Αγιασμος με αισιοδοξια…

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα κενών στη στελέχωση και ελλείψεων στα βιβλία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Προϊσταμένων στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ξεκινάει από σήμερα η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές στο Νομό Ξάνθης. Η εκτίμηση για ομαλή έναρξη λειτουργίας των σχολείων απορρέει από τη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το ίδιο το σύστημα υπό την επενέργεια μιας αποφασιστικής πολιτικής βούλησης να προωθηθεί με ταχύτερους ρυθμούς ο σχεδιασμός τού Υπουργείου Παιδείας για τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. «Επιδίωξη του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία με πλήρες πρόγραμμα από την επομένη του αγιασμού» δηλώνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κων/νος Μοσχίδης. Την εικόνα της «αυξημένης ετοιμότητας», σε σχέση πάντα με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, που εμφανίζει η εκπαίδευση στην περιοχή της Ξάνθης, ενισχύει με τη διαβεβαίωση ότι ο σημερινός αγιασμός δεν θα είναι οιονεί εναρκτήριος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά πραγματικώς, και ο κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος δηλώνει ότι βιβλία και διδάσκοντες αποτελούν είδη εν επαρκεία.

Κτηριακά…

Ως μόνιμος βραχνάς, το πρόβλημα της στέγασης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή του με την κατασκευή νέων κτηρίων ή προσθήκη αιθουσών, θα ταλαιπωρήσει και φέτος αρκετά σχολεία στο Νομό. Σ’ αυτό επικεντρώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητά του για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό μαθητών από τους εξίμιση χιλιάδες που υπολογίζεται ότι θα «παρουσιάσουν» φέτος, στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης:

– στην οξύτερη μορφή του θα βιώσουν το κτιριακό πρόβλημα για άλλη μια χρονιά, οι μαθητές του 3ου Λυκείου και του 4ου και 6ου Γυμνασίου, που συστεγάζονται – εξαιτίας μιας χρονίζουσας αδυναμίας της Πολιτείας να δώσει διέξοδο στο κοινωνικό αίτημα και τον αντίστοιχο σχεδιασμό για κατασκευή σχολείου σε μια περιοχή που εγείρει τις αντιδράσεις των περιοίκων. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τόσο για το 4ο Γυμνάσιο όσο και για το 3ο Λύκειο, έχει ξεκινήσει από πέρυσι η αντίστροφη μέτρηση για την κτιριακή τους αποκατάσταση μέσα από το Γ΄ΚΠΣ. Αίτημα παραμένει ο ρυθμός υλοποίησης των έργων.

– επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκκρεμεί η κτιριακή επέκταση του 2ου και του 3ου ΤΕΕ και η απόκτηση αυτόνομης στέγης για το 4ο Λύκειο στην πόλη της Ξάνθης, το Ειδικό Σχολείο που εδρεύει στη Γενισέα, το Μουσικό Γυμνάσιο που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Διομηδείας και το ΤΕΕ Γλαύκης η κατασκευή του οποίου προσκρούει στη δυσκολία εξεύρεσης οικοπέδου στην ορεινή περιοχή.

Όσον αφορά στη στέγη της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ξάνθης, το πρόβλημα διαφοροποιείται ποσοτικά και ποιοτικά από την ύπαιθρο στον αστικό οικισμό. Ο τελευταίος υφίσταται τη διαρκή πίεση μιας αυξητικής τάσης που παρουσιάζει το μαθητικό δυναμικό των σχολείων του, με συνέπεια να τελεί διαρκώς υπό καθεστώς μεγάλων ή μικρών ελλείψεων αιθουσών κύριων ή βοηθητικών. Την ίδια στιγμή η περιφέρεια του Νομού πλήττεται από το φαινόμενο της «αποψίλωσης» νηπιαγωγείων και δημοτικών από το μαθητικό τους δυναμικό με συνέπεια αφενός να μπαίνει λουκέτο στα σχολικά κτήρια πολλών χωριών και αφετέρου να αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες κατασκευής νέων κτηρίων ή επεκτάσεων υπαρχουσών εγκαταστάσεων, όπου ιδρύονται Σχολικά Κέντρα κατόπιν συγχώνευσης των υπολειτουργουσών ολιγοθέσεων μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Νομό Ξάνθης αναπτύσσονται σήμερα 11 Σχολικά Κέντρα σε αντίστοιχα κεφαλοχώρια (Σταυρούπολη του ομώνυμου Δήμου, Άβδηρα και Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων, Πετεινό, Πολύσιτο, Γενισέα και Διομήδεια του Δήμου Βιστονίδας, Μάγγανα, Εράσμιο, Εξοχή, Όλβιο και Τοξότες του Δήμου Τοπείρου). «Στόχος της Πολιτείας είναι η αναδιοργάνωση των σχολείων προς την κατεύθυνση των Σχολικών Κέντρων. Σε ένα βαθμό, ικανοποιητικό, έχει επιτευχθεί ο στόχος στην πόλη. Έλλειμμα καταγράφουμε στην ύπαιθρο όπου όμως σταδιακά προχωρούμε στην ανάπτυξή τους. Σχολικό Κέντρο, δεν σημαίνει πολλούς μαθητές αλλά ένα πλήρες, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, συγκρότημα, με όλους τους βοηθητικούς χώρους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το ολοήμερο, οι τάξεις υποδοχής, η ενισχυτική διδασκαλία, κλπ. Και σαφώς ένα Σχολικό Κέντρο είναι, οργανικά, τουλάχιστον εξαθέσιο», εξηγεί ο κ. Μοσχίδης σημειώνοντας την παράλληλη ευρεία επέκταση των ολοήμερων τμημάτων για φέτος που αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να μετεξελιχθούν σε καθ’ ολοκληρίαν ολοήμερα δημοτικά (και νηπιαγωγεία).

Ολοήμερα

Η «στροφή στο ολοήμερο», δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, απλώς μια κατεύθυνση του Υπουργείου για τα δημοτικά σχολεία, αλλά και αίτημα των γονέων που σταδιακά έχουν αναγνωρίσει την εξέλιξη του προγράμματος από το αρχικό στάδιο της «φύλαξης» των παιδιών ή παράτασης του σχολικού ωραρίου για την εξυπηρέτηση των ιδίων, στο στάδιο της διαμόρφωσης ενός προγράμματος με πραγματικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που θέτει στο επίκεντρο τον μαθητή.

Οι αριθμοί που υποδηλώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον και τη συναίνεση των γονέων για τη δημιουργία ολοήμερων τμημάτων, λένε ότι από τα 65 νηπιαγωγεία και τα 50 δημόσια δημοτικά σχολεία του Νομού, ολοήμερα τμήματα θα έχουν, φέτος, τα 15 και 27 αντιστοίχως, τείνοντας να «μιμηθούν» τα σχολεία της Σταυρούπολης και των Αβδήρων που αποτελούν τα «αρχαιότερα» αλλά και τα μοναδικά «καθ’ ολοκληρίαν» ολοήμερα στο Νομό.

Στροφή μειονότητας

Οι μεταβολές που συντελούνται σταδιακά στα πεδινά της Ξάνθης, είτε πρόκειται για συγχωνεύσεις, είτε για επέκταση των ολοήμερων, δεν είναι και οι μόνες που καταγράφονται στο Νομό. Τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης δείχνουν ότι στα χωριά της ορεινής Μύκης και των τριών Κοινοτήτων που περιβάλλουν το μειονοτικό Δήμο, εκδηλώνεται μια θετική μεταστροφή των γονιών απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση (με μεγάλο αριθμό εγγραφών και μετεγγραφών μαθητών στα δημόσια σχολεία), και ειδικότερα προς τα νηπιαγωγεία. Ενδεικτικός αυτής της τάσεως, θεωρείται ο αριθμός των 10 νηπιαγωγείων που λειτουργούν στην περιοχή έναντι 55 στον υπόλοιπο Νομό. Η αναλογία προσχολικών μονάδων – πληθυσμού είναι εντυπωσιακή αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μέχρι προσφάτως το νηπιαγωγείο ήταν βαθμίδα ανύπαρκτη στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών. «Οι γονείς έχουν αρχίσει και αναγνωρίζουν το ρόλο και την αναγκαιότητα του νηπιαγωγείου ως παιδαγωγικού ιδρύματος, απαραίτητου «προθαλάμου» θα’ λεγα, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης», ερμηνεύει το φαινόμενο ο κ. Μοσχίδης.

Ειδικά Σχολεία και Ποιότητα

Την πεποίθησή του ότι η «ποσοτική διάσταση» της Παιδείας στο Νομό της Ξάνθης βρίσκεται σε καλό επίπεδο με δυναμική σταδιακής βελτίωσης των πραγμάτων, στηρίζει ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε άλλα δύο ενδεικτικά στοιχεία: τη συνέχιση της λειτουργίας, ως διθέσιου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων που ιδρύθηκε πέρυσι στη Λεύκη και τη δημιουργία από φέτος ενός νέου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, Τυφλών και Αμβλυώπων, στη Φελώνη. «Αυτά τα παιδιά, που βεβαίως είναι εκπαιδεύσιμα, έμεναν κλεισμένα, για χίλιους λόγους, στα σπίτια τους. Τα σχολεία αυτά τους δίνουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης. Σημαντικό όμως, είναι ότι και οι γονείς αλλάζουν σιγά σιγά αντίληψη για τις δυνατότητες των παιδιών τους αλλά και της εκπαίδευσης. Με άδειες αίθουσες, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά… Η αλλαγή στη νοοτροπία της ίδιας της οικογένειας για τα παιδιά με κάποιες ιδιαιτερότητες, φαίνεται και από την αύξηση που παρουσιάζουν εφέτος τα τμήματα ένταξης στο σχολείο. Υπάρχει αίτημα. Και το αίτημα ικανοποιείται», δηλώνει ο κ. Μοσχίδης για να διατυπώσει αμέσως μετά ένα (ρητορικό) ερώτημα «κατακλείδα» της συνέντευξης που κάναμε: «Η ποσοτική διάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι σε καλό επίπεδο. Ζητούμενο είναι η ποιοτική διάσταση. Όλα όσα συνιστούν την ποσοτική διάσταση και τη δυναμική της, μετουσιώνονται και σε εκπαιδευτικό προϊόν αναβαθμισμένης ποιότητας;…»

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.