Πολιτικο γεγονος που θα συνεγειρει τους Ελληνες
ΠτΘ: Τι σημαίνει για τους λαούς της Ευρώπης η διεύρυνση με τη συμμετοχή των δέκα νέων χωρών που αποφασίστηκε στην Κοπεγχάγη και το κείμενο της συμφωνίας πρόκειται να υπογραφεί στην Αθήνα στις 16 Απριλίου;
Γ.Κ: Πρώτα –πρώτα, σημαίνει ότι η Ευρώπη από ένα κλειστό κλαμπ πλούσιων χωρών, αποκτά ηπειρωτική διάσταση. Και αυτό είναι κοσμογονικό γεγονός γιατί καθ’ όλη την ιστορία της Ε.Ε. είχαν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και για πρώτη φορά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Άρα, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Επίσης με την επέκταση των ορίων προς ανατολάς ουσιαστικά, πλέον, φαίνεται ότι η στρατηγική αλλάζει, γιατί πλέον σύνορο της Ε.Ε. είναι η Ρωσία. Αυτό θέτει τον προβληματισμό αν τα σύνορα της Ε.Ε. θα επεκταθούν ακόμα δυτικότερα. Εκεί μέσα εμπίπτει και το πρόβλημα της Τουρκίας. Διότι η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, θέτουν το ερώτημα «εάν δικαιούνται ή νομιμοποιούνται να γίνουν μέλη της Ε.Ε.». Θα τεθεί το ερώτημα ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης πολιτικά γεωγραφικά ιδεολογικά. Γιατί δεν είναι μόνο η Τουρκία και η Ρωσία που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε., αλλά και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Έχουμε να λύσουμε λοιπόν ένα τέτοιο πρόβλημα για πρώτη φορά. Επίσης μείζονος σημασίας θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον ένα ανοιχτό χώρο χωρίς σύνορα μέχρι τη Βαλτική. Αυτό συνέβη κατά την διάρκεια της ιστορίας της μόνο κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, γεγονός που σημαίνει μία νέα δυναμική για την οικονομία, μία νέα πρόκληση για τον επιχειρηματία για τον ελεύθερο επαγγελματία για την επιστήμη για τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα μπορούν να κινούνται σε αυτό το χώρο να παράγουν, να δημιουργήσουν σε νέες βάσεις με νέα δεδομένα, μία δυναμική που θα γίνει σιγά -σιγά αντιληπτή και όχι αμέσως από την επόμενη μέρα. Οι προοπτικές, όμως, θα έλεγα ότι είναι τεράστιες.
ΠτΘ: Η Τουρκία έχει θέση στη νέα Ευρώπη που δημιουργείται;
Γ.Κ: Είναι σαφές ότι οι γνώμες είναι διχασμένες. Για να δοθεί απάντηση πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα του Προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, «ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης;». Αν τα θέλουμε αυστηρώς γεωγραφικά τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα γιατί το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας είναι ασιατικό. Η Τουρκία, όμως, υπήρξε μέλος του ιστορικού γίγνεσθαι της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θεωρούσαν την Τουρκία τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης. Άρα, υπάρχει μία αφετηρία για να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. Θρησκευτικά είναι μουσουλμανικό κράτος, αλλά είναι ταυτόχρονα το μοναδικό το οποίο προσπαθεί να εδραιώσει μία δημοκρατία. Αυτό το πείραμα που κάνει θα το βοηθήσουμε να προχωρήσει για να το ενσωματώσουμε στο Ευρωπαϊκό πρότυπο ή θα το αφήσουμε να χαθεί; Είναι ερωτήματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσουμε προσεχώς.
Το βήμα είναι ανοιχτό και υπάρχουν αντιδράσεις στη βάση, από πολλές κυβερνήσεις, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα. Ειδικά για την Ελλάδα, που και εδώ μπορεί να βρει κανείς μειονεκτήματα, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι από τη στιγμή που η Τουρκία θα ακολουθήσει ευρωπαϊκό δρόμο θα σημάνει ότι θα συμπορεύεται πολιτικά με την Ευρώπη και η πολιτική που έφτανε πολλές φορές ακόμα και στα πρόθυρα του πολέμου θα ανατραπεί.
ΠτΘ: Πάντως, η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι η πολιτική αυτή έχει αποδώσει;
Γ.Κ: Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια ανέτρεψε όλη τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής των προηγούμενων ετών και ήταν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της νεοελληνικής πολιτικής διότι από σκηνικό πολέμου, συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, φτάσαμε σε ένα σκηνικό όπου η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι ο πρωταγωνιστής των συγκρούσεων, αλλά αντιθέτως φέρεται να προηγείται των άλλων χωρών και να δείχνει τι πρέπει να κάνουν. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα ειρήνης και ασφάλειας, ένα κλίμα συνεργασίας που ήταν κατά την δεκαετία του ΄70 ασύλληπτο. Ακόμα και η Κύπρος η οποία νομίζω ότι πέτυχε αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, να γίνει μέλος της Ε.Ε., και άρα να ανοίξουν οι δρόμοι για μία ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.
ΠτΘ: Είσθε αισιόδοξος για την λύση του Κυπριακού προβλήματος;
Γ.Κ: Πρέπει, μάλλον, να αισιοδοξούμε με την έννοια ότι και ο κ. Ερντογάν με τις αλλαγές του Συντάγματος στην Τουρκία θέλει τη λύση του Κυπριακού και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό διότι πλέον συζητάμε με νέους όρους. Στην δεκαετία του ΄70 προσπαθούσε η μία πλευρά να εξουδετερώσει την άλλη. Τώρα προσπαθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να έχουν κοινή πορεία στην Ε.Ε.
ΠτΘ: Ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας;
Γ.Κ: Θα σημειώσω με έμφαση ότι για πρώτη φορά η ελληνική προεδρία θα αποτελέσει πολιτικό γεγονός και θα συνεγείρει τους Έλληνες. Θα υπάρξει ένα είδος εγρήγορσης και συνειδητοποίησης των Ελλήνων και άρα θα υπάρξει μία αλλαγή της πολιτικής αντίληψης και στάσης των Ελλήνων απέναντι στην προεδρία της Ε.Ε.. Επίσης, η ελληνική προεδρία και καμία άλλη προεδρία στην Ε.Ε. δεν είχε αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τόσες προκλήσεις πρώτου μεγέθους. Θα έχουμε την υπογραφή της διεύρυνσης στην Αθήνα, τον Ιούλιο θα συζητηθεί η πολιτική ένωση της Ευρώπης, δηλαδή το Σύνταγμα της Ευρώπης, ώστε να πάμε σε μία κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική ασφάλειας . Ως προς τα κοινωνικά θέματα θα γίνει αναθεώρηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την απασχόληση, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θέματα καθημερινότητας και αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι θα πρέπει να δούμε την ελληνική προεδρία και σαν ένα μέσο που θα φέρει τον πολίτη πιο κοντά στις Βρυξέλλες. Άρα, πραγματικά πρέπει να δούμε αυτή την προεδρία ως μία χρυσή ευκαιρία.
ΠτΘ: Ο πολίτης ανησυχεί για το μέλλον του, την κατοχύρωση της εργασίας του, της ασφάλισής του και του κοινωνικού κράτους. Σ΄ αυτά τα μέτωπα θα δώσει πειστικές και προοδευτικές απαντήσεις η ελληνική προεδρία;
Γ.Κ: Στην Ευρώπη υπάρχει μία κοινωνική ατζέντα δράσης μέχρι το 2006. Κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα γίνει ο πρώτος απολογισμός και ανάλογα με τα αποτελέσματα που είχαμε στην κοινωνική πολιτική θα υπάρξουν τροποποιήσεις στην κοινωνική ατζέντα. Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που θα ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο γιατί ουσιαστικά όταν λέμε κοινωνική ατζέντα είναι η προσπάθεια διατήρησης του κοινωνικού κράτους με την μεταρρύθμισή του, που κάποιοι το αμφισβητούν. Πολιτική της Ε.Ε. είναι να επιφέρει μεταρρυθμίσεις ώστε το κοινωνικό κράτος να καταστεί βιώσιμο και όχι να αποδομηθεί.
ΠτΘ: Ποιες πρόνοιες θα λάβει η ελληνική προεδρία για τα φαινόμενα υποβάθμισης της δημοκρατίας και ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη των κοινωνιών, από οικονομικά κέντρα, που παρατηρούνται σήμερα στην Ε.Ε;
Γ.Κ: Καθημερινά ακούμε ότι ζούμε μία περίοδο απαξίωσης της πολιτικής διότι, λένε, ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα οικονομικά κέντρα και οι πολιτικοί απλά εκτελούν. Εμείς, για την επιβίωση της δημοκρατίας και για να αποκαταστήσουμε την αξία του πολιτικού λόγου θέλουμε να ανεξαρτητοποιήσουμε τα ΜΜΕ από τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. Δεν μπορούν τα ΜΜΕ να τα εξουσιάζουν οικονομικά κέντρα όπως στη Ιταλία όπου ο Μπερλουσκόνι ελέγχει τέσσερα κανάλια. Αυτό σημαίνει καταστροφή της δημοκρατίας. Η δημοκρατία κινδυνεύει από αυτή τη συγκέντρωση και στην Ε.Ε. μέσα από την πρωτοβουλία που πήρε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσπαθούμε να πάρουμε γρήγορα μέτρα ανεξαρτητοποίησης των ΜΜΕ. Πρέπει να δοθεί μάχη για το θέμα αυτό αλλά δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε τοπικό επίπεδο.
ΠτΘ: σας ευχαριστώ πολύ
Γ.Κ: Και εγώ σας ευχαριστώ
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
