Δυσπιστια και αγανακτηση απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση

«Εσύ γράφεις την ιστορία» ήταν ο τίτλος της δράσης ευαισθητοποίησης ενόψει Ευρωεκλογών, που διοργανώθηκε χθες στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής και από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση System & G. Η δράση αποσκοπούσε στην ενημέρωση των πολιτών και στην ευαισθητοποίησή τους για τη διαδικασία ανάδειξης νέων εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτόν τον σκοπό, είχε σχηματιστεί ένας διάδρομος, όπου υπήρχαν διάφορες εικόνες, που απεικόνιζαν την ιστορία της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, ενώ δίπλα από κάθε εικόνα υπήρχε και ένα λευκό πλαίσιο ίδιων διαστάσεων, στο οποίο οι επισκέπτες καλούνταν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις αναφορικά με την Ευρώπη. Το ανησυχητικό που διαπίστωναν οι διερχόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές που υποστήριζαν τη δράση, ήταν ότι αρκετοί πολίτες εξέφραζαν τη δυσπιστία και την αγανάκτησή τους για το ρόλο και τη διαδρομή, που είχε έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια, που γράφτηκαν από μερίδα επισκεπτών στο λευκό πλαίσιο, μαρτυρούν την απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Βίκτωρας-Αντώνιος Καψοκέφαλος, τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και εθελοντής του Europe Direct Κομοτηνής, παρατήρησε ότι οι περισσότεροι νέοι σήμερα γνωρίζουν το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, δεδομένου πως οι ίδιες οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα τους αναγκάζουν να αναζητήσουν γνώσεις περί του τι συμβαίνει τριγύρω μας. «Όταν κάθε φορά στις ειδήσεις ακούμε όρους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε, «σε κάθε περίπτωση μας παρακινούν να ενδιαφερθούμε για το τι είναι οι συγκεκριμένοι οργανισμοί».

Στον αντίποδα, εκείνοι που εμφανίζουν συχνότερα αρνητικές αντιδράσεις, εκφράζοντας δυσπιστία και αγανάκτηση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι κατά τον κ. Καψοκέφαλο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, αυτοί που νοιώθουν προδομένοι από τα όνειρα που έκαναν όταν η χώρα μας εισερχόταν στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». «Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πίστη σε αυτά, τα οποία μπορεί να καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνο θεωρούν ότι μας εκμεταλλεύονται», παρατήρησε ο κ. Καψοκέφαλος.

«Ο κόσμος έχει τη δύναμη στα χέρια του, μπορεί να εκφραστεί και διαμορφώσει την ιστορία»

Πάντως, οι εθελοντές που υποστήριξαν τη χθεσινή δράση, προσπάθησαν να στείλουν προς όλους το μήνυμα ότι με την ψήφο μας στις εκλογές της 25ης Μαΐου μπορούμε να επηρεάσουμε τη μελλοντική πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο κόσμος έχει τη δύναμη στα χέρια του», ήταν το μήνυμα του κ. Καψοκέφαλου, «μπορεί να εκφραστεί και διαμορφώσει την ιστορία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.