Ραγκμπι με αμαξιδιο, ενα εντυπωσιακο αλλα αγνωστο στην Ελλαδα παραολυμπιακο αθλημα
Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό, αλλά εν πολλοίς άγνωστο άθλημα στην Ελλάδα, επιχείρησε να συστήσει στους αθλητές και καθηγητές του ΤΕΦΑΑ, αλλά και συνολικά στους κατοίκους της περιοχής, με ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων νομού Ροδόπης «Περπατώ», στα πλαίσια της Δοκιμαστικής Λειτουργίας που πραγματοποιείται για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ «ΚΕΑΔΑ». Πρόκειται για το ράγκμπι με αμαξίδιο, ένα άθλημα που πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό το 1994. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με τετραπληγία, δηλαδή σε όσους έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους, για παράδειγμα λόγω βλάβης στο νωτιαίο μυελό, εγκεφαλικής παράλυσης, πολιομυελίτιδας, ακρωτηριασμό κτλ. Το συναρπαστικό αυτό άθλημα, στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος εντελώς άγνωστο, καθώς απουσιάζει τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και εθνικής ομάδας. Μόλις μια ομάδα έχει δημιουργηθεί κι αυτή ανεπίσημα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Άλλη Όψη» στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 2010. Από τα τέλη του 2010, μάλιστα, η “Άλλη Όψη” είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο IWRF. Η πρωτοβουλία της αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος στη χώρα μας και προς αυτό βρήκε συνοδοιπόρους τον Άλεξ Ταξιλδάρη και το Σύλλογο «Περπατώ».
Άλεξ Ταξιλδάρης «Στους τελευταίους και προτελευταίους παραολυμπιακούς αγώνες έκλεψε την παράσταση, κερδίζοντας περισσότερο έδαφος και από το μπάσκετ με αμαξίδιο»
Στις δηλώσεις του ο κ. Ταξιλδάρης έκανε λόγο για ένα από τα πιο διαδεδομένα και τα πιο εντυπωσιακά παραολυμπιακά αθλήματα, επισημαίνοντας πως στους τελευταίους και προτελευταίους παραολυμπιακούς αγώνες έκλεψε την παράσταση, κερδίζοντας πλέον περισσότερο έδαφος ακόμα και από το μπάσκετ με αμαξίδιο. «Παρόλα αυτά στην Ελλάδα έχει μόλις τρία χρόνια που το ξεκίνησε η «Άλλη Όψη»», παρατήρησε, εξηγώντας ότι «σιγά-σιγά πρέπει να στελεχώνεται η ομάδα με όσο περισσότερους αθλητές γίνεται, αλλά και με εθελοντές και με γυμναστές και με προπονητές, που θα μπορέσουν να αναπτύξουν καλύτερα το άθλημα».
«Με τη σωστή ενημέρωση, το ενδιαφέρον και με δυο-τρεις χορηγούς, θα καταφέρουμε να το αναπτύξουμε και στην Ελλάδα»
Ως προς τις παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν στην περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, ο κ. Ταξιλδάρης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ρόλο, που μπορεί να παίξει η πολιτεία στην παρούσα συγκυρία, ρίχνοντας το βάρος στην ενημέρωση αθλητών, γυμναστών και εθελοντών, αλλά και στην στήριξη της προσπάθειας από χορηγούς. «Εγώ πιστεύω ότι ξέρουμε πλέον τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η πολιτεία», σημείωσε, «και παρόλα αυτά, δεν κάθομαι να περιμένω από την πολιτεία». «Πιστεύω ότι με τη σωστή ενημέρωση και το ενδιαφέρον», συνέχισε, «και με δυο-τρεις χορηγούς, μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης-από το να στηρίζουν άλλου είδους ομάδες και αθλήματα και να υπάρχει το ρίσκο να συνδεθούν με χουλιγκανισμούς ή ντόπινγκ- θα καταφέρουμε κι εμείς στην Ελλάδα να το αναπτύξουμε το άθλημα».
Δημήτρης Τσιρόπουλος «Σημαντικό άθλημα, για την φυσική κατάσταση και για ψυχολογικούς λόγους»
Παρών στην ενημερωτική εκδήλωση χθες ήταν και ένας έμπειρος αθλητής και προπονητής του ράγκμπι με αμαξίδιο, ο κ. Δημήτρης Τσιρόπουλος, ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία, εκεί όπου το άθλημα έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση, με πολλές ομάδες και 4 κατηγορίες πρωταθλημάτων. Ο ίδιος ασχολείται με το ράγκμπι με αμαξίδιο από το 1997 και, όπως υποστήριξε στην τοποθέτησή του, αυτή η ενασχόληση τον βοήθησε σημαντικά στην ανύψωση της αυτοπεποίθησής του, αλλά και σε άλλους τομείς. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά», τόνισε, «και για την φυσική τους κατάσταση και για την ψυχολογική». Για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα, ο κ. Τσιρόπουλος ενέταξε μεν στις προϋποθέσεις την εξασφάλιση κατάλληλων εγκαταστάσεων από την πολιτεία, αλλά κυρίως υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας και γνωριμίας του κοινού με το άθλημα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
