Σε αναζητηση αναδοχης

Το δημοσίευμα της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου μιλούσε για «Ένα κτίριο φάντασμα», αναφερόμενο στο Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στο Κόσμιο, το οποίο επισκέφθηκε την προηγουμένη ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά καθυστερούν οι διαδικασίες για τη στελέχωσή του. Στις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Στυλιανίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Κοτσάκης, αλλά και αγρότες βαμβακοπαραγωγοί, επισήμαναν την αναγκαιότητα λειτουργίας του Κέντρου προκειμένου να λειτουργήσει ως τεχνική υποστηρικτική δομή έρευνας και παροχής συμβουλών στους βαμβακοκαλλιεργητές.

Επί Οργανισμού Βάμβακος λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη το Τεχνολογικό Κέντρο του Οργανισμού, που εκτελούσε τον ποιοτικό έλεγχο και την ταξινόμηση του προϊόντος. Κάποια στιγμή προέκυψαν κοινοτικά προγράμματα και επιχειρήθηκε να γίνει, όπως και έγινε, η εκ βάθρων «ανακαίνισή του». Τότε αποφασίστηκε να γίνουν άλλα τρία τέτοια κέντρα, ένα στη Λάρισα, ένα στη Λαμία και ένα στην Κομοτηνή.


Ετσι, μεταξύ της τότε Κοινότητας Κοσμίου και του τότε Οργανισμού Βάμβακος υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης έκτασης. Την κατασκευή του κτιρίου που θα φιλοξενούσε το Τεχνολογικό Κέντρο ανέλαβε η Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το Β΄ ΚΠΣ. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος πολλές ήταν οι «ανάδοχες οικογένειες» που υιοθέτησαν το «ορφανό» Κέντρο, μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Σήμερα εξακολουθεί να αναζητείται ανάδοχος φορέας που θα το αναλάβει, αλλά και θα το εξοπλίσει, που σημαίνει δαπάνες εκατομμυρίων, για να έρθει η ώρα της στελέχωσης, που είναι και το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών.

Κατά πως φαίνεται, στην Περιφέρεια επικρατεί η άποψη της υιοθεσίας του Κέντρου από το ΕΘΙΑΓΕ, διότι στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επί τόπου επίσκεψης του κ. Στυλιανίδη, εισηγήθηκε με έγγραφό της στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΘΙΑΓΕ την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε αυτό με τη σειρά του να αναλάβει την αξιοποίησή του. Η πρόταση της Περιφέρειας θα τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτό θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Γεωργίας για παραχώρηση αρμοδιότητας ποιοτικού έλεγχου. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές.

Το ΕΘΙΑΓΕ είναι επιφορτισμένο με την έρευνα στην αγροτική παραγωγή και είναι ο μοναδικός φορέας που διεξάγει έρευνα στο βαμβάκι. Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα από το κριτήρια που συνηγορούν στην απόφαση της Περιφέρειας, με τη μόνη διαφορά ότι στο σημείο αυτό προκύπτει θέμα αναρμοδιότητας ή ασυμβατότητας του Ιδρύματος με τα καθήκοντα που του προτείνονται να αναλάβει, διότι διεξάγει μεν έρευνα, αλλά όχι ποιοτικό έλεγχο, ταξινόμηση και τυποποίηση στο προϊόν.

Αφού τεθεί, λοιπόν, υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου η πρόταση της Περιφέρειας και εφόσον γίνει αποδεκτή, θα πρέπει η διοίκηση να υποβάλλει αίτημα για αναγνώριση αρμοδιότητας στο υπουργείο Γεωργίας. Η πρόταση της Περιφέρειας προς το ΕΘΙΑΓΕ είναι να του παραχωρηθεί το κτίριο και αυτό να αναλάβει την αξιοποίησή του. Στην αξιοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται απλά μεταφορά των γραφείων, αν δεν εγκριθεί η διεύρυνση του αντικειμένου του, πράγμα που ως φόβος διατυπώθηκε και από τους κατοίκους του Κοσμίου, και από τον κ. Στυλιανίδη, και από τον κ. Κρόκο.

Την άποψή του καταθέτει ο κ. Κυπριώτης, προϊστάμενος του παραρτήματος ΕΘΙΑΓΕ της Κομοτηνής, που επισημαίνει ότι η αξιοποίηση σημαίνει και προμήθεια εξοπλισμού, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει και ανάλογη δέσμευση εκ μέρους της Περιφέρειας, διότι από μόνη της η παραχώρηση του κτιρίου δεν σημαίνει τίποτε, ενώ επισημαίνει το ερευνητικό έργο που παράγεται από το Ίδρυμα στον τομέα του βάμβακος με την παραγωγή νέων ποικιλιών που ευρέως χρησιμοποιούνται στη χώρα.

Η εξεύρεση πόρων θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα στην εξεύρεση αναδόχου υπηρεσίας, ενώ η ανάληψή του από το ΕΘΙΑΓΕ θα χρειασθεί αναγνώριση αρμοδιότητας για ποιοτικό έλεγχο ταξινόμησης και τυποποίησης, κάτι που μάλλον θα απαιτεί, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, απόφαση υπουργών.

Παράλληλα, υπάρχει η πληροφορία ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός ανάλογου Κέντρου στη Χρυσούπολη της Καβάλας. Ο αγώνας δρόμου μεταξύ των δύο Κέντρων είναι προς ωφέλεια της Κομοτηνής, καθώς και κτίριο διαθέτει και το τοπικό ΕΘΙΑΓΕ δείχνει διάθεση να μετακινήσει τα γραφεία του και να αναλάβει τον ποιοτικό έλεγχο ταξινόμησης και τυποποίησης της παραγωγής βάμβακος. Αρκεί οι διαδικασίες να ξεκινήσουν έγκαιρα.

Βέβαια, το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί στα δύο ή τρία χρόνια που καταργήθηκε ο Οργανισμός Βάμβακος δεν επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες αναδοχής του έργου του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.