Ειδικο βαρος στην αναδειξη του αξονα Ιμερου- Γλυφαδας- Φαναριου- Βιστωνιδας
Στην ομόφωνη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Έργα ανάδειξης- προστασίας και περιβαλλοντικά συμβατής προσπέλασης της περιοχής Ισμαριδας λίμνης και λιμνοθαλασσών του νομού Ροδόπης στον άξονα Ιμέρου- Γλυφάδας- Φαναρίου- Βιστωνίδας» έργα περιβάλλοντος χώρου, προχώρησε το νομαρχιακό συμβούλιο, κατά της συνεδρίασής του το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως τονίσθηκε και από τον εισηγητή της πρότασης εκ μέρους των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, κυρίου Σισμανίδη, τα έργα που θα κατασκευαστούν, θα έχουν στόχο την ανάδειξη των σημαντικών βιοτόπων και λιμνοθαλασσών της Ροδόπης με σκοπό την ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, για τις περιοχές της Ισμαρίδας λίμνης και της Βιστωνίδας, τα έργα θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προστασία του παρόχθιου δάσους που βρίσκεται βορείως της Ισμαρίδας, την κατασκευή πάρκου στην ίδια περιοχή, την κατασκευή παρατηρητηρίων τόσο στην Ισμαρίδα, όσο και στην λίμνη Αλυκή του Ιμέρου, την κατασκευή χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στη λίμνη Ισμαρίδα και στη λιμνοθάλασσα Πελέα, μονοπάτια μικρού μήκους εξυπηρέτησης περιηγητών και παρατηρητηρίων στη λίμνη Ισμαρίδα, στην Αλυκή Ιμέρου, στο λόφο των Αγίων Αποστόλων και στη λιμνοθάλασσα Πελέα και κατασκευή αναψυκτηρίου στη λίμνη Βιστωνίδα, κοντά στο Γλυκονέρι.
Από την πλευρά των νομαρχιακών συμβούλων και ειδικότερα από τον κύριο Ανέστη Στρατιάδη εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει πιθανή ασφαλτόστρωση της περιοχής, στο βαθμό που η παρουσία αυτοκινήτων και ανθρώπων θα συντελούσε ώστε να πληγεί η οικολογική ισορροπία των βιοτόπων. Όπως ανέφερε ο κύριος Στρατιάδης τα στοιχεία του τα άντλησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ενώ τόνισε ότι δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη, «αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος ζήτησε να μην υπάρχουν υπερβολές γιατί όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «θα φθάσουμε στο σημείο να μην κάνουμε κανένα έργο με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη του νομού Ροδόπης χωρίς κάποια βασικά έργα υποδομής. Πέντε χρόνια», είπε «ασχολούμαστε με τον δρόμο Ιμέρου-Γλυφάδας- Μέσης- Φαναρίου και μόλις τώρα είμαστε έτοιμοι να τον δημοπρατήσουμε».
Τα αιολικά πάρκα
![]() |
Δύο ακόμα εταιρίες έλαβαν θετική γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς τους όρους, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ορεινά του νομού Ροδόπης. Μάλιστα η μια εξ αυτών, κινδύνεψε να μην πάρει θετική γνωμοδότηση εξαιτίας του ότι απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της από τη συνεδρίαση, αλλά και δεν είχαν φροντίσει να αφήσουν ούτε ένα τηλέφωνο προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση! Πρόκειται για την εταιρία «Εβροενεργειακή ΑΕ» η οποία και θα εγκαταστήσει Αιολικό Σταθμό ισχύος 0,5 mw στην θέση Φουντούκια του δήμου Σαπών. Η άλλη εταιρία της οποίας ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι ήταν η «Ρόκας Αιολική Θράκη ΑΒΕΕ», που θα εγκατασταθεί στη θέση Μικρό Λιβάδι- Μικρό όρος της κοινότητας Κέχρου.
Όπως τόνισε ο νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σάββας Παπαλεξίου που συμμετείχε στην επιτροπή που συνεστήθη και επισκέφθηκε τις ορεινές τοποθεσίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, θα πρέπει όμως», σημείωσε, «να οριοθετηθούν γιατί οι εταιρίες για μικρής ισχύος εγκαταστάσεις ζητούν την δέσμευση τεράστιων εκτάσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του νομαρχιακού συμβούλου Ανέστη Στρατιάδη, που ζήτησε αυστηρή οριοθέτηση των περιοχών των αιολικών πάρκων.
Απορριπτική ήταν η εισήγηση των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για την εγκατάσταση λατομείου σκληρών αδρανών υλικών σε έκταση 103 στρεμμάτων στην περιοχή Β-Β.Α του χωριού Κίρκη, εντός των ορίων του δήμου Σαπών, για τις ανάγκες του έργου της Εγνατίας Οδού. Όπως είπε ο κύριος Σταυρόπουλος ο νομός Ροδόπης μπορεί να διαθέσει αδρανή υλικά για την κατασκευή κομματιών της Εγνατίας που βρίσκονται στα όρια του νομού, σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα συναινέσει στο να προμηθεύονται αυτά τα υλικά από τη Ροδόπη, εταιρίες που κατασκευάζουν την Αττική Οδό!
Τέλος αποφασίστηκε η παραχώρηση ενός μικρού λεωφορείου της Νομαρχίας για τις ανάγκες μετακίνησης των μαθητών στο σχολείο της ορεινής κοινότητας Οργάνης και εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2001, αλλά και ο απολογισμός για το 2000.
Να σημειωθεί ότι ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σταύρος Γαζής, πρότεινε και έγινε τελικά αποδεκτό από το σώμα να διοργανωθεί εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπου θα προβληθούν όλα τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γιατί όπως τόνισε, «υπάρχει φοβερό επικοινωνιακό έλλειμμα ως προς την προβολή του έργου της νομαρχίας».
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

