«Ενας πινακας ειναι ενα εξερευνητικο ταξιδι»
ΠτΘ: κ. Εκμεκτσή ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πείτε πώς λειτουργεί ο Σύλλογός σας;Υπάρχει δάσκαλος, έχετε κάποιο εργαστήριο;
Σ.Ε.: Ο σύλλογός μας δεν έχει εργαστήρι ζωγραφικής και αυτό είναι μπορώ να πω, ένα μειονέκτημα. Θα το επιθυμούσαμε διακαώς να δημιουργήσουμε ένα εργαστήρι, όμως δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχουν τα οικονομικά μέσα. Υπάρχει όμως πολύ διάθεση από μέρους μας για τη δημιουργία του και είναι στα μελλοντικά μας σχέδια, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο κόσμος μας προσεγγίζει, τόσο μεγάλοι όσο και παιδιά, για να δημιουργήσουμε ένα εργαστήρι και να μάθουν ξι αυτοί την τέχνη της ζωγραφικής είτε άλλων εικαστικών. Τώρα όμως, προς στιγμήν, εμείς κάνουμε μόνον εκθέσεις ζωγραφικής και φυσικά μόνο μέλη μας παίρνουν μέρος στις εκθέσεις.
ΠτΘ: Έχετε και παιδιά μέλη στο σύλλογο;
Σ.Ε.: Ως μέλη του Συλλόγου μπορούν να γραφούν και ανήλικα παιδιά και ενήλικες, εφόσον ασχολούνται με τα εικαστικά.
ΠτΘ: Εκθέτουν αυτά τα παιδιά;
Σ.Ε.: Βεβαίως, αυτή τη στιγμή εκθέτει η Γιασίμ Μεχμέτογλου που είναι μαθήτρια λυκείου.
ΠτΘ: Τα μέλη του Συλλόγου σας είναι αυτοδίδακτα ή έχουν διδαχθεί την τέχνη της ζωγραφικής;
Σ.Ε.: Στα μέλη μας συγκαταλέγονται και αυτοδίδακτοι και άνθρωποι που βλέποντας ή πλησιάζοντας την τέχνη είδαν ότι έχουν αυτό το χάρισμα και παράλληλα το καλλιέργησαν πηγαίνοντας σε κάποιο εργαστήρι, σε κάποιο δάσκαλο και έμαθαν φυσικά τα μυστικά της τέχνης. Δεν αρκεί μόνο να διαθέτεις το ταλέντο, αλλά και να μάθεις και κάποια μυστικά της τέχνης και κάποιες νέες τεχνοτροπίες.
ΠτΘ: Να αναφερθούμε στη θεματική των έργων σας, γενικά αλλά και αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.
Σ.Ε.: Εμείς μπορώ να πω ότι καλύπτουμε όλα τα θέματα που υπάρχουν στη ζωγραφική. Συνήθως κάνουμε εκθέσεις με κάποιο σταθερό θέμα, αυτή τη φορά όμως η έκθεσή μας είναι ανοιχτή, χωρίς κάποιο τίτλο, γιατί εξ αρχής είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μια έκθεση συμπληρωματική αυτής που είχαμε κάνει τον Οκτώβρη του 1999 με θέμα «Παλιά Κομοτηνή», η οποία μπορώ να πω ότι ήταν πολύ αξιόλογη έκθεση και αυτή την έκθεση πραγματικά ο κόσμος την αγκάλιασε με πολλή αγάπη και συγκίνηση.Οι γωνιές της Κομοτηνής χάνονται, μαζί χάνεται και το χρώμα της και τουλάχιστον θα θέλαμε να το κρατήσουμε μέσα στους πίνακες. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως το καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλο και το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, δεν στρωθήκαμε πολύ στη δουλειά και έτσι αφήσαμε την έκθεση για τον Μάρτη, ώστε να έχουμε χρόνο μπροστά μας, να δημιουργήσουμε κάτι πολύ όμορφο. Γι’ αυτό το λόγο, για να μην αφήσουμε αυτό το διάστημα ανεκμετάλλευτο επειδή πολλά μέλη μας είχαν έργα κάναμε αυτή την έκθεση με ελεύθερο θέμα. Και δεν είναι μόνο πίνακες, είναι 77 πίνακες και άλλα καλλιτεχνήματα.
ΠτΘ: Όταν λέτε άλλα καλλιτεχνήματα;
Σ.Ε.: Έχουμε αγιογραφίες σε πέτρα, έχουμε με τσερνίτ ωραία μπουκέτα με άνθη, έχουμε επίσης πολλές όμορφες καρφίτσες και άλλα κοσμήματα με τσερνιτ και επίσης εκθέτει ο Κεβόρκ Μελκονιάν κάποια κλαδιά διακοσμητικά με φύλλα ελιάς από μπρούτζο επιχρυσωμένο.
ΠτΘ: Μας είπατε κα Εκμεκτσή ότι στην έκθεση την τελευταία που τα εγκαίνια της έγιναν το Σάββατο εκτός από πίνακες ζωγραφικής υπάρχουν και κάποια άλλα καλλιτεχνήματα φτιαγμένα από τσερνιτ, τι είναι το τσερνίτ;
Σ.Ε.: Το τσερνιτ είναι ένα υλικό όπως η πλαστελίνη, που την γνωρίζουμε όλοι μας από την παιδική μας ηλικία, τη σχολική, με διάφορα χρώματα. Αυτή την ύλη την παίρνουμε, την πλάθουμε και κάνουμε διάφορα καλλιτεχνήματα αλλά όταν θέλουμε να γίνει χρυσό ή ασήμι, ένα κόσμημα ή ένα μπουκέτο με άνθη ή κάποια φύλλα τότε τα βάφουμε με χρυσόσκονη. Για να γίνουν ανθεκτικά πρέπει να τα ψήσουμε στο φούρνο σε μια ειδική θερμοκρασία που αναγράφεται στο χαρτάκι, όταν αγοράζουμε το τσερνιτ, και επίσης να το αφήσουμε κάποιες ώρες μέσα στο φούρνο, οπότε μετά γίνεται ανθεκτικό, σαν την πορσελάνη περίπου.
ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του συλλόγου σας εκτός από τη ζωγραφική ασχολούνται και με κάτι άλλο; Έχετε και μέλη μη ζωγράφους;
Σ.Ε.: Ναι, γιατί ο σύλλογος καλλιτεχνών, περιλαμβάνει όλη την εικαστική γκάμα. Δηλαδή μπορούμε να έχουμε ακόμη και ανθρώπους που ασχολούνται με την κεραμική, ήδη έχουμε ένα μέλος που ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία και εκθέτει επίσης πολύ όμορφες καλλιτεχνικές φωτογραφίες στην έκθεση την νυν, έχουμε επίσης μέλος που ασχολείται με τα βιτρώ και έτσι μπορούμε να καλύπτουμε όλα τα εικαστικά, όλες τις μορφές της τέχνης εκτός από χορό και μουσική.
ΠτΘ: Οσον αφορά την ζωγραφική, χρησιμοποιείτε φωτογραφίες απεικονίζετε δηλαδή κάτι το οποίο σας προσφέρεται έτοιμο ή ψάχνετε εσείς να βρείτε τα θέματά σας στη φύση ή οπουδήποτε αλλού;
Σ.Ε.: Αν δείτε την ιστορία της τέχνης θα δείτε ότι η ζωγραφική αναπτύχθηκε περισσότερο όταν ανακαλύφθηκε η φωτογραφία. Παλιά, από ό,τι ξέρω, προσπαθούσαν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους οι άνθρωποι να έχουν ένα πορτρέτο φιλοτεχνημένο από ένα καλλιτέχνη, γιατί δεν υπήρχε η φωτογραφία. Σήμερα, βέβαια, με τις φωτογραφίες έχουμε πορτρέτα πάρα πολλά. Παρόλα αυτά όμως συνηθίζουν πολλοί να ζητούν από έναν καλλιτέχνη να τους κάνει το πορτρέτο τους. Αναφέρθηκα σε αυτό για να πω ότι ναι, όντως πάρα πολλά έργα γίνονται από φωτογραφίες γιατί τις σκιές του φωτός δεν μπορούμε να τις κρατήσουμε στο ίδιο σημείο όταν θέλουμε να απεικονίσουμε κάποιο τόπο, ένα τοπίο ή ακόμα και ένα πορτρέτο, γιατί βλέπετε ο ήλιος κινείται. Είναι επόμενο ότι οι σκιές αλλάζουν θέσεις και ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι πάντα με το ίδιο πρωτότυπο, να το βλέπει και να τις απεικονίζει. Γι’ αυτό πολλές φορές είναι αδύνατο να απεικονίσει κάτι από φυσικού. Ετσι έχουμε και πολλούς καλλιτέχνες, πολλά μέλη μας που κάνουν και αντίγραφα ακόμη μεγάλων έργων. Άλλοτε από φυσικού, άλλοτε από αντιγραφή.
ΠτΘ: Υπάρχει όμως και η πρωτότυπη σύλληψη σε θέματα που δεν αφορούν ίσως την φύση, υπάρχουν και τέτοια θέματα στις εκθέσεις σας, που ίσως είναι πιο «μοντέρνα».
Σ.Ε.: Βεβαίως υπάρχουν
ΠτΘ: Η έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται στη Λέσχη Κομοτηναίων σε ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο έχει επισκευαστεί τελευταίως. Όμως παρατηρήσαμε ότι δεν έχει επισκευαστεί η αίθουσα, στην οποία φιλοξενείται η έκθεση, και γενικότερα θα λέγαμε ότι η πόλη μας στερείται κατάλληλων υποδομών γαι τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Υπάρχει η αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου για την οποία επίσης οι καλλιτέχνες εκφράζουν πάρα πολλά παράπονα, υπάρχει και η συγκεκριμένη αίθουσα η οποία σαφώς και δεν παρουσιάζει την εικόνα που πρέπει.
Σ.Ε.: Είναι γεγονός ότι η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων και είναι διαπίστωση όλων αυτών που έρχονται και τηνεπισκέπτονται ότι έχει πρόβλημα. Ενώ ονόμασαν την έκθεση, προς τιμήν μας, κόσμημα νοιώθουν μεγάλη λύπη για το κατάντημα της αίθουσας. Πράγματι η αίθουσα είναι σε άσχημη κατάσταση, σουβάδες πεσμένοι, μπορώ να πω άβαφη , δεν έχει καλό φωτισμό, θα ήθελε πραγματικά γενική επισκευή. Θα μπορούσαν να μπούν γυψοσανίδες να γίνει πολύ όμορφη η αίθουσα γιατί πράγματι κάνουμε συνεχώς εκθέσεις εκεί, όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι φορείς, και άλλοι σύλλογοι και καλλιτέχνες μεμονωμένα. Θα μπορούσε, λοιπόν να επισκευαστεί και να γίνει και αυτή ακόμα η αίθουσα μόνη της ένα κόσμημα για την πόλη μας. Γιατί είναι κόσμημα ακόμη και το κτίριο αυτό που δεσπόζει σε ένα πολύ ωραίο κεντρικό σημείο της πόλης. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κάποια στιγμή θα ρίξει ένα βλέμμα ώστε να μπορέσει να γίνει μια σωστή επισκευή, όπως έκανε την επισκευή στον επάνω όροφο. Εμείς πάντως ελπίζουμε να μην ξαναεκθέσουμε μέχρι το Μάρτιο σε έναν τέτοιο χώρο.
ΠτΘ: Είπατε ότι είστε ένας σύλλογος που στηρίζεστε αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Οι φορείς σας συμπαρίστανται;
Σ.Ε.: Μπορώ να πω ότι ο Δήμος μας συμπαρίσταται ολοκληρωτικά, σε ό,τι και αν έχουμε γυρέψει, με το παραπάνω τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, και ιδιαίτερα η ΔΕΠΑΚ. Όλοι αυτοί είναι κοντά μας, δεν μας έχουν χαλάσει χατίρι. Βέβαια, βλέπουν και τις δικές μας προσπάθειες γιατί και εμείς συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Μπορώ να πω ότι έχω παράπονα κατά κάποιον τρόπο από την Νομαρχία, της οποίας η συμβολή είναι πολύ μικρή. Εκτός από κάποια ημερολόγια που ζητήσαμε να αγοραστούν και να κρεμαστούν στις υπηρεσίες, καμία άλλη συμπαράσταση, και το κυριότερο, δεν έρχονται καν, δεν μας τιμούν ούτε με την παρουσία τους, ενώ εμείς ανελλιπώς στέλνουμε προσκλήσεις σε όλους τους φορείς της πόλης. Ο δήμος μας συμπαρίσταται και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχό μας κ. Παπαδριέλλη, γιατί μας παραχώρησε και γραφεία, στέγη δηλαδή για τον σύλλογό μας. Συστεγαζόμαστε με την Επιχείρηση Δημοτικών Σφαγείων στο κτίριο της οδού Σοφοκλέους Κομνηνού 15 και είναι μια πολύ όμορφη αίθουσα, πολύ περιποιημένη από τότε που έχει γίνει ανακαίνιση του χώρου. Βέβαια, θα μου πείτε σφαγεία και τέχνη πώς μπορούν να συνυπάρχουν. Εγώ θεωρώ ότι με καλή διάθεση όλα συνυπάρχουν και όλα τα κάνουμε πιο καλλιτεχνικά.
![]() |
ΠτΘ: Με αυτή την καλή διάθεση λοιπόν και με τον δέοντα προβληματισμό για επιδοτήσεις και αίθουσες να επιστρέψουμε στην τέχνη. Τι θα μπορούσατε να μας πείτε για το κοινό, πόσα γνωρίζει το κοινό, κυρίως για τα ζωγραφικά έργα που εκτίθενται, ποια είναι η ανταπόκρισή του και δεν εννοούμε βέβαια την προσέλευση στην έκθεση, αλλά την εξερεύνηση των έργων και την εντρύφηση σε αυτά. Τί έχετε να παρατηρήσετε σχετικά με αυτό;
Σ.Ε.: Πιστεύω ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός από τους συμπολίτες μας που είναι φιλότεχνοι, που πραγματικά όταν επισκέπτονται την έκθεση δεν ψάχνουν να βρουν μόνο το όνομα του πίνακα, αλλά πράγματι αναζητούν την αρμονία των χρωμάτων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα έργο. Ένα απλό πέρασμα από τους πίνακες, όταν τους βλέπουμε μόνον δηλαδή, μπορώ να πω ότι δεν προσφέρει απόλαυση. Έναν πίνακα πρέπει να τον δούμε με νέο μάτι, να ανοιχτούμε σε ένα εξερευνητικό ταξίδι, το οποίο κανείς δεν ξέρει που μπορεί να μας ταξιδέψει και τι μπορούμε να αποκομίσουμε. Θα πρέπει να ψάξουμε όλα αυτά που συνθέτουν το έργο, γιατί ο κόσμος της τέχνης έχει τους δικούς του νόμους. Είναι συναρπαστικός και πιστεύω ότι όταν θα δούμε πραγματικά αυτά τα σημεία που συνθέτουν το έργο τότε θα νιώσουμε τρομερή απόλαυση.
![]() |
ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Σ.Ε.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Α.Π. – Α.Χ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.


