Απο τις ψυχικες διαταραχες στις εξαρτησεις και αντιστροφα

Συνεχίζεται το σεμινάριο, που έχει θέμα την ψυχοπαθολογία των εξαρτήσεων και διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ροδόπης «Ορφέας» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει συνολικά 8 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι πρώτες τέσσερις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πρώτη θεματική, που είχε τίτλο «παιδική ηλικία και εξάρτηση», πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ προχθές έλαβε χώρα στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, η δεύτερη θεματική ενότητα, που αφορούσε στις ψυχικές διαταραχές και τις εξαρτήσεις.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Ορφέας», κ. Γκάρο Εσαγιάν, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές του Δημοκριτείου, ανέλυσε τις μορφές σύνδεσης και συνύπαρξης της χρήσης ουσιών με ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές προσωπικότητας και οι ψυχώσεις. Η σύνδεση αυτή οφείλεται είτε στο ότι οι ψυχικές διαταραχές οδηγούν στη χρήση ουσιών, είτε στο ότι η χρήση ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες από αυτές τις ψυχικές διαταραχές. Στο βαθμό που προϋπάρχουν ψυχικές διαταραχές, η αποτροπή του ενδεχομένου προσφυγής του πάσχοντος στην εξαρτητική συμπεριφορά περνάει μέσα από την έγκαιρη και αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως εξήγησε ο κ. Εσαγιάν, αφενός μεν στο να βοηθήσει τον ασθενή να καλλιεργήσει ένα θεραπευτικό αίτημα κι αφετέρου να τον στηρίξει στην προσπάθειά του. Στην αντίθετη περίπτωση, εκεί που προϋπάρχει η χρήση ουσιών, όλα δείχνουν ότι η προοπτική εμφάνισης ψυχικών διαταραχών είναι δεδομένη. Η ιδία η εξαρτησιογόνος ουσία με το πέρασμα του χρόνου επιδρά αρνητικά στον οργανισμό και θα επιφέρει βλάβη και σωματική και ψυχική, τόνισε ο κ. Εσαγιάν. Ακόμα και η κάνναβη, η οποία θεωρείται ως μια ουσία πολύ ανώδυνη, επισήμανε, σε προδιαθετημένους και ευάλωτους βιολογικά οργανισμούς μπορεί να εκδηλώσει ακόμα και ψυχώσεις.

Στόχος του σεμιναρίου, που διοργανώνει το Κεντρο «Ορφέας» με τον ΟΚΑΝΑ είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών σχετικά με το φαινόμενο των εξαρτήσεων, έτσι ώστε στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε να εντοπίσουν έγκαιρα ένα πρόβλημα, είτε να προλάβουν άλλο, είτε να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους το κοινό. Οι επόμενες δυο θεματικές ενότητες, που αφορούν στην ψυχοπαθολογία του καπνίσματος και για στην ψυχοπαθολογία του αλκοολισμού, θα πραγματοποιηθούν στις 3 και στις 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.