Περισσοτερα απο 4 δις δρχ για καταρτιση στην ΑΜ-Θ
Με έμφαση στην πληροφορική και τα αγροτικά θέματα παρουσιάστηκε ένα σύνολο 175 προγραμμάτων κατάρτισης για 3.500 καταρτιζόμενους στις πέντε πόλεις της περιφέρειας ΑΜ-Θ, στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ. Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης αφορούσε την έγκριση των προτεινόμενων προγραμμάτων κατάρτισης του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος του Γ΄ ΚΠΣ, προϋπολογισμού κάτι παραπάνω από 4 δις δρχ.
Η ανταπόκριση των πολιτικών και των φορέων από όλη την περιφέρεια ήταν σημαντική, καθώς και οι παρατηρήσεις που έγιναν γύρω από τα ΚΕΚ και τις ελλείψεις τους, τις οποίες και γραπτά θα καταθέσουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Ακολούθησε ενημέρωση για τις προθεσμίες του χωροταξικού σχεδίου – χωρίς τοποθετήσεις φορέων αν και το ΤΕΕ Θράκης ήταν εκεί-, γύρω από τις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών και ορεινών περιοχών και τα προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ενημέρωση των φορέων που παρευρέθησαν ανέλαβαν ο υπεύθυνος για προγράμματα κατάρτισης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας κ. Βασίλης Αργυρόπουλος και ο τεχνικός σύμβουλος για τα ΚΕΚ της περιφέρειας – σύμβουλος αξιολόγησης για το 3ο ΠΕΠ κ. Αντώνης Μούσιος. Μετά τις παρατηρήσεις επί των προγραμμάτων που έγιναν ειδικά από φορείς της Ξάνθης, όπως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου- εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΕ κ. Ανέστης Καλλιγάς και ο νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, τις επισημάνσεις και τις ενστάσεις του νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη ως προς την απουσία πρόβλεψης των καταλλήλων για την περιοχή ειδικοτήτων, ο γ.γ. της περιφέρειας κ. Άρης Παπαδόπουλος ζήτησε εντός της εβδομάδας να κατατεθούν προτάσεις και παρατηρήσεις για αλλαγές. Η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η όλη διαδικασία όπως σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος: «Η Διαχειριστική Αρχή θα κάνει μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τον μοναδικό τελικό δικαιούχο, δηλαδή τον φορέα υλοποίησης που είναι η Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και θα κινήσει την όλη διαδικασία αφού υποβληθεί και εγκριθεί το τεχνικό δελτίο για την κατάρτιση στα πλαίσια του μέτρου 5.6.
«Ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα ανθρώπινων δυνάμεων».
Ο προϋπολογισμός για τα 175 προγράμματα είναι ύψους 12 εκατομμυρίων 411 χιλιάδων ευρώ».
Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Νίκος Μπομπόλιας έκανε μια μικρή στάση στο 3ο ΠΕΠ ΑΜ-Θ, ύψους 977,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% είναι δημόσια δαπάνη, δηλαδή κοινοτική και κρατική. Έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 85% και αφορά 271 έργα. Ο κ. Άρης Παπαδόπουλος επεσήμανε, ως προς το υπόλοιπο 15%, ότι δεν ενεργοποιήθηκαν κάποια κομμάτια, όπως για παράδειγμα η γεωθερμία ενώ παραδέχτηκε, στο περιθώριο της σύσκεψης, ότι υπάρχουν μέτρα που χρειάζονται τροποποίηση, να μεταφερθούν δηλαδή πόροι από κάποια μέτρα σε άλλα, διαδικασία που προσδιορίζεται στα τέλη του 2003 με αρχές του 2004.
Ακολούθησε ενημέρωση εργασίας από τον διευθυντή της Περιφέρειας κ. Λάζαρο Τσακμακίδη γύρω απ΄ τον χρόνο και τον τρόπο των παρατηρήσεων των φορέων επί του χωροταξικού σχεδίου, ο οποίος επεσήμανε την προσοχή που οφείλουν να δείξουν σε Θάσο και Σαμοθράκη. Ο κ. Μπομπόλιας έδωσε πληροφορίες για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων των αστικών και ορεινών περιοχών, ενώ η κ. Χριστίνα Ταβουλτσίδου για τις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης.
Το κεφάλαιο ενημέρωση έκλεισε με τα προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μεταποίηση και τουρισμό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη Ροδόπη υπεβλήθησαν 27 προτάσεις στον τομέα της μεταποίησης και καμία στον τουρισμό, ενώ από 2 για τον τουρισμό υπέβαλαν ο Έβρος, η Ξάνθη και η Δράμα και τα ηνία κράτησε η Καβάλα με 23. Ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησε φυσιολογικές τις πολυάριθμες προτάσεις της Καβάλας, απέφυγε όμως να σχολιάσει το νούμερο 0 της Ροδόπης.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
