Ρηξεις σε ολα τα μετωπα προαναγγελλει ο Κ. Λιουρτας

Με την εκλογή του Κώστα Λιούρτα στη θέση προέδρου καθώς και

των μελών της διοικούσας επιτροπής του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκλογικών διαδικασιών και ξεκινά πλέον η νέα τετραετία η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα ικανό τεστ για όλους όσους ενεπλάκησαν σε αυτές, αφού για πρώτη φορά αναδείχτηκαν σε μείζον πολιτικό γεγονός για ολόκληρο το νομό Ροδόπης.

Πάντως και στην περίπτωση του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, όπως και στο εμπορικό και βιομηχανικό δεν κατέστη δυνατή η διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στη διοικούσα επιτροπή με τη διαφορά ότι στο πρώτο η έλλειψη αυτοδυναμίας επέβαλλε τις ζυμώσεις που τελικώς δεν τελεσφόρησαν, ενώ στο δεύτερο η αυτοδυναμία που κατεγράφη δεν πήρε την πρωτοβουλία για ανοίγματα προς την αντιπολίτευση.

Η αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε σημείου επαφής μεταξύ των τριών συνδυασμών οδήγησε τελικά στην εκλογή με τη σχετική πλειοψηφία των εννέα συμβούλων τόσο του κ. Κώστα Λιούρτα στη θέση του προέδρου, όσο και των υπολοίπων που θα αποτελέσουν τη νέα διοικούσα επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα με 9 ψήφους εξελέγη ως πρόεδρος ο κ. Κώστας Λιούρτας έναντι 7 του κ. Παναγιώτη Ζωγραφόπουλου και 5 που δήλωσαν παρόν και είχαν προτείνει ως πρόεδρο τον κ. Καριοφύλλλη Γεωργιάδη.

Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη επίσης με εννέα ψήφους ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος έναντι 7 του κ. Ιάκωβου Φραντζή, β΄ αντιπρόεδρος ο κ. Αχμέτ Ριτβάν με 9 ψήφους έναντι 7 του κ. Παναγιώτη Καλτσίδη, γενικός γραμματέας ο κ. Μολλά Μεχμέτ με 10 ψήφους έναντι 6 του κ. Σταύρου Βαλαβάνη και οι οικονομικός επόπτης ο κ. Ιωάννης Σκαπαριώτης με 9 ψήφους έναντι 7 του κ. Γιώργου Κεραμιτσή.

Να σημειωθεί όμως ότι από τον Συνδυασμό του κ. Γεωργιάδη είχε δηλωθεί ως υποψήφιος για την θέση του α΄ αντιπροέδρου ο κ. Παπάζογλου, για την τη θέση του β΄ αντιπροέδρου ο κ. Λάπατας, για τη θέση του γενικού γραμματέα ο κ. Βεζυργιαννίδης, για τη θέση του οικονομικού επόπτη η κ. Στεπάνη.

Ενδιαφέρον από εδώ και πέρα θα έχει η λειτουργία του νέου διοικητικού συμβουλίου στο οποίο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Προφανώς θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη η εντολή για συναίνεση που έδωσαν οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες κατά την ημέρα των εκλογών.

Η συνέντευξη του Κώστα Λιούρτα στον ΠτΘ

ΠτΘ: Κύριε Λιούρτα τι σηματοδοτεί η εκλογή σας στη θέση του προέδρου του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης;

Κ.Λ.:
Επί οχτώ χρόνια διετέλεσα αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, είναι όμως άλλο πράγμα να είσαι αντιπρόεδρος και άλλο πρόεδρος. Οι ευθύνες είναι πολλές και βαριές και νομίζω ότι έχω την πείρα για να τα καταφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου και πρέπει να σας πω ότι από το Σαββάτο το βράδυ και μετά είμαστε εικοσιένα άτομα και έχουμε όλοι από μία ψήφο, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουμε στη βάση της ισότητας και της δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων.

ΠτΘ: Από τα πέντε μέλη της νέας διοικούσας όλα προέρχονται από τη δική σας παράταξη. Από την άλλη πλευρά δεν έχετε την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ, αφού ο συνδυασμός σας εξέλεξε τα 9 από τα 21 μέλη. Άλλωστε, με αυτή τη σχετική πλειοψηφία αναδειχτήκατε και εσείς ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Συνήθως όμως η διοικούσα επιτροπή λειτουργεί συγκεντρωτικά και παίρνει αποφάσεις που στη συνέχεια φέρνει και στο Δ.Σ. Η λειτουργία λοιπόν της διοικούσας επιτροπής με τα μέλη μόνο του δικού σας συνδυασμού δεν δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα πρόβλημα;

Κ.Λ.:
Κάθε μήνα συνεδριάζει το Δ.Σ. Δεν μπορεί το επιμελητήριο να περιμένει κάθε μήνα για να πάρει μία απόφαση. Η διοικούσα είναι για να προλαβαίνει και να λύνει κάποια προβλήματα. Όλα τα σοβαρά προβλήματα θα περνούν μέσα από το Δ.Σ. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε στο εμείς έχουμε 9 και εσείς έχετε 5. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τίποτα παράνομο. Ό, τι είναι δύσκολο και θα χρειάζεται συλλογική ευθύνη θα περνά μέσα από το Δ.Σ. Άρα, λοιπόν, η διοικούσα θα πρέπει να είναι παρούσα τριάντα μέρες το μήνα. Όσο για τους διαχωρισμούς, αυτοί τελείωσαν μαζί με τις εκλογές το βράδυ του Σαββάτου. Όποιος τολμήσει να προασπιστεί τα προσωπικά του συμφέροντα, νομίζω ότι θα χάσει.

ΠτΘ: Υπάρχει η αίσθηση ότι η αγορά -και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς- έδωσε εντολή για συναινετικές λύσεις. Μη δίνοντας αυτοδυναμία σε κανέναν από τους τρεις συνδυασμούς, έδωσε ένα μήνυμα συνεργασίας. Η προεκλογική πόλωση έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα για την εκλογή των μελών της διοικούσας επιτροπής; Μήπως τελικά αυτό το αποτέλεσμα ήταν απότοκο των προεκλογικών διαξιφισμών;

Κ.Λ.:
Είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω εξ αρχής για το ιστορικό των ζυμώσεων που έγιναν πριν καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ως γνωστόν, οι εκλογές έγιναν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τη Δευτέρα το πρωί έχοντας τα τελικά αποτελέσματα αισθάνθηκα την υποχρέωση να ενημερώσω το Νομάρχη. Του είπα λοιπόν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα και έτσι έχουν τα πράγματα. Του είπα μάλιστα ότι δεν ήξερα από εκεί και πέρα εάν θα έπρεπε ή όχι να παρέμβει ή θα έμενε αμέτοχος, όπως είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μετά το νομάρχη, πήγα στο δήμαρχο και είπα ακριβώς τα ίδια λόγια. Άλλωστε αυτοί ως πολιτικοί ξέρουν και κάποια πράγματα παραπάνω. Εμείς ως επαγγελματίες τα πολιτικά τερτίπια. Ο δήμαρχος με συμβούλευσε να βρω τον δεύτερο. Εγώ είχα μία αντίθετη άποψη ως προς αυτό. Έλεγα ότι θα πρέπει να έρθει να με βρει ο ηττημένος και όχι να πάει ο νικητής. Ο δήμαρχος όμως επέμενε και τον άκουσα ότι πάει ο νικητής στον ηττημένο και όχι ο ηττημένος στο νικητή.

ΠτΘ: Εννοείτε ότι ο δήμαρχος σας είπε να πάτε στον κ. Ζωγραφόπουλο;

Κ.Λ.:
Όχι, εννοώ και τους δύο άλλους συνδυασμούς. Πράγματι αυτό και έκανα. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ήταν η πρώτη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη. Του είπα είμαστε συνολικά 14 στο νέο Δ.Σ. Θα γίνουμε πράγματι 14 ή θα συνεχίσουμε να είμαστε 9+5; Μου απάντησε ότι τον πιάνω τελείως αδιάβαστο, αφού δεν ήξερε τι θα απαντήσουν οι υπόλοιποι τέσσερις σύμβουλοί του. Δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρόταση και περίμενα τηλεφώνημά του. Εγώ εν τω μεταξύ είχα προτείνει δύο θέσεις στη διοικούσα επιτροπή, χωρίς να συζητώ τη θέση του προέδρου αφού έτσι είχε αποφασίσει το εκλογικό σώμα. Του είπα να διαλέξει όποια από τις υπόλοιπες θέσεις τον ικανοποιούσε. Δεν έθεσα κανέναν άλλο όρο. Μου τηλεφώνησε όμως, όπως είχαμε συμφωνήσει, ο κ. Γεωργιάδης και μου απάντησε ότι δεν δέχεται καμιά συνεργασία μαζί μου. Δεν μπορούσα λοιπόν να κάνω καμιά άλλη διαπραγμάτευση. Αμέσως μετά πήγα στον κ. Ζωγραφόπουλο και του έκανα ακριβώς την ίδια πρόταση. Μου απάντησε ότι ήθελε τη θέση του προέδρου. Του απάντησα ότι δεν μπορεί η πλειοψηφία να διαπραγματεύεται τη θέση του προέδρου με τη μειοψηφία. Μου απάντησε αρνητικά και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να υποκύψω σε μια τέτοια αξίωση.

Όπως έμαθα όμως εκ των υστέρων από λόγια του καφενείου, που εν πολλοίς απηχούν και την πραγματικότητα, οι κύριοι Ζωγραφόπουλος και Γεωργιάδης ήθελαν να συμμαχήσουν εις βάρος μου, θέλοντας όμως και οι δύο την προεδρία στη πρώτη διετία. Αυτό το ήθελαν γιατί γνώριζαν ότι για να ρίξεις ένα πρόεδρο πρέπει να υπάρξουν 17 σύμβουλοι. Πού θα τους έβρισκαν λοιπόν μετά από δύο χρόνια τους 17 συμβούλους για να εναλλαχτούν στην προεδρία; Και λόγο τιμής να έδινα και να έλεγαν ότι εγώ θα παραιτηθώ μετά από δύο χρόνια, δεν θα μπορούσε με καμία δύναμη να αλλάξει ο πρόεδρος παρά μόνο αν συναινούσα και εγώ σε κάτι τέτοιο. Και έτσι δεν ευοδώθηκε αυτή η συμφωνία.

ΠτΘ: Βέβαια, τα όσα είπατε στο τέλος αφορούν μάλλον εικοτολογίες της αγοράς, αφού μπορούν μόνο να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των ζυμώσεων που αναφέρατε. Μήπως τελικά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για αναλογικό προεδρείο είχε να κάνει με την προεκλογική πόλωση για την οποία κατά πάσα πιθανότητα φέρετε και εσείς ευθύνες;

Κ.Λ.:
Εμείς ήμασταν 14 από τη προηγούμενη τετραετία. Οι τέσσερις δεν θέλησαν να κατεβούν και να συνεχίσουν. Οι εννέα ήμασταν όλοι μαζί. Εκτός από τον Γεωργιάδη που διαχώρισε τη θέση του και είπε ότι θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό. Δεν ήταν λοιπόν δυνατό να πάμε εμείς οι εννέα με τον ένα και να μην έρθει εκείνος μαζί μας. Από εκεί και πέρα η πόλωση στις εκλογές είναι αναμενόμενη. Και αυτά που ειπώθηκαν και έγιναν ήταν ανθρώπινα. Δεν είναι δυνατό να γίνονται εκλογές με γαρύφαλλα. Προσπαθήσαμε απλά να φέρουμε στην επιφάνεια τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου με απώτερο σκοπό το εκλογικό κέρδος. Η πόλωση από εκεί και πέρα δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει, γιατί η πόλωση ήταν προσωπική και διαπαραταξιακή. Από το Σάββατο όμως και μετά είμαστε 21 άτομα. Όποιος προσπαθήσει να περάσει προσωπικές του απόψεις θα καταγγελθεί. Όποιος δουλέψει για το καλό του Επιμελητηρίου θα επιβραβευθεί. Μετά από τέσσερα χρόνια θα ξέρουμε ποιος δούλεψε για προσωπικό όφελος και ποιος δούλεψε για το Επιμελητήριο.

ΠτΘ: Είναι κατανοητό ότι οι εκλογές δεν γίνονται με γαρύφαλλα και ότι σε αυτές επικρατεί πολλές φορές η πόλωση. Δεν θα μπορούσαν όμως να αποφευχθούν οι προσωπικές αιχμές από τη στιγμή που μπορείτε να αντιπαρατεθείτε πάνω σε αρχές και θέσεις που αφορούν τα προβλήματα των επαγγελματιών και των βιοτεχνών και όχι το τι κάνει ή δεν κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή; Έφτασαν αυτές οι εκλογές να αποκτήσουν τεράστια δημοσιότητα και προβολή. Γιατί λοιπόν αυτή η ένταση και μάλιστα από ανθρώπους που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο;

Κ.Λ.:
Ευτυχώς που έγινε έτσι. Από εδώ και πέρα κανείς δεν θα τολμήσει να τα βάλει με τον επαγγελματοβιοτέχνη. Υψώσαμε τη φωνή μας και καλά κάναμε, για να μάθει ο κόσμος ποιοι είμαστε. Να μάθει ότι το επιμελητήριο έχει 5.000 μέλη και δεν μπορούν κάποιοι άλλοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν είναι δυνατόν σήμερα όλη η Κομοτηνή να περιμένει τη λαϊκή αγορά της Τρίτης. Να περιμένει ο κάθε καταναλωτής το παζάρι της Τρίτης. Ξέρετε τι σημαίνει όταν ο καθένας περιμένει την Τρίτη για να πάει να αγοράσει ένα πουκάμισο των 1.000 δραχμών από το παζάρι, αντί για 10.000 από τα καταστήματα. Σας ρωτώ όμως όταν διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι εκλάπησαν από βιοτεχνίες πουκάμισα και παντελόνια, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτά τα κλοπιμαία δεν πηγαίνουν στο παζάρι; Δεν κατηγορώ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να βγάζουν το μεροκάματο τους εις βάρος μας. Αυτοί οι κύριοι που είναι στο παζάρι είναι περισσότερο επαγγελματίες και Έλληνες από εμάς; Ξέρετε πόσα τούρκικα και βουλγάρικα προϊόντα πωλούνται; Θα καταγγείλω αυτή τη στιγμή και το δήμαρχο, έχοντας πλήρη ευθύνη των λόγων, γιατί δεν είναι δυνατό να βάζει κάθε Τρίτη πούλμαν και να κατεβάζει τον κόσμο στο παζάρι. Λέει ο δήμαρχος ότι κατεβάζει τους γέρους και τους αδυνάτους που δεν μπορούν να πάνε στο παζάρι. Μήπως την Τρίτη το απόγευμα αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγούνε στην αγορά; Γιατί δεν βάζει το πούλμαν και για τα καταστήματα; Όχι κύριοι, έλεος. Σταματήστε πλέον. Σταματήστε γιατί θα ερωτηθούμε για όλα αυτά και θα απαιτήσουμε την αδειοδότηση αυτή να την έχει το Επιμελητήριο. Έρχονται δημοτικές εκλογές και θα κριθούμε όλοι. Από εκεί και πέρα δεν προσδοκούμε κέρδη. Όχι όμως να έρχεται ο κάθε ένας από την Αγία Παρασκευή και το Αιγάλεω, να εισπράττει από την Κομοτηνή, να μην αποδίδει ΦΠΑ με αποτέλεσμα να κλείνουν τα μαγαζιά το ένα πίσω από το άλλο. Αυτό δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Θα ερωτηθούμε και εμείς. Ευτυχώς που υπήρξε η πόλωση γιατί βγήκαν κάποια πράγματα στον αέρα. Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!

ΠτΘ: Έχετε μήπως μια προσωπική πικρία από τη στάση που κράτησε στις εκλογές σας ο δήμαρχος και τα λέτε όλα αυτά;

Κ.Λ.:
Δεν έχω πικρίες από κανέναν. Ο καθένας έκανε τον αγώνα του και στήριξε εκείνον που νόμιζε ότι θα έπρεπε να είχε στηρίξει. Όλα αυτά λέγονται γιατί μέσα σε έναν συνδυασμό υπήρχε ο κουνιάδος του δημάρχου. Εγώ αν ήμουν δήμαρχος δεν θα στήριζα τον κουνιάδο μου; Θα τον στήριζα. Όχι όμως φανερά και να είναι υπέρ του ενός και κατά του άλλου συνδυασμού.

ΠτΘ: Έκανε ο δήμαρχος κάτι τέτοιο;

Κ.Λ.:
Δεν ξέρω αν το έκανε, αλλά θα το καταλάβαινα και το θεωρώ ανθρώπινο. Ορισμένοι όμως χρησιμοποίησαν τα ονόματα του δημάρχου και του νομάρχη για να αποκομίσουν προσωπικά πολιτικά οφέλη. Οι ίδιοι δε νομίζω ότι αναμείχθηκαν τόσο έντονα σε αυτές τις εκλογές. Δεν είδα ούτε το νομάρχη, ούτε το δήμαρχο σε καφενεία να κάνει αγώνα υπέρ κάποιου και εναντίον κάποιου άλλου συνδυασμού. Άλλο να τρέχεις προσωπικά για κάποιον και άλλο για το συνδυασμό. Ας σταματήσουν λοιπόν οι φωνές από έξω και ας αφήσουν τον καθένα να κάνει τη δουλειά του.

ΠτΘ: Άρα από αυτά που λέτε συμπεραίνω ότι ούτε το τοπικό ΠΑΣΟΚ βγήκε ζημιωμένο από την πόλωση που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές μεταξύ των δύο συνδυασμών που προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Είναι έτσι τα πράγματα;

Κ.Λ.:
Εδώ θα διαφωνήσω. Από τη μια πλευρά είχαμε τη Ν.Δ. που εκφράστηκε από το συνδυασμό του κυρίου Ζωγραφόπουλου και πήρε τους εφτά που είχε και στο προηγούμενο Δ.Σ. αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να πάρει τίποτα περισσότερο. Από την άλλη είχαμε τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και υπήρχα και εγώ που δεν είμαι οργανωμένος σε κανένα κόμμα. Επομένως, όταν με κάλεσαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πήγα και περίμενα να με καλέσουν και στη Ν.Δ. Δεν είχα λόγους λοιπόν να μην πάω οπουδήποτε. Έχω την προσωπική μου κομματική τοποθέτηση και τη χρησιμοποιώ και ψηφίζω όπως θέλω και όταν θέλω. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει και να με φορτώσει είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Ν.Δ. Είπα ότι είμαστε ανεξάρτητοι και αυτό το εννοώ. Οι μισοί με κατηγορούσαν για δεξιό και οι άλλοι για ΠΑΣΟΚτζή. Από ό,τι όμως φαίνεται σήμερα οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί κερδίζουν. Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε διχασμένο. Διότι και το ΠΑΣΟΚ πήρε τη δύναμή του, είχε 14 μέλη στο Δ.Σ. και με την ευρεία έννοια 14 έχει και τώρα. Άρα λοιπόν η δύναμη των δημοκρατικών δυνάμεων είναι πλειοψηφική και πάλι, ενώ η Ν.Δ παρέμεινε μειοψηφία. Εγώ παραμένω ανεξάρτητος και δεν θα με ενδιαφέρει πού ψηφίζει ο καθένας.

ΠτΘ: Υπάρχουν πάντως κ. Λιούρτα κάποιοι που αναρωτιούνται πώς θα κάνετε μέσα στα επόμενα χρόνια, όσα δεν κάνατε τα προηγούμενα οχτώ που χρηματίσατε αντιπρόεδρος. Θα υπάρξει τώρα κάποιο μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα του Επιμελητηρίου;

Κ.Λ.:
Την πρώτη τετραετία παραλάβαμε ένα Επιμελητήριο που ήταν στην αφάνεια μετά από δεκαετίες που είχε τον ίδιο πρόεδρο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τη δεύτερη τετραετία που θα μπορούσε να είναι δημιουργική αρρώστησε ο πρόεδρος κ. Δημητριάδης και δεν ήταν δυνατόν ούτε να τον παραγκωνίσουμε, ούτε να κάνει κάποιος άλλο τον πρόεδρο. Από εκεί και πέρα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου δεν λειτουργεί με τη διοικούσα. Λειτουργεί με όλα τα μέλη. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους και αναγνωρίζω το μερίδιο και της προσωπικής μου ευθύνης. Πρέπει να σας πω ότι στο Δ.Σ. έχει εκλεγεί άνθρωπος που είναι 23 ετών. Υπάρχει μια μεγάλη ανανέωση. Εξελέγησαν άνθρωποι με διάθεση και μεράκι που θέλουν να πετύχουν. Με την πόλωση όμως κατορθώσαμε να βγούμε στην επιφάνεια και να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι υπάρχουν και επαγγελματοβιοτέχνες. Αποκτήσαμε δύναμη εκεί που δεν την είχαμε. Και σε αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τα Μ.Μ.Ε που έκαναν μια σπουδαία δουλειά με αποτέλεσμα να μάθει ο κόσμος ότι και εμείς έχουμε δικαιώματα. Μέχρι σήμερα οι επαγγελματοβιοτέχνες ήξεραν μόνο ότι έχουν να πληρώσουν κάθε χρόνο τη συνδρομή των 10.000 δραχμών. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και από εδώ και πέρα θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι έναντι των μελών μας και της κοινωνίας.

ΠτΘ: Πάντως η κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής, αφού ψήφισαν και άνθρωποι που πιθανώς δεν ήξεραν ούτε πού βρίσκεται το Επιμελητήριο.

Κ.Λ.:
Πρέπει να σας πω ότι 500 άτομα δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Κάποιοι δεν μπορούσαν αν περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν, αφού έπρεπε να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Εάν η ψηφοφορία συνεχιζόταν και για δεύτερη μέρα, θα είχαμε ακόμα 500 ψηφοφόρους.

ΠτΘ: Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και οι δικές σας οι ευθύνες είναι πλέον πολύ μεγάλες…

Κ.Λ.:
Τις αποδέχομαι και δίνω το λόγο μου δημοσίως ότι θα φροντίσω να κάνω και εγώ και ο συνδυασμός που εκπροσωπώ αλλά και τα 21 άτομα ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τα μέλη μας και για το Επιμελητήριο.

ΠτΘ: Πάντως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας μεταξύ εκείνων που σας ξέφυγαν ήταν και κάποια προγράμματα για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δόθηκαν από το «ΔΕΣΜΟ» και πήγαν όλα στην Καβάλα και τη Δράμα.

Κ.Λ.:
Στο «ΔΕΣΜΟ» δε μείναμε πίσω. Τα άτομα του νομού Ροδόπης ήταν γύρω στα 100. Μπορεί να κάνω και λάθος. Τα άτομα της Καβάλας ήταν 220. Μη ξεχνάμε ότι πρόεδρος του «ΔΕΣΜΟΥ» είναι ο κ. Τάτσης και περνούσαν θέματα που εμείς δεν ήταν δυνατόν να τα καταλάβουμε. Δεν τα μαθαίναμε ή δεν φροντίσαμε ή δεν μας ενημέρωσαν γι΄ αυτά. Αυτό είναι ένα παράπονο που πρέπει να το καταγγείλω. Όταν κάλεσα για συνέντευξη τύπου είδα ότι Μ.Μ.Ε. είναι πάρα πολλά και εμείς ξέραμε δύο- τρία. Αυτό δε μας τιμάει αλλά πρέπει να το πω. Δεν είχαν όμως τα μέλη μας την ανάλογη ενημέρωση που θα μπορούσαμε να δώσουμε εάν χρησιμοποιούσαμε τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής. Το λέω γνωρίζοντας ότι αυτό δεν με τιμάει καθόλου. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα.

ΠτΘ: Κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι προεκλογικά κάνατε πολυδάπανη προβολή του προσώπου σας και του συνδυασμού σας στα Μ.Μ.Ε. Λένε μάλιστα ότι αν ξοδεύονται τόσα χρήματα για τις εκλογές στο επιμελητήριο, τι πρόκειται να συμβεί τότε στις δημοτικές και εθνικές εκλογές;

Κ.Λ.:
Δεν σα κρύβω ότι αυτό το άκουσα πάρα πολύ έντονα. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως από που προέρχεται. Που είδαν τα έξοδα και τις διαφημιστικές καμπάνιες. Οπωσδήποτε έπρεπε να γίνουν κάποια έξοδα. Όχι όμως στο βαθμό που μας καταμαρτυρούν. Εμείς κάναμε εκλογές του επιμελητηρίου οι οποίες ευτυχώς πήραν μια τέτοια διάσταση που κατέστησε γνωστό το Επιμελητήριο σε όλη την κοινωνία.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Κ.Λ.:
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.