληψη αυτών που είπε ο κ. Φωτιάδης τότε ο κ. Καραμανλής δεν λέει τίποτα καινούργιο. Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι, «ναι μεν οι έλεγχοι θα ενταθούν στην αγορά», και δεν έχουμε αντίρρηση σ΄ αυτό, «όμως πρόστιμο δεν θα βάζει αυτός που θα βεβαιώνει αλλά μια ομάδα που θα ελέγχει την παράβαση». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί το ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να καταργηθεί. Απλά, το μόνο που θα γίνει κάποια στιγμή, και το οποίο τόνισα στον κ. Φωτιάδη στη σύσκεψη που είχαμε μαζί του, είναι να επαναλειτουργήσει η επιτροπή που υπήρχε στην εφορία και στην οποία συμμετείχε και το επιμελητήριο μας με ένα μέλος και την οποία ο κ. Φωτιάδης κατήργησε το 2000. Αυτό τότε μπορούσαμε να το καταγγείλουμε. Μη έχοντας τώρα έναν άνθρωπο στην επιτροπή δεν μπορούμε να καταγγείλουμε γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται.

ΠτΘ: Το ΣΔΟΕ έχει δείξει δείγματα αλλαγής τακτικής σε θέματα συμπεριφοράς έναντι των ελεγχομένων ή δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Φωτιάδη;

Κ.Λ.: Θα σας απαντήσω διαφορετικά και θα σας πω ότι από τότε που οι μικρομεσαίοι άρχισαν να υψώνουν την φωνή τους, άρχισαν και οι κυβερνώντες να καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει. Κάποτε είπα στον κ. Χριστοδουλάκη, «κ. υπουργέ, φαντάζεστε τι μπορεί να γίνει όταν εμείς συνδικαλιστούμε;», και μου απάντησε: «πράγματα που δεν γίνονται ας μην τα συζητάμε». Άρα, λοιπόν, ξέρουν ότι εμείς δεν έχουμε συνδικαλισμό, ξέρουν ότι εμείς δεν μπορούμε να απαιτήσουμε. Όταν ήρθε ο κ. Φωτιάδης αντί να παραβρεθούν 2.000 μικρομεσαίοι και να φωνάξουν, παραβρέθηκαν 20, με αποτέλεσμα ο κ. Φωτιάδης να μου πει ότι έχω άδικο και ότι αν τους αδικούσε θα παραβρίσκονταν για να διαμαρτυρηθούν. Για να απαντήσω όμως ευθέως στην ερώτησή σας, διαφαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει, κάτι, αν εφαρμοστεί αντί της επιβολής προστίμων, το point system για παράδειγμα, τότε πιστεύω ότι ως μικρομεσαίοι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

ΠτΘ: Υποστηρίζετε ότι οι μικροεπαγγελματίες αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία, διαπιστώνεται όμως καθημερινά ότι όταν κλείνει ένα μαγαζί ανοίγει κάποιο άλλο και έτσι επιβεβαιώνεται ο πρωθυπουργός ότι οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά για τα μαγαζιά που κλείνουν υπάρχουν ίσως και διπλάσια που ανοίγουν. Πως το εξηγείτε αυτό;

Κ.Λ.: Αυτό συμβαίνει στην επαρχία όπου ο κάθε επαγγελματίας έχει και 5 στρέμματα χωράφια, και βγάζει και 1000 κιλά καπνό και 1000 κιλά βαμβάκι. Στην Αθήνα, όμως, είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Γεγονός είναι, βέβαια, ότι μας αρέσει και η καλοπέραση. Αυτό δεν γίνεται να ισχύει πάντα. Όποιος δεν δουλεύει σκληρά, σήμερα, δεν μπορεί να ζήσει και να τα βγάλει πέρα.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Κ.Λ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.