«Επιδιωξαμε την αξιοπιστια της Θρακης στον ευρωπαικο χωρο»

Με έμφαση στα προβλήματα της μειονότητας και του αγροτικού κόσμου ο κ. Γιαννίτσης προσέγγισε τη Ροδόπη μέσα από μια σειρά επισκέψεων, επιχειρώντας ν’ αποδείξει το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων και με τη δική τους πολιτική γραμμή, που τα τελευταία 15 χρόνια ακολουθήθηκε.

Συνοδευόμενος από το νέο περιφερειάρχη κ. Σακελλάρη, το νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη, το γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Πετρίδη, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής κ. Σταυρόπουλο, στελέχη και συνεργάτες του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιαννίτσης συμμετείχε σε σύσκεψη στο δήμο Σαπών, παρουσία δημοτικών συμβούλων, του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χαριτόπουλου και βέβαια του δημάρχου κ. Πιλιλίτση. Ενημερώθηκε γύρω από τα προβλήματα και στη συνέχεια συμπεριέλαβε εκτάκτως στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη «σε μια όμορφη περιοχή της Ροδόπης», τη Μαρώνεια και το αρχαίο θέατρο. «Είναι ένας ολόκληρος πλούτος πραγμάτων, πληροφοριών και εικόνων. Όλα μαζί συνθέτουν μια τεράστια δημιουργική προσπάθεια που έχει αλλάξει την εικόνα της Θράκης».

Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε, μίλησε αρχικά γι’ αυτό το νέο περιβάλλον που συνάντησε μετά από 9 χρόνια που έχει να την επισκεφθεί: «Ο καθένας που ζει στη Θράκη ας σκεφτεί τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα στα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια στον τρόπο ζωής, στις ευκαιρίες, στις προοπτικές, στον τρόπο που συμβιώνουν οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους και τους παλιννοστούντες και κυρίως τι ελπίδες έχουν δημιουργηθεί που μπορούν να πείσουν τη νεολαία και τον κόσμο ότι οι παλιοί καιροί έχουν πάει πίσω και ζούμε σε μια άλλη εποχή. Ενημερώθηκα από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και από το νομάρχη για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, των υποδομών, των επιχειρήσεων αλλά και της εκπαίδευσης.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να βρούμε λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που συζητήσαμε. Μέσα από τη γραμμή που ακολουθούμε ήδη κάποια προβλήματα θα βρουν άμεσα λύση».

Για την πορεία τους σε κυβερνητικό επίπεδο σχολίασε: «Επιδιώξαμε την ανάπτυξη της Θράκης, τη σύγκλιση της Θράκης με την υπόλοιπη Ελλάδα, τη σύγκλιση εντός της Θράκης, όχι μιας Θράκης δύο ή τριών ταχυτήτων. Όπως επίσης και τις πολιτικές με τα Βαλκάνια και την Τουρκία και την αξιοπιστία της Θράκης στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη και κύρος στην Ελλάδα, που κατεξοχήν θα ευνοήσουν περιοχές που γνώρισαν την υστέρηση και τα προβλήματα παλαιών πρακτικών και αντιλήψεων».

Κορωνίδα η συνύπαρξη

Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσε τη συνύπαρξη των πληθυσμιακών ομάδων: «Η συμβίωση και οι σχέσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα πέρασαν σε άλλη εποχή. Οι υποδομές, η εκπαίδευση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι ευκαιρίες στον κόσμο της ορεινής Θράκης που ήταν για χρόνια απομονωμένη, όπως και η υπόλοιπη σε μεγάλο βαθμό, είναι σημαντικότατος τομέας, στην πορεία που χτίζουμε για μια νέα Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και κύρος στο εξωτερικό και η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για τον εαυτό της. Θα βγούμε κερδισμένοι αν δουλέψουμε σωστά και έχουμε ρεαλισμό. Από τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στην περιοχή είδα πολύ δημιουργικές δυνάμεις».

Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι σκιαγράφησε τα προβλήματα της περιοχής, πρώτα στον αγροτικό χώρο, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στο βαμβάκι, στον καπνό. Παραδέχθηκε ότι χρειάζονται έργα αρδευτικά, αξιοποίηση της γεωθερμίας της περιοχής, έργα για τη διαμόρφωση καλύτερων επιχειρηματικών συνθηκών, ώστε να βρουν έδαφος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δευτερευόντως αναφέρθηκε στα προβλήματα του τομέα υποδομών, τόνισε ότι ο νέος περιφερειάρχης ήταν κοντά του στην περιοδεία και ότι γνωρίζει το έργο του απερχόμενου Άρη Παπαδόπουλου. Σημείωσε ότι ο κ. Σακελλάρης είδε τα προβλήματα και διαπίστωσε ότι υπάρχουν απαντήσεις, αρκεί να μπουν τα χρονοδιαγράμματα για να δρομολογηθούν λύσεις.

Στη συνέχεια στάθηκε στη μειονότητα, σημείωσε ότι ως Υπουργείο Εξωτερικών, «θέλουμε να ξεπεράσουμε την Ελλάδα των δύο και τριών ταχυτήτων», τονίζοντας: «Μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη που θα έχει την ανοχή της διαφοράς, που θα πιστεύει στη δημοκρατία και στο σεβασμό του πολίτη, είτε διαφορετικού φύλου είτε έχει διαφορετικό θρήσκευμα, αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόοδο με την οποία θα προχωρήσουμε. Είμαστε πλέον στην εποχή που δεν συζητάμε πλέον για προβλήματα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα του πληθυσμού».

Σε επίπεδο άλλων θεμάτων αναφέρθηκε στα κίνητρα που εξέτασε για την περιοχή, στους παλιννοστούντες, πολλά προβλήματα των οποίων έχουν βρει λύση, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο ήταν ότι ο απλός κόσμος που τους μίλησε τους βοήθησε να δουν από κοντά τα προβλήματα.

Ο κ. Γιαννίστης θα έχει συνάντηση με τους θρησκευτικούς αρχηγούς της μειονότητας για να συζητήσει τα προβλήματα της μειονότητας, τονίζοντας και πάλι «γνωρίζουμε τα προβλήματα, μας ενδιαφέρουν οι λύσεις. Θα βρεθούμε για να εξομαλυνθούν αυτά τα προβλήματα όπου υπάρχουν. Με ενδιαφέρει να γνωρίσω από κοντά τους θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας». Ήδη το πρωί είχε συνάντηση με το Μουφτή Κομοτηνής. Ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί και με το Σύλλογο Επιστημόνων της Μειονότητας για τη δρομολόγηση λύσεων στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. «Το κλίμα στο οποίο λειτουργεί η μειονότητα είναι πολύ διαφορετικό από ότι παλιά», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν εκλογές για τη Διαχειριστική Επιτροπή των Βακουφίων απάντησε «ξέρουμε τις ελλείψεις, τις εξετάζουμε και θα προχωρήσουμε σε λύσεις, γιατί μας ενδιαφέρει να βρούμε λύσεις που να ικανοποιούν τις προσδοκίες της μειονότητας».

Ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας

Ο κ. Γιαννίτσης έγινε δεκτός, μετά το γεύμα που του παρέθεσε ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, στα ΚΕΣΠΕΜ, από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Στέργιο Σταυρόπουλο, το διευθυντή Στάθη Κεφαλίδη, τον υπεύθυνο για το Κέντρο Λευτέρη Παπαγιαννάκη, στελέχη της Αναπτυξιακής και των ΚΕΣΠΕΜ. Ενδιαφέρθηκε για το πρόγραμμα διδασκαλίας και τη λειτουργία του διευρυμένου ωραρίου, που αρχίζει από 1η Οκτωβρίου.

Ο νομικός κ Παπαγιαννάκης, υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Κομοτηνής και Ξάνθης (ΚΕΣΠΕΜ) ενημέρωσε τον κ. Γιαννίτση για τη λειτουργία του Κέντρου και την ανταπόκριση των μαθητών από τη μειονότητα. Σε δηλώσεις του στον ΠτΘ σχολίασε την επίσκεψη: «Είναι πολύ σημαντική, ένας τρόπος για να δείξει η πολιτεία ότι στηρίζει έμπρακτα το πρόγραμμα. Ήταν εκτός επισήμου προγράμματος, άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μέσα στο μαραθώνιο των επισκέψεων κατάφερε να επισκεφθεί το κέντρο. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του, όπως και της κυβέρνησης. Η περιοχή αξίζει προσοχής και τα θέματα που άλλοι τα βλέπουν περίπλοκα και πολύπλοκα μπορούν να λυθούν με πιο απλούς τρόπους».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 130 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Ο κ. Παπαγιαννάκης επισημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μετακίνησης για τα παιδιά που έρχονται από άλλες περιοχές της Ροδόπης. «Είχαμε κυρίως παιδιά της πόλης και από κοντινά χωριά, αλλά και κάποια διένυαν μεγαλύτερες αποστάσεις και τα έφερναν οι γονείς τους. Ένας καθηγητής του γυμνασίου της Οργάνης, ο κ. Μαρίφης φρόντισε να κρατήσει με δική του πρωτοβουλία το σχολείο ανοιχτό και να οργανώσει τα μαθήματα σε συνεργασία μαζί μας». Τα θερινά μαθήματα ήταν ολοήμερα. Λειτούργησαν 7 τμήματα δημοτικού και τώρα πλέον θα είναι απογευματινά. Για το ρόλο της Αναπτυξιακής, ο κ. Παπαγιαννάκης σημειώνει: «Έστησε το ΚΕΣΠΕΜ. Ανέλαβε να στήσει, σε συνεργασία μαζί μας, την υπάρχουσα δομή».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.