Στην τσιμπιδα του Υπουργειου Μεση και Νεο Σιδηροχωρι

Aρχίζει η επιβολή ποινών για παρανομίες –παρατυπίες στο κύκλωμα παραγωγής βάμβακος και η ανακοίνωσή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των ελέγχων για τον εξορθολογισμό του συστήματος του βάμβακος, βρίσκεται σήμερα σε θέση να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα επιτόπιου ελέγχου γεωγραφικής δειγματοληψίας με τη χρήση δορυφόρου σε 32 κοινότητες που είναι κατανεμημένες στους 14 σπουδαιότερους Νομούς καλλιέργειας του προϊόντος. Ήτοι Δράμας (Αργυρούπολη, Καλός Αγρός), Μαγνησίας (Ριζόμυλος, Στεφανοβικείο), Ροδόπης (Σιδηροχώριο, Μέση), Σερρών (Αλιστράτη, Λευκωθέα, Ευκαρπία, Νιγρίτα, Αγιοχώριο, Αχινός, Κορμίστα, Νέα Μπάφρα), Λάρισας (Σωτήριο, Άγιος Γεώργιος), Κιλκίς (Βαφιοχώριο, Πολύκαστρο), Καρδίτσας (Μαραθέα, Γραμματικό), Θεσσαλονίκης, (Επανομή, Χαλάστρα), Φθιώτιδας (Καστρί, Εκκάρα, Νέο Μοναστήρι), Πέλλας (Κρύα Βρύση, Ακρολίμνη), Ημαθίας (Αγκάθια, Πρόδρομος), Βοιωτίας (Βάγια, Κάστρο), Αιτωλοακαρνανίας (Κατοχή) και Τρικάλων (Σερβοτά).

Ελέγχθηκαν 420.849 στρέμματα, από τα οποία τα 130.610 στρέμματα ήταν βαμβάκι:

Σε αυτά βρέθηκαν

• Τα 78.981 στρέμματα, δηλαδή ποσοστό 57%, είχαν δηλωθεί νόμιμα στο ΟΣΔΕ ως καλλιέργεια βάμβακος.

• Τα 14.520,8 στρέμματα δηλαδή ποσοστό 11%, ήταν δηλωμένα ως άλλη καλλιέργεια και στην πραγματικότητα είχε καλλιεργηθεί βαμβάκι.

• Τα 42,137,8 στρέμματα δηλαδή ποσοστό 32%, είχε καλλιεργηθεί βαμβάκι και δεν είχε δηλωθεί στο ΟΣΔΕ.


Ένα σοβαρό ποσοστό της τάξεως του 43% στον έλεγχο εκτάσεων βάμβακος σε αυτές τις κοινότητες, λειτουργούσε σαν αιχμή παρανομιών σε βάρος όχι μόνο του συνόλου των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και παραγωγών άλλων προϊόντων αφαιρώντας τους εισόδημα.

Ήδη το Υπουργείο Γεωργίας, ολοκληρώνει την προβλεπόμενη διαδικασία των σχετικών αποφάσεων για:

• Την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των παράνομων επιδοτήσεων για άλλες καλλιέργειες

• Την απένταξη των συγκεκριμένων παραγωγών για 5 χρόνια από το σύστημα ΟΣΔΕ.

• Την παραπομπή του σχετικού φακέλου στα χέρια της Δικαιοσύνης

• Τα ονόματα των συγκεκριμένων παραγωγών καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας.


Ο υφυπουργός Γεωργίας, κ. Β. Αργύρης με αφορμή την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων δήλωσε τα εξής:

«Η Πολιτεία έχει χρέος να ελέγχει και να διασφαλίζει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

• Δεν μπορούν ορισμένοι να καταστρατηγούν την κοινωνική συνοχή του Αγροτικού Χώρου με πράξεις και μηχανισμούς «υφαρπαγής» επιδοτήσεων. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία.

• Δεν μπορεί να υπάρξει Γεωργία στη χώρα μας που να στηρίζεται στο κυνήγι επιδοτήσεων με κάθε μέσο, αδιαφορώντας για την ανταγωνιστικότητα του τομέα και των προϊόντων.

• Σήμερα δεν επιτρέπεται υπεύθυνες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στο βωμό μιας στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης προς την Κυβέρνηση, να μένουν απαθείς στα πραγματικά προβλήματα του Αγροτικού Χώρου.

Εμείς στο Υπουργείο Γεωργίας, έχουμε και θέση και άποψη για το ποια Γεωργία επιδιώκουμε, με ποια οργάνωση και με ποια συγκρότηση. Όμως οι αλλαγές, οι ρήξεις νοοτροπιών και οι υπερβάσεις δεν είναι έργο ενός, αλλά των πολλών.

Ο αγροτικός Τομέας μας χρειάζεται όλους στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον: Πολιτεία – Φορείς – Πολιτικές και Κοινωνικές Δυνάμεις.

Η επιβολή ποινών συνεχίζεται και τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας σταδιακά θα ανακοινώνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.