Οι ποδηλατες περνουν στην αντεπιθεση
Στο δημόσιο διάλογο, που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στην πόλη μας, αναφορικά με το θέμα της κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων, οι ποδηλάτες αναλαμβάνουν πλέον ενεργότερο ρόλο και επιδιώκουν να αναδείξουν ευρύτερα τις απόψεις όλων εκείνων που αγαπούν και θεωρούν τρόπο ζωής το ποδήλατο. Βεβαίως, η υποστήριξή τους στον υπάρχοντα σχεδιασμό για κατασκευή ποδηλατόδρομου στην πόλη μας διαχρονικά ήταν δεδομένη και αυτονόητη. Σε μια περίοδο, όμως, που επικρατεί έντονη κινητικότητα στο θέμα αυτό, ενισχυόμενη και από τις πρωτοβουλίες των επαγγελματιών και κατοίκων των οδών Δημοκρίτου και Ορφέως, οι ποδηλάτες αποφασίζουν να βγουν με τη σειρά τους μπροστά, αναλαμβάνοντας να προασπίσουν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμά τους να κινούνται με ευκολία, αλλά κυρίως με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης. Προς αυτόν το σκοπό, μάλιστα, η νεοϊδρυθείσα ομάδα On-Bikes, μέλη της οποίας μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» και στην εκπομπή «Το λόμπι της δεκάρας» τη Δευτέρα, πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών από κατοίκους της Κομοτηνής, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο της κατασκευής ποδηλατοδρόμου.
Άνθιμος Σεβδυνίδης «Δε θα ωφεληθεί μόνο το ποδήλατο, θα ωφεληθούν πάρα πολλοί από τον ποδηλατόδρομο»
Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες περίπου, αποσκοπεί στο «να ακουστεί και η άλλη φωνή, ότι υπάρχουν κάτοικοι που θέλουν να γίνει ο ποδηλατόδρομος», όπως τόνισε ο κ. Άνθιμος Σεβδυνίδης, μέλος της ομάδας On-Bikes. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των ωφελειών, που μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο έργο στην πόλη, εκτιμώντας μάλιστα ότι «ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί από την Ν.Ζωίδη, όπου υπάρχει οδηγός τυφλών, υπάρχουν ράμπες για τους αναπήρους». «Στις περισσότερες πόλεις έχει περισσότερα θετικά, παρά αρνητικά», υποστήριξε, φέρνοντας ως παραδείγματα την Κω, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Καρδίτσα. «Δε θα ωφεληθεί μόνο το ποδήλατο», επισήμανε, «θα ωφεληθούν πάρα πολλοί από αυτό το έργο».
«Όλοι θέλουμε να αλλάξει η πόλη μας, όλοι θέλουμε να γίνει καλύτερη η πόλη μας, για εμάς και για τα παιδιά μας»
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, που έχουν προκληθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως από επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους στις οδούς, που προβλέπεται να περνά ο ποδηλατόδρομος, γνωστοποίησε ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών-κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- δίχως να όμως διαφαίνεται ουσιαστική συμφωνία. «Υπάρχει διάλογος, κυρίως μέσα από το fecebook, για την ώρα όμως όχι πολύ», σημείωσε ο κ. Σεβδυνίδης. «Θα υπάρξει διάλογος παρόλα αυτά», συνέχισε, «η συμφωνία είναι ότι θέλουν να γίνει ο ποδηλατόδρομος, αλλά αντιδρούν στο σχεδιασμό, στη χάραξη του έργου και κυρίως στο θέμα του πάρκινγκ. Ο σχεδιασμός να αλλάξει τουλάχιστον για το κέντρο είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο». Πάντως, ο ίδιος συνέστησε καρτερικότητα, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Βενιζέλου που η πεζοδρόμησή της αρχικά είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά εν συνεχεία αποδεδείχθηκε κρίσιμη ώστε να μετατραπεί στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. «Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν οι υπέρ και οι κατά», επισήμανε. «Όλοι θέλουμε να αλλάξει η πόλη μας», συνέχισε, «όλοι θέλουμε να γίνει καλύτερη η πόλη μας, για εμάς και για τα παιδιά μας». Το κρίσιμο, τέλος, κατά τον ίδιο είναι να αλλάξει η νοοτροπία των κάτοικων της πόλης, με αφορμή και την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Στέλλα Κελεποσίδου «Να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά και να κάνουμε υπομονή»
«Να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά», συνέστησε από την πλευρά της η κ. Στέλλα Κελεποσίδου, επίσης μέλος της ομάδας On-Bikes, «και να κάνουμε υπομονή ώστε να δούμε πώς θα γίνει τελικά το έργο. Γιατί αυτή τη στιγμή, από ό,τι καταλαβαίνω, κάποιοι αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν πώς θα γίνει το έργο και πώς θα μπορέσουμε να το βιώσουμε αυτό».
Στόχος η διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με τον συγκοινωνιολόγο Θάνο Βλαστό
Προς την κατεύθυνση, μάλιστα, της ενημέρωσης του κοινού της πόλης μας για το όλο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας ποδηλατοδρόμου, η ομάδα On-Bikes σχεδιάζει να διοργανώσει σχετική εκδήλωση το επόμενο διάστημα, κεντρικός ομιλητής της οποίας επιδιώκεται να είναι ο κ. Θάνος Βλαστός, γνωστός συγκοινωνιολόγος-Επίκουρος Καθηγητή του Ε.Μ.Π..
Δράσεις και πρωτοβουλίες, που ενθαρρύνουν τον κόσμο στη χρήση ποδηλάτου
Πέραν βέβαια των παραπάνω, τα μέλη της ομάδας έχει δρομολογήσει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, μία εκ των οποίων αφορά στη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.
Επιπλέον, θα λάβουν μέρος στη δράση «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη.
Τέλος, η ομάδα On-Bikes διοργανώνει ποδηλατοδρομία κάθε Τετάρτη, εκτός πόλης, και κάθε Σάββατο, μέσα στην πόλη, και κάνει γενικότερα ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνει τους συμπολίτες μας στη χρήση του ποδηλάτου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
