Β.Λιτσος: «Εβαλε ανεξιτηλη τη σφραγιδα του σε ο,τι ονομαζουμε Δημο Αιγειρου»

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του εκλιπόντος δημάρχου Πέτρου Αλμπανίδη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Αιγείρου. Το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος, τελέστηκε το πολιτικό μνημόσυνο και ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος επέδωσε πλακέτα στη χήρα του εκλιπόντος Δήμητρα. Δίπλα της στάθηκαν για ακόμη μια φορά τα δύο της παιδιά, η Ιωάννα και ο Μαρίνος, με διακριτικότητα.

Σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη συμμετοχή πληθυσμού από την Αίγειρο, και όχι μόνο, ανθρώπων που ήρθαν να τιμήσουν για μια ακόμη φορά τον δήμαρχό τους, από τους πολιτικούς έδωσαν το «παρών» μόνο ο αντινομάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Ιάσμου Σταύρος Καζάκης και ο δήμαρχος Σώστου Ερντογάν Σαϊτ.

Σε video wall προβαλλόταν εικόνες από το δήμο Αιγείρου, παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλιείς εν δράσει, λιβάδια, ο Αστυνομικός Σταθμός της Ν.Καλλίστης, το δημοτικό κατάστημα και παράλληλα ο κ. Λίτσος παρουσίαζε στους δημότες το όραμα και τις δράσεις του εκλιπόντος δημάρχου στα 2,5 χρόνια της θητείας του. «Όλοι οι δημότες ξέρουν ότι έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, σε ό,τι λέμε, σε ό,τι ονομάζουμε, σε ό,τι εννοούμε Δήμο Αιγείρου». Μιλώντας για το όραμα του Πέτρου Αλμπανίδη, τον χαρακτήρισε «πολυσχιδή πολιτική προσωπικότητα» με οργανωμένο μοντέλο για την αυτοδιοίκηση και με παρεχόμενη ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Με βιογραφικές αναφορές κάνει λόγο για τους αγώνες του την εποχή του Μικρού Πολυτεχνείου. «Ζει μια δύσκολη εποχή από κοντά κι επειδή προέρχεται από ένα δημοκρατικό οικογενειακό περιβάλλον συμμετέχει ενεργά με τις δυνάμεις του. Στη μεταπολίτευση περνάει από πολλούς επαγγελματικούς χώρους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ασχολείται ενεργά με τον συνδικαλισμό». Ανοίγοντας το κεφάλαιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Λίτσος καταθέτει ότι «ο Πέτρος Αλμπανίδης καταφέρνει να συνδυάσει το μεράκι για την αυτοδιοίκηση με την αγάπη που είχε για τον τόπο», και συνοψίζει τα σχέδιά του: «Τοπική αυτοδιοίκηση θεσμικά κατοχυρωμένη. Ο Πέτρος ήταν απ’ τους πιο θερμούς υποστηρικτές του σχεδίου Καποδίστριας. Δεν θα ξεχάσω ότι προετοιμάσαμε την πρόταση που κατατέθηκε για το πώς θα έπρεπε να είναι ο Καποδίστριας, όπως και το σχέδιο του Καποδίστρια Νο2. Είχε άποψη για μια τοπική αυτοδιοίκηση με καταρτισμένα στελέχη και σύγχρονη τεχνολογία.

Πίστευε ότι οι δήμοι έπρεπε να αποκτήσουν χρήματα μέσα από τη μεταφορά των φόρων που συλλέγει το κράτος και να περάσει στα χέρια της αυτοδιοίκησης όλη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, των υπουργείων και φυσικά του ΕΟΤ, που ενδιαφέρει την περιοχή μας»
.

Ο κ. Λίτσος έδωσε έμφαση – βάση των πιστεύω του Πέτρου Αλμπανίδη – στην εγγύτητα της αυτοδιοίκησης με τον πολίτη. «Αυτός που έχει την εξουσία πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες, ειδικά τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, που δεν πρέπει να τις διακρίνουμε, να τις χωρίζουμε σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, την καταγωγή, την κοινωνική επιφάνεια. Στους μικρούς δήμους έχουμε το πλεονέκτημα να γνωρίζουμε τους δημότες, τις οικογένειές τους μία προς μία. Πρώτος του στόχος ήταν οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι».

Ο κ. Λίτσος έθιξε το δικαίωμα σύστασης κι ενεργοποίησης των πολιτιστικών συλλόγων, την έμφαση που δόθηκε στην πρόσληψη καποδιστριακών επιστημόνων και στην οργάνωση σημαντικών υπηρεσιών για το Δήμο.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο νυν δήμαρχος Αιγείρου παρουσίασε το σχέδιο του εκλιπόντος για την αναπτυξιακή και την αγροτική πολιτική, αλλά και για τις υποδομές σε επίπεδο αθλητισμού, πολιτισμού.

Στο πολιτικό μνημόσυνο ανακοινώθηκε και η απόφαση να δοθεί το όνομα του Πέτρου Αλμπανίδη στο νεοαναγειρόμενο δημοτικό κατάστημα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.