Τη Δευτερα γιορταζουμε και δημιουργουμε
3 Δεκεμβρίου είναι η Μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα άτομα με νοητική καθυστέρηση νιώθουν ότι μειονεκτούν. Αντιθέτως, αυτή η μέρα κάθε χρόνο μετατρέπεται σ’ ένα είδος γιορτής, χάρη στο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη των συνανθρώπων τους.
Στην έξοδο της Κομοτηνής προς Ξάνθη βρίσκεται το Ειδικό Σχολείο του Συλλόγου Μέριμνας Ειδικού Παιδιού Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» στη λειτουργία του οποίου συμβάλλει τα μέγιστα η αντιπρόεδρός του κ. Γεωργία Συμεωνίδου.
«Το Ειδικό Σχολείο, που είναι δημόσιο, υπάγεται στην Α/θμια Εκπαίδευση και στηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Στο Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι» εκπαιδεύονται 9 παιδιά, ηλικίας άνω των 18 ετών. Ο Σύλλογος λειτουργεί τμήματα εκγύμνασης, ψυχαγωγίας, καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ λαμβάνουν χώρα και προγράμματα κοινωνικοποίησης. Τα παιδιά απασχολούνται από όλο το προσωπικό, ανάμεσα στο οποίο είναι μια κοινωνική λειτουργός και μία γυμνάστρια από το ΔΟΝΑ Κομοτηνής», πληροφορεί η κ. Γεωργία Συμεωνίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής δεν είναι ένα τυπικό σχολείο, όπου η διδασκαλία γίνεται με το γνωστό τρόπο. Εδώ η διδασκαλία είναι εξατομικευμένη, γιατί οι μαθητές έχουν διαφορετικές ανάγκες ο ένας απ’ τον άλλον. Γι’ αυτό το λόγο το προσωπικό που ασχολείται με τα παιδιά προσπαθεί ν’ αναπτύξει τις δεξιότητές τους. «Χρειαζόμαστε πάρα πολύ οπτικό υλικό για οτιδήποτε διδάσκεται στο σχολείο. Πρέπει να είναι ποικίλο το υλικό για το ίδιο θέμα για να μην κουράζονται τα παιδιά» υποστηρίζει η κ. Συμεωνίδου.
Τα παιδιά στο σχολείο κάνουν τη γυμναστική τους, έχουν συγκεκριμένη ώρα να δουν το βίντεο. Όσον αφορά την ανταπόκρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, αλλά και στα προγράμματα που προσφέρονται, η κ. Συμεωνίδου σημείωσε ότι «δεν είναι ίδια απ’ όλα τα παιδιά. Σίγουρα, η ανταπόκριση των παιδιών που φοιτούν από παλαιότερα στο σχολείο είναι διαφορετική. Οι καινούριοι μαθητές πάντα χρειάζονται ένα μεγάλο διάστημα για να προσαρμοστούν. Γενικά, όμως, αποδέχονται με πολύ ευχαρίστηση οτιδήποτε γίνεται εδώ. Το πρόγραμμα πάντα γίνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες των παιδιών, που από την πλευρά τους έχουν απαιτήσεις. Η κάθε καινούρια δυσκολία που μπαίνει πρέπει να κατακτηθεί από τον μαθητή. Συνέχεια πρέπει να δίνονται κίνητρα για μάθηση».
Επίσης, η κ. Συμεωνίδου ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται, όσο γίνεται, η αυτοεξυπηρέτηση των παιδιών και να καλλιεργούνται οι δεξιόιτητές τους. Γιατί κατά βάθος έτσι πρέπει να βοηθούνται τα παιδιά».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά κάνουν φιλίες μεταξύ τους. Υπάρχει, δηλαδή, σχέση τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.
![]() |
Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Μέριμνας Ειδικού Παιδιού Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» θα γιορτάσει τη Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και θα δεχτεί επισκέψεις μαθητών άλλων σχολείων, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου, θα παίξουν και θα κουβεντιάσουν μαζί τους. «Πρώτα θα γίνει μια μικρή ενημέρωση στα παιδιά που έρχονται. Μάλιστα, φέτος ο Σύλλογός μας θα έχει κάποια κεράσματα για τους φιλοξενούμενούς μας», μεταφέρει η κ. Συμεωνίδου.
Η Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι μια αφορμή για προβληματισμό: «Όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε κάποια πράγματα που θα τα εφαρμόζουμε και τις υπόλοιπες μέρες του έτους», υποστηρίζει η κ. Συμεωνίδου.
«Είναι πάρα πολύ σημαντική η κοινωνικοποίηση που γίνεται με επισκέψεις που δεχόμαστε, με επισκέψεις που κάνουμε. Προσπαθούμε να μην υπάρχει διαχωριστική γραμμή, να είμαστε ένα ενιαίο σύνολο ο έξω κόσμος και εμείς. Να μη νιώθουν τα παιδιά την απομόνωση».
Η κ. Συμεωνίδου τόνισε ότι «οι τοπικοί φορείς εκδηλώνουν ποικιλότροπα το ενδιαφέρον τους προς τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου».
Γενικά η κοινωνία της Κομοτηνής είδε θετικά και στα πρώτα βήματα την ίδρυση του Ειδικού Σχολείου. Πολλές φορές είτε μονάδες πολιτών είτε Σύλλογοι έχουν προσφέρει τη βοήθεια και τη στήριξή τους.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

