Ξεκινησε το «κυνηγι» προς εξευρεση φοιτητικης στεγης

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου ανακοινώνονται όπως όλα δείχνουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που αναμένουν αγωνιωδώς τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, ενώ πολλοί είναι αυτοί η τύχη των οποίων κρίνεται από ελάχιστα μόρια.

Παρά την αβεβαιότητα αυτή που καλώς ή κακώς αγγίζει μεγάλη μερίδα των φετινών υποψηφίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν ήδη να κατοχυρώσουν το φοιτητικό τους σπίτι. Όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» ο μεσίτης κ. Γιώργος Γκάγκας «η κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει τόσο από πρωτοετής φοιτητές όσο και από φοιτητές μεγαλύτερων ετών οι οποίοι για διαφόρους λόγους επιθυμούν την αλλαγή διαμερισμάτων, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά μισθώματα είτε λόγω προβληματικών σπιτιών».

Το μεγάλο κύμα ωστόσο όπως δηλώνει ο κ. Γκάγκας, μοναδικός πιστοποιημένος μεσίτης της Κομοτηνής αλλά και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου των μεσιτικών γραφείων, αναμένεται από τις 30 Αυγούστου, ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και μετά. «Οι περισσότεροι φοιτητές της Κομοτηνής προέρχονται από κοντινές περιοχές, άρα είναι άτομα που δεν ενδιαφέρονται να έρθουν άμεσα, αλλά με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, ίσως και την ίδια ημέρα».

Ελάχιστες ως μηδενικές οι μειώσεις στα ενοίκια

Παρά τους δυσχερείς οικονομικά καιρούς που βιώνουμε, η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ιδιοκτήτες καθώς δεν υπάρχει υποχώρηση των τιμών, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει είναι ελάχιστη, της τάξης των δέκα και είκοσι ευρώ ανά διαμέρισμα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στα πιο μεγάλα διαμερίσματα, στα δυάρια και τα τριάρια, όπου η μείωση είναι στα τριάντα με σαράντα ευρώ μέσο όρο. Ενδεικτικά μία γκαρσονιέρα της τάξεως των 50 τετραγωνικών μέτρων καθαρής επιφάνειας στο κέντρο της Κομοτηνής νοικιάζεται περίπου 330 με 320 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες που νοικιάζονται με 280 ευρώ και αποτελούν ευκαιρίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις κατηγορίες διαμερισμάτων των τριών και δύο υπνοδωματίων. «Στις κατηγορίες αυτές αντιμετωπίζουμε γενική έλλειψη, καθώς ήδη έχουν έρθει και στρατιωτικοί για μόνιμη εγκατάσταση στην Κομοτηνή, από μονάδες που κλείνουν από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Αμύνταιο, οι οποίοι έψαχναν, δυάρια και τριάρια και δεν έβρισκαν πουθενά» υπογραμμίζει ο κ. Γκάγκας. «Πρόκειται για μία κατηγορία ενοικιαστών τους οποίους δεν περιμέναμε φέτος και οι οποίοι εξαντλούν τα σπίτια στα οποία θα έμπαιναν φοιτητές. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι θα έχουμε και πρόβλημα στους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να συγκατοικήσουν. Δεν θα βρουν δυάρια. Η μεγαλύτερη διάθεση διαμερισμάτων είναι σε ατομικές γκαρσονιέρες οι οποίες και αυτές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί ήδη η Κομοτηνή δεν έχει πολλές διαθέσιμες, όπως άλλες χρονιές. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν και από την κίνηση των φοιτητών, το πόσοι δηλαδή από τους επιτυχόντες θα μπορέσουν τελικά να ανταπεξέλθουν να έρθουν στην Κομοτηνή και να νοικιάσουν σπίτι. Η προσφορά που έχει η Κομοτηνή πάντως θα καλυφθεί άμεσα και γρήγορα και ίσως από την πρώτη εβδομάδα τελειώσουν όλα τα διαμερίσματα».

Το πρόβλημα της ελλιπούς διαθεσιμότητας στην Κομοτηνή παρατηρείται έντονα τα τελευταία τρία χρόνια, ένα πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς μέχρις στιγμής. Όπως τόνισε ο κ. Γκάγκας το πρόβλημα αυτό καλύπτεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην ανακαίνιση παλαιών διαμερισμάτων που αυτή τη στιγμή δεν κατοικούνται και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τα οποία ή δεν έχουν ζήτηση ή οι ιδιοκτήτες τα αμελούν τελείως οπότε δεν μπορούν να κατοικηθούν. «Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες με τα προγράμματα που τρέχουν μπορούν να τα ανακαινίσουν, να τα κάνουν εσωτερικά σαν να είναι νέα διαμερίσματα άσχετα αν η οικοδομή είναι παλαιά και έτσι να μπορέσουν να αξιοποιηθούν» σημειώνει ο κ. Γκάγκας. Ο δεύτερος τρόπος αφορά στην ανοικοδόμηση από ιδιώτες ή κατασκευαστές, κάτι το οποίο ωστόσο λόγω οικονομικών συγκυριών καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο.

Σε ερώτηση ωστόσο για το κατά πόσο μπορεί ένας κατασκευαστής ή ιδιώτης να πάρει το ρίσκο της ανέγερσης μίας πολυκατοικίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με το σχέδιο «Αθηνά» να απειλεί την βιωσιμότητα τμημάτων τόσο ΑΕΙ όσο και ΤΕΙ πανελλαδικά, ο κ. Γκάγκας εμφανίζεται πεπεισμένος πως «σύμφωνα με τον σχεδιασμό του «Αθηνά» αλλά και των άλλων υπουργείων, όπως το Άμυνας για παράδειγμα, φαίνεται ότι η περιοχή και ειδικά η Κομοτηνή δεν θα έχει στο κοντινό μέλλον πρόβλημα. Ίσως υπάρξει σε βάθος δεκαπενταετίας με άλλες πολιτικές αποφάσεις που δεν τις γνωρίζουμε τώρα. Άρα για την επόμενη δεκαπενταετία θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ζήτηση θα συνεχιστεί».

 

«Πολλά τα παραδείγματα μη νόμιμης λειτουργίας μεσιτικών γραφείων και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς»

 

Ο κ. Γκάγκας αποτελεί τον μοναδικό πιστοποιημένο μεσίτη της Κομοτηνής αλλά και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου των μεσιτικών γραφείων βάση του τελευταίου νόμου, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα της πλήρους γνώσης των προβλημάτων που εντοπίζονται στον κλάδο. Όπως τονίζει ο ίδιος «πέραν των ενοικίων και της διαθεσιμότητας θα πρέπει τόσο ως κοινωνία αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να δείξουμε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για τους ξένους που έρχονται εδώ. Να δούμε για παράδειγμα το θέμα των μεσιτικών γραφείων εκ των οποίων τα περισσότερα δεν λειτουργούν με νόμιμο τρόπο. Τυγχάνει εκτός από μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου των μεσιτικών γραφείων να είμαι και μέλος και εκτιμητής ακινήτων, πιστοποιημένος πραγματογνώμονας και βλέπω συναδέλφους αυτή τη στιγμή αλλά και πλανόδιους περιστασιακούς μεσίτες να λειτουργούν με μη νόμιμο τρόπο και με την πλέον αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Δεν κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, δεν τηρούν τις εντολές, μαύρες συναλλαγές ή ακόμα και πλάνη με περιπτώσεις φωτογραφιών διαμερισμάτων στο ίντερνετ οι οποίες εν τέλει δεν ανταποκρίνονται στο διαμέρισμα που τελικά υπάρχει. Ο καινούργιος νόμος αναφέρει ρητά το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα μεσιτικό γραφείο και δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δεν τον τηρούν. Να τονίσω λοιπόν σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει και ο ενδιαφερόμενος να πηγαίνει σε επαγγελματίες σε γραφεία που να λειτουργούν με σωστό και νόμιμο τρόπο και να συνεργάζεται με σωστούς ανθρώπους που λειτουργούν στην περιοχή».

«Γιαλαντζί» διαχειριστές

Ένα επίσης σημαντικό παράπτωμα το οποίο παρατηρείται αφορά στα κοινόχρηστα. Όπως καταγγέλλει ο κ. Γκάγκας δεν λειτουργούν σωστά όλοι οι διαχειριστές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που θα έπρεπε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. «Υπάρχουν παραδείγματα διαμερισμάτων με ενοίκιο για παράδειγμα 300 ευρώ και υπέρογκα κοινόχρηστα τα οποία βγαίνουν από ανθρώπους χωρίς κατάρτιση, που δεν ελέγχονται από κανέναν και επομένως κλέβουν ελεύθερα. Γι αυτό παρατηρείται και το φαινόμενα της συχνής αλλαγής σπιτιών τόσο από φοιτητές όσο και από στρατιωτικούς ή άλλους ενοικιαστές, δεν τους ενοχλούν τα ενοίκια, αλλά οι συμπεριφορές».

«Εν κατακλείδι» τονίζει ο κ. Γκάγκας «πρέπει να δούμε συνολικά πως θα οργανωθούμε ως τοπική κοινωνία, ως ιδιοκτήτες, ως επιχειρηματίες, με περισσότερη τάξη και διαφάνεια και στο κομμάτι των μεσιτών και των διαχειριστών και της τοπική κοινωνίας, για να μπει μία σειρά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.