«Τριποντα» στη ζωη θα δοκιμασουν οι ομαδες 8 θεραπευτηριων παιδων

«Τρίποντα» στη ζωή θα δοκιμάσουν να βάλουν οι αθλητές των 8 ομάδων από τα ισάριθμα θεραπευτήρια παίδων της χώρας, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στην Καβάλα και στη Δράμα για τα μέσα του επόμενου μήνα. Συγκεκριμένα, οι δύο γειτονικές μας πόλεις ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ένα αθλητικό γεγονός διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ένα τουρνουά μπάσκετ που οι πρωταγωνιστές του θα αναμετρηθούν με όρους δύναμης ψυχής. Μέχρι το 2009 το τουρνουά μπάσκετ για άτομα με ειδικές ανάγκες διοργανωνόταν από το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Δράμας. Η κρίση, που ακολούθησε, η οποία συνοδεύτηκε από δραματική συρρίκνωση των πόρων του φορέα, οδήγησε αναπόφευκτα στην αναστολή της διοργάνωσης του τουρνουά. 5 χρόνια μετά ο ενιαίος πια φορέας για την κοινωνική πρόνοια στην Περιφέρειά μας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας που εδρεύει στην Καβάλα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναβιώσει το πολυσήμαντο για τα παιδιά αυτό γεγονός.

Χορηγίες από ιδιώτες και συνεργασίες με άλλους φορείς

Το κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για τα δεδομένα του φορέα-διοργανωτή, πλην όμως οι χορηγίες ιδιωτών που εξασφαλίστηκαν και οι συνεργασίες με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς επιτρέπουν στο θεσμό να επιστρέψει δυναμικά, για να χαρακτηριστεί ίσως από μεγαλύτερη λαμπρότητα. Ανάμεσα μάλιστα στα 8 θεραπευτήρια παίδων από όλη την Ελλάδα, που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά μπάσκετ, θα βρίσκεται και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Κομοτηνής.

Γιώργος Φιλιππίδης «Το τουρνουά δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση ότι δεν είναι απομονωμένα»

Τα παραπάνω έκανε γνωστά μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Α’ αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος αξιολογώντας τη σημασία της αναβίωσης ενός τέτοιου θεσμού, υπογράμμισε πως «δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση ότι δεν είναι απομονωμένα, ότι συμμετέχουν εξίσου στις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά».

Πασχαλινό bazaar με ποικιλία φιλοτεχνημένων από τα παιδιά αντικειμένων

Ο κ. Φιλιππίδης, μαζί με στελέχη και προσωπικό του Θεραπευτηρίου της Κομοτηνής, βρέθηκε στην πλατεία Ειρήνης το περασμένο Σάββατο, για να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μας ένα μικρό δείγμα της δημιουργικότητας, η οποία διακρίνει τα παιδιά του ιδρύματος. Επρόκειτο για το πασχαλινό bazaar, που διοργανώνει το Θεραπευτήριο, το οποίο περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία από όμορφα αντικείμενα, που είχαν φιλοτεχνήσει τα παιδιά στα αντίστοιχα εργαστήρια. Λαμπάδες, πασχαλινά αυγά, στολίδια και κάθε είδους διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα, όλα φιλοτεχνημένα με περίσσιο μεράκι και πολύ αγάπη. Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το μεσημέρι δεκάδες ήταν οι διερχόμενοι, που έκαναν μια στάση στο bazaar του Θεραπευτηρίου, για να θαυμάσουν αλλά και να αγοράσουν τις όμορφες δημιουργίες. Εξάλλου, οι τιμές στις οποίες διατίθεντο τα αντικείμενα ήταν σχεδόν συμβολικές, ο σκοπός στον οποίο κατευθύνονταν τα χρήματα κάτι παραπάνω από ιερός.

Ουσιαστικότερη αξία της ανταπόκρισης του κόσμου, η εμψύχωση των παιδιών

Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, τα έσοδα από το bazaar προορίζονται για εκδηλώσεις, που σχεδιάζει το Θεραπευτήριο, αλλά και για μια εκδρομή των παιδιών, που έχει προγραμματιστεί. Ουσιαστικότερη όμως αξία αποκτά η ανταπόκριση του κόσμου, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι κάθε αγορά αντικειμένου από το bazaar λειτουργεί εμψυχωτικά, ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά να βγάζουν το δημιουργικό τους εαυτό.

Ανάγκη για εθελοντική εργασία, κυρίως για επαφή με τα παιδιά

Σημειώνεται ότι το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Κομοτηνής φιλοξενεί σήμερα συνολικά 45 παιδιά, ενώ το προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με το έργο της φροντίδας τους είναι 32 άτομα. Αν υπολογίσει κανείς ότι η απαιτούμενη παροχή φροντίδας γίνεται σε 24ωρη βάση, τότε είναι κατανοητό ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το προσωπικό», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, απευθύνοντας με την ευκαιρία κάλεσμα σε συμπολίτες μας να προσφέρουν εθελοντική εργασία προς υποστήριξη των παιδιών του Θεραπευτηρίου. «Η μεγαλύτερη προσφορά του κόσμου για εμάς είναι η προσφορά εθελοντικής εργασίας», σημείωσε, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι «όταν μιλάμε για εθελοντισμό, δεν εννοούμε να έρχονται για 8 και 9 ώρες». «Ακόμα και για 1-2 ώρες να έρχονται και να κάθονται με τα παιδιά», εξήγησε, «είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί έτσι τα παιδιά αλλάζουν παραστάσεις, βλέπουν κάτι καινούργιο και όλο αυτό λειτουργεί εμψυχωτικά. Βλέπουν δηλαδή ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται, ότι δε βρίσκονται σε μία απομόνωση, ότι δεν υφίστανται ρατσισμό, ότι είναι ενσωματωμένα στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, όπως τα παιδιά ενός ας το πούμε φυσιολογικού σχολείου».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/paratiritis.thrakis

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.