«Δημοπρατουνται τα πρωτα 4 χλμ. Κεχρου – Χλοης»

Kαλεσμένος αρχικά του ραδιοφωνικού «ΠτΘ» και στη συνέχεια φιλοξενούμενος και της εφημερίδας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου κ. Απτουραχήμ Μεμέτ περιγράφει τα αποτελέσματα της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκφράζει την ικανοποίησή από την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας και αφήνοντας για λίγο πίσω τα άσχημα νέα προσκαλεί τον κόσμο της Ροδόπης να λάβει μέρος στο πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στα Χίλια της Κοινότητας Κέχρου. Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του ορεινού όγκου, κυρίως οικονομικής φύσεως, αισιοδοξεί ότι μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να έρθουν ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και να δημιουργηθούν υποδομές για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

ΠτΘ: κ. Απτουραχήμ Μεμέτ, ψυχρά τα νέα που μας φέρνετε απ’ τον Κέχρο μετά την πρόσφατη κακοκαιρία. Πώς έπληξε η κακοκαιρία την κοινότητά σας και ποιες περιοχές συγκεκριμένα;

Α.Μ.:
Το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σίγουρα ήταν δύσκολο. Η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής. Σε κάποια σημεία η καταστροφή ήταν βιβλική. Επλήγησαν εκτάσεις, κόπηκαν δρόμοι, έγιναν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, έπεσαν γεφύρια και οι άνθρωποί μας βρίσκονται σε πολύ δυσάρεστη θέση από εκείνη την ημέρα.

Μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στα βόρεια του νομού Ροδόπης και ιδιαίτερα επλήγη η Χλόη και η γύρω περιοχή. Αποκλείστηκε η επικοινωνία με τα τροχοφόρα για τη Χλόη και οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εν αναμονή των εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Χίλια.

ΠτΘ: Έχοντας πρόσφατα γνωρίσει τη Χλόη, μετά την επίσκεψη του γ.γ. της Περιφέρειας στα αιολικά πάρκα, διαπιστώσαμε το πόσο όμορφη είναι η περιοχή, αλλά και το ότι η διαδρομή μέσω Χαμηλού δεν γινόταν από κανονικό δρόμο, αλλά από χωματόδρομο που χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο, υποχρεωτικά τζιπ, γιατί υπάρχουν λακκούβες και χαντάκια. Αυτός ο δρόμος φαντάζομαι ότι δεν είναι πλέον προσπελάσιμος.

Α.Μ.:
Αυτή τη στιγμή, καλό θα ήταν να βλέπατε αυτά τα δρομάκια. Δεν υπάρχει τίποτε και οι άνθρωποι περνούσαν από εκεί για να φτάσουν στα μαντριά τους, στα κτήματά τους για κάποιες καλλιέργειες που έχουν , όπως είναι οι πατάτες, τα καπνά, τα φασόλια, τα καλαμπόκια, τα οπωροκηπευτικά. Αυτές οι καλλιέργειες άλλωστε δεν υπάρχουν στα χωράφια, έχουν καταστραφεί.

ΠτΘ: κ. Πρόεδρε, η υπόσχεση του περιφερειάρχη, κ.Παπαδοπούλου και του αντινομάρχη, κ.Γιαννακίδη για το δρόμο Κέχρου- Χλόης, μετά την πρόσφατη θεομηνία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Πιέζετε αρκετά από την πλευρά σας;

Α.Μ.:
Πιέζουμε, παράλληλα και με άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ακούμε πολλά χρόνια την υπόσχεση γι΄αυτό το δρόμο και πρέπει πλέον να υλοποιηθεί. Είναι ευτυχία για μας η επίσκεψη του κ. γενικού, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα γίνει αυτός ο δρόμος, γύρω στα 16 χιλιόμετρα για τη σύνδεση Κέχρου- Χλόης, έργο που θα δώσει ζωντάνια στους ανθρώπους της περιοχής και εμπιστοσύνη για να παραμείνουν στις εστίες τους. Είναι κάτι το θετικό, όμως για να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση θα πάρει χρόνο.

Αυτή τη στιγμή γίνεται κάποια παρέμβαση κι εδώ θέλω να συγχαρώ την πολιτεία επειδή ήταν παρούσα μετά την κακοκαιρία, με μηχανήματα και μπουλντόζες και προσπαθεί να δώσει λύσεις.

ΠτΘ: Έχει προσδιοριστεί η έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες;

Α.Μ.:
Οι καλλιεργητές υπέβαλαν δηλώσεις και ο ΕΛΓΑ θα προσδιορίσει και θα εκτιμήσει το μέγεθός τους. Η καταστροφή στις πατάτες και στα οπωροκηπευτικά είναι 100%, στα καπνά ξεπερνάει το 50%. Οι άνθρωποί μας αναμένουν απ΄ την πολιτεία τη βοήθεια και την αποζημίωση για να μπορέσουν να προετοιμαστούν για το δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά μας.

ΠτΘ: Μιλήσατε με καλά λόγια για την ελληνική πολιτεία, κ. Πρόεδρε. Κατά πόσο όμως η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού που παρενέβη μετά την κακοκαιρία είναι ικανή ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Μήπως θα έπρεπε να είχαμε προλάβει την έκταση των ζημιών; Ζείτε στα ορεινά και γνωρίζετε τι σημαίνει πρόβλεψη.

Α.Μ.:
Δυστυχώς δεν υπήρχε παρόμοια ετοιμότητα. Αν υπήρχε ίσως, ίσως επαναλαμβάνω, να βοηθούσε σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι συνολικά. Το κακό ήταν πολύ μεγάλο και δεν περιγράφεται και το συναντάμε και στην άλλη πλευρά του ορεινού όγκου, στην Κοινότητα της Οργάνης, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό.

ΠτΘ: Υπάρχει άρα επικοινωνία και συμπαράσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές;

Α.Μ.:
Έχουμε επικοινωνία. Χθες είχα τη δέσμευση του προέδρου της Κοινότητας της Οργάνης, σε σχέση με ένα σημείο που δυσκολεύει την περιοχή.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αν υπήρχαν καλύτερες υποδομές και άριστη οργάνωση ενός μηχανισμού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας θα είχαμε λιγότερες ζημιές;

Α.Μ.:
Εν μέρει οι ζημιές θα ήταν μικρότερες και λιγότερες. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι υποδομές για να έχουμε τους δρόμους, την ευκολότερη πρόσβαση και επικοινωνία. Εφόσον θα υπήρχε αυτή η προετοιμασία θα είχαμε μειωμένα προβλήματα με αυτήν την κακοκαιρία.

Προέχουν οι δρόμοι, οι οποίοι είναι προς το παρόν χωματόδρομοι και δεν έχουν γίνει οι ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις σε ρέματα και ποτάμια, γεγονός που δυσκολεύει την ζωή των κατοίκων.

ΠτΘ: Ο Κέχρος αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης. Δεν είναι εφικτή η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου- κάτι σαν δώρο από πλευράς πολιτείας – ικανού να αξιοποιεί όλο αυτό το νερό που έρχεται απ΄ τις βροχοπτώσεις και να προστατεύει ταυτόχρονα την περιοχή;

Α.Μ.:
Δυστυχώς δεν έχουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο που θα κάλυπτε την περιοχή. Σίγουρα θα ήταν κάτι το ιδανικό. Δεν θα έλυνε μόνο τα προβλήματα στην ύδρευση, αλλά και αυτά της άρδευσης περιοχών, οι όποιες πoτιστικά είναι στην minimum ποσότητα και γίνεται συνήθως στα ρέματα και εκεί που τρέχουν αυτά τα νερά. Ένα μεγάλο έργο θα γλίτωνε τους φτωχούς ανθρώπους, που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ειδικά στα ορεινά οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι.

ΠτΘ: Η αίσθηση που προσπαθεί να περάσει η ελληνική πολιτεία είναι ότι οι ομάδες που μειονεκτούν λόγω καταγωγής, γεωγραφικής περιοχής ή άλλων παραγόντων πρέπει να ενισχύονται. Πιστεύετε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην Κοινότητά σας, γι’ αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει πέρα απ΄ τους δρόμους;

Α.Μ.:
Χρειάζονται υποδομές, άλλου είδους δραστηριότητες, άλλες ασχολίες, διαρθρωτικές καλλιέργειες, κίνητρα μέσα από κοινοτικά προγράμματα που τρέχουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους αποκαλούν φτωχούς, αλλά είναι φτωχοί, θα έφερνε επιπλέον εισόδημα στην οικογένειά τους.

ΠτΘ: Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει μέσα από τα ολοκληρωμένα προγράμματα. Είναι όμως εύκολο να βγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους, να αλλάξουν απασχόληση, να γίνουν επιχειρηματίες;

Α.Μ.:
Κάθε αρχή και δύσκολη. Θα ξεκινήσουμε δειλά- δειλά και πιστεύω με τον καιρό θα μπορέσουμε να βγάλουμε αυτούς τους ανθρώπους απ΄ τις ασχολίες τους. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καταλύματα, να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό και να λειτουργήσουν μεμονωμένα ή και ομαδικά οι παρεμβάσεις σ΄ αυτούς τους ανθρώπους.

ΠτΘ: Εκτιμάτε ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι ομάδες. Στη Χλόη συναντήσαμε ιδιαίτερα δραστήρια άτομα.

Α.Μ.:
Η Χλόη είναι κεφαλοχώρι της περιοχής. Οι κάτοικοι είναι πιο εξελιγμένοι γιατί δεν μένουν αποκλειστικά στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται τουλάχιστον 40 οικογένειες στο εξωτερικό για το 2002, για ανεύρεση εργασίας και ενίσχυση του εισοδήματός τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άλλο αέρα και κινούνται πανελλαδικά. Κάποιοι νοικιάζουν τουριστικά περίπτερα σε ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και μένουν εκεί τη θερινή σαιζόν, γνωρίζουν τι σημαίνει τουρισμός. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον Κέχρο.

10.000 επισκέπτες στο πανηγύρι στα Χίλια

ΠτΘ: κ. Πρόεδρε, ας περάσουμε και στα καλά νέα. Ετοιμάζετε το πανηγύρι στην περιοχή Χίλια. Σε τι αφορά;

Α.Μ.:
Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γίνεται αυτό το πανηγύρι. Οι ρίζες του κρατούν σε βάθος χρόνου. Τώρα πλέον το διοργανώνει ο υπάρχων Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Ο κόσμος που επισκέπτεται τα Χίλια, τα τελευταία χρόνια, ανέρχεται στα 10.000 άτομα. Στο πανηγύρι γίνονται κάποιες παραδοσιακές εκδηλώσεις. Υπάρχουν συγκροτήματα και βέβαια οι φημισμένοι αγώνες πάλης. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ομορφιά της περιοχής.

ΠτΘ: Η πάλη είναι ένα αγώνισμα οικείο στους Έλληνες και τους Τούρκους και χάνεται στους αιώνες. Είναι ένα κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού των λαϊκών ανθρώπων.

Α.Μ.:
Είναι η ελεύθερη πάλη που γίνεται από ντόπιους παλαιστές, αλλά συμμετέχουν και ονόματα από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Για φέτος δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

ΠτΘ: Πόσες μέρες διαρκεί το πανηγύρι;

Α.Μ.:
Διαρκεί τρεις μέρες και ξεκινάει από το μέρος που βρίσκεται ο αγάς. Για φέτος ο αγάς κατάγεται από ένα χωριό του Ν. Εβρου, τον Κόρυμβο. Η πρώτη μέρα είναι η σημερινή Πέμπτη και τη δεύτερη και την τρίτη κορυφώνεται στα Χίλια, περιοχή που ανήκει στην Κοινότητα Κέχρου.

ΠτΘ: Από πότε θυμόσαστε να κρατάει αυτό το έθιμο;

Α.Μ.:
Εάν εξαιρέσουμε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής που δεν αναβίωνε το έθιμο, το θυμάμαι από τότε που θυμάμαι και τον εαυτό μου.

ΠτΘ: Πού φιλοξενούνται 10.000 επισκέπτες; Έχετε λύσει τα προβλήματα δημιουργίας καταλυμάτων;

Α.Μ.:
Δυστυχώς δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο για να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους. Συνήθως όσοι έρχονται από μακριά έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην ύπαιθρο. Κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια, ενώ οι επίσημοι διαμένουν σε ξενοδοχεία του Έβρου και της Ροδόπης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου περιμένει και φέτος, αρκετούς αλλοδαπούς.

ΠτΘ: Η κατάσταση του οδικού δικτύου θα δυσκολέψει την πρόσβαση στην περιοχή;

Α.Μ.:
Από την Δευτέρα, τα μηχανήματα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου της συγκεκριμένης περιοχής. Πιστεύω ότι θα εκλείψουν τα προβλήματα για να έρθουν άμεσα οι επισκέπτες.

ΠτΘ: Πού βρίσκονται τα Χίλια;

Α.Μ.:
Ακολουθούμε το δρόμο Σάντα – Κέχρος και από εκεί τη διαδρομή Χαμηλό- Άνω Καμπή. Μετά την Άνω Καμπή φτάνουμε στην τοποθεσία Χίλια, η οποία ανήκει γεωγραφικά στο ΒΑ μέρος του Ν. Ροδόπης. Καλεσμένος είναι όλος ο κόσμος. Την Παρασκευή και το Σάββατο οι εκδηλώσεις ξεκινούν το μεσημέρι.

Όσον αφορά στη μουσική το κάθε συγκρότημα θα έχει και το πρόγραμμά του. Η πάλη συνοδεύεται από νταούλι και ζουρνά.

ΠτΘ: Ποιός αναλαμβάνει τα έξοδα;

Α.Μ.:
Είναι ευθύνη του Συλλόγου εξ’ ολοκλήρου. Υπάρχει και είσοδος για τους επισκέπτες.

Πιστεύουμε μελλοντικά να φτιάξουμε και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, για να απολαμβάνουν οι καλεσμένοι το κάλος της περιοχής.

ΠτΘ: κ. Πρόεδρε, να αναφερθούμε συνοπτικά στα έργα που τρέχουν στην κοινότητα Κέχρου;

Α.Μ.:
Γίνονται αναπλάσεις πλατειών στη Χλόη και το Χαμηλό. Σύντομα θα γίνουν 4 γεωτρήσεις σε Χλόη, Κέχρο, Τσούκα και Κερασιά. Το κυριότερο έργο το έταξε ο κ. γενικός στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Χλόη: δημοπρατούνται τα πρώτα 4 χλμ Κέχρου- Χλόης. Έχει εγκριθεί το έργο και μου κοινοποιήθηκε μόλις χτες.

Ταυτόχρονα τρέχουν μικρά και μεγάλα κοινοτικά έργα. Κάποια άλλα είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ και αναμένουμε να ξεκινήσουν, όπως και οι αθλητικές υποδομές που ανήκουν στο πρόγραμμα Ελλάδα 2004. Σκέφτομαι να γίνει ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα βόλεϊ και ένα για τένις, για τους νέους της περιοχής. Τα νέα παιδιά ήδη αθλούνται και μας τα ζητούν.

ΠτΘ: Περιμένετε έργα σχετικά με κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων ή πολιτιστικών συλλόγων;

Α.Μ.:
Έχουμε υποβάλλει προτάσεις και περιμένουμε.

ΠτΘ: κ. Πρόεδρε μετά την καταιγίδα υπάρχει και ηλιοφάνεια. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πανηγύρι σας.

Α.Μ.:
Σας περιμένουμε να έρθετε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.