Σε επιφυλακη για τον ιο Εμπολα η Περιφερεια ΑΜ-Θ
Εκτενής συζήτηση για την ετοιμότητα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να προλάβει και να αντιμετωπίσει πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων του ιού Έμπολα, διεξήχθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλειου Γαλάνη και Ανέστη Βλαχογιάννη. Εκτενή παρουσίαση των ενεργειών, στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρειά μας και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μετά από την εμφάνιση και την επιδημική εξάπλωση του Έμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, κ. Λουκάς Γεωργίου.
Ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε αρχικά ότι η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χώρα χαμηλής επικινδυνότητας, ενώ επισήμανε ότι τον κεντρικό σχεδιασμό, τον συντονισμό και την επικοινωνία όσον αφορά την ενδεχόμενη επιδημία ή τα κρούσματα που ενδεχομένως υπάρξουν από τον ιό Έμπολα, έχει το Υπουργείο Υγείας. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Περιφέρειάς μας, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, που εμφανίστηκε η επιδημία στα κράτη της δυτικής Αφρικής, έχει διανείμει φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό στις πύλες εισόδου της, ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε όλα τα κρουαζιερόπλοια, που έπιασαν λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα το 2014. «Σε όλες τις περιπτώσεις ελέγχθηκε από γιατρούς της Περιφέρειας το βιβλίο του πλοίου», εξήγησε, «ενώ αναζητήθηκε και η χώρα προέλευσης των επιβατών». «Έχει γίνει μάλιστα και για λόγους εκπαιδευτικούς θερμομέτρηση των επιβατών», προσέθεσε. «Ζητήθηκε επίσης από τα λιμεναρχεία του Πόρτο Λάγους, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας», συνέχισε, «να ενημερωνόμαστε για την άφιξη οποιουδήποτε πλοίου από τις επιδημικές περιοχές. Ξέρουμε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015 δεν έχουν προγραμματιστεί αφίξεις από χώρες εκτός Σένγκεν με προορισμό την περιφέρειά μας».
Τέλος, ο κ. Γεωργίου γνωστοποίησε ότι έχουν προγραμματιστεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, που θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. «Η πρώτη έγινε στο τελωνείο των Κήπων προς ενημέρωση των υπαλλήλων του Τελωνείου», εξήγησε, «η επόμενη θα είναι στη Δράμα, η οποία θα αφορά στην ενημέρωση των υπαλλήλων του κέντρου κράτησης Παρανεστίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι λιμενικοί της Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, θέλησε να αποσαφηνίσει αρχικά ότι η Περιφέρεια έχει έναν δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό για την πρόληψη από τον ιό Έμπολα, επισημαίνοντας ότι τον πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν η Αστυνομία, τα Λιμεναρχεία κ.λπ. Από εκεί κι ύστερα διαβεβαίωσε ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειάς μας έχει λάβει τα ανάλογα μέτρα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν σε προληπτικό επίπεδο». Επιπλέον διαπίστωσε ότι υπάρχει ικανοποιητική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της απειλής του ιού σε ευρύτερο επίπεδο, ενώ στο μόνο σημείο, που στάθηκε, εκφράζοντας την προσωπική του ανησυχία, είναι το ενδεχόμενο φορείς του ιού από τις χώρες της δυτικής Αφρικής να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη- μιας και στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ υπάρχει ένα «πολεμικό φράγμα», που δεν μπορεί να περάσει κανείς, όπως παρατήρησε- και στη συνέχεια να επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. «Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε», εκτίμησε ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι στις τρεις χώρες που εντοπίζεται η επιδημία αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Εμπολα, δηλαδή στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, διεξάγονται έλεγχοι από τις αμερικανικές αρχές πριν από κάθε μετακίνηση. «Για να φτάσει κανείς στην Κωνσταντινούπολη, που μας ενδιαφέρει άμεσα», εξήγησε, «ενδεχομένως να αλλάξει δύο ή και τρία αεροπλάνα».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
