Εμεις και ο αλλος

Η Περιφέρεια Αν.Μ-Θ και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού», πραγματοποίησαν εκδήλωση για τη ρατσιστική βία κατά των μεταναστών και προσφύγων με τίτλο: «Εμείς, ο Άλλος», τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.
Η εκδήλωση περιελάμβανε την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος προς τη Δύση», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κυριάκου Κατζουράκη. Ακολούθησε παρουσίαση της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες με κεντρικό μήνυμα «Και ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!», από την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες κ. Στέλλα Νάνου, καθώς και παρουσίαση των δράσεων της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, για τους μετανάστες και του προγράμματος για τα ασυνόδευτα ανήλικα, από την συντονίστρια του προγράμματος Έβρου, κ. Ερμιόνη Σταμάτη, Κοινωνική Λειτουργό, όπως και κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας από μετανάστη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξενοφοβίας και Ρατσισμού και από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ενώ έγινε και παράδοση ρουχισμού που έχει συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία του Ροταριανού ομίλου Κομοτηνής «ΡΟΔΟΠΗ», για του μετανάστες των κέντρων υποδοχής Βένας και Τυχερού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης, ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «ΡΟΔΟΠΗ» και το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής.

Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες «Η βία δεν είναι λύση, αντίθετα φέρνει απομόνωση, περισσότερο φόβο και βία»

Η κ. Στέλλα Νάνου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες παρουσίασε την εκστρατεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με κεντρικό μήνυμα «Και ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ». Όπως τόνισε «σκοπός της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει και να περάσει το μήνυμα ότι η βία δεν είναι λύση, αντίθετα φέρνει απομόνωση, περισσότερο φόβο και περισσότερη βία. Η εκστρατεία ξεκίνησε από την διαπίστωση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που είναι η αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, ιδιαίτερα στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και τα φαινόμενα ανοχής, σιωπής και ατιμωρησίας που συνοδεύουν τα φαινόμενα βίας. Καρδιά της εκστρατείας είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα www.1againstracism.gr, μέσα από την οποία καλούμε όλους να συμβάλουν με ένα άρθρο, ένα σχόλιο, μια μαρτυρία ή μια φωτογραφία, που να έχει να κάνει με τον ρατσισμό ή την ξενοφοβία. Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να συνεχίσουμε την εκστρατεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Στην ερώτηση αν αλλάζει η προσέγγιση σε θέματα ξενοφοβίας ανάλογα με την περιοχή η κ. Νάνου τόνισε πως «κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, εμείς έχουμε διαπιστώσει μια αύξηση των κρουσμάτων ρατσισμού, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές, ειδικά όπου παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σπάνια καταγγέλλονται, αφενός γιατί οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται τη σύλληψη επειδή δεν έχουν χαρτιά, αφετέρου γιατί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο σύστημα, θεωρούν ότι είναι μάταιο και ότι δεν θα δικαιωθούν ποτέ».

Ερμιόνη Σταμάτη, Κοινωνική Λειτουργός, συντονίστρια του προγράμματος της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, Το συμφέρον του παιδιού η κύρια μέριμνά μας

Η κ. Ερμιόνη Σταμάτη, Κοινωνική Λειτουργός, συντονίστρια του προγράμματος της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης ενημέρωσε για την δράση «ΑΡΣΙΣ», η οποία αφορά την προσέγγιση ανηλίκων τόσο στους χώρους κράτησης, όσο και στο γραφείο «ΑΡΣΙΣ» στην Αλεξανδρούπολη. Όπως τόνισε η κ. Σταμάτη «στους χώρους κράτησης η δράση μας βασίζεται σε συνεντεύξεις, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, προσπαθούμε να τους διασυνδέσουμε με το περιβάλλον τους και να τους πληροφορήσουμε σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε συνθήκες κράτησης, πολλές φορές όχι ιδανικές, μη γνωρίζοντας τον λόγο για τον οποίο κρατούνται. Φροντίζουμε έτσι ώστε όσο βρίσκονται στους χώρους κράτησης να έχουν μια δημιουργική απασχόληση παράλληλα φροντίζουμε την ομαλή μετάβασή τους σε δομές φιλοξενίας. Με την καλή συνεργασία που έχουμε με την εισαγγελία και το Υπ. Υγείας φροντίζουμε τα παιδιά να πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας κατάλληλες για αυτά». Όσον αφορά την δράση στα γραφεία της «ΑΡΣΙΣ» η κ. Σταμάτη τόνισε πως «όταν τα παιδιά έρχονται στο γραφείο μας φροντίζουμε να επικοινωνήσουμε με την οικογένειά τους, όπου και αν βρίσκεται διερευνούμε για ύπαρξη συγγενών έτσι ώστε να προβούμε στην διαδικασία οικογενειακής συνένωσης. Τους παρέχουμε τη δυνατότητα ένταξης στην ελληνική κοινωνία, μέσω μαθημάτων ελληνικής γλώσσας τα οποία έχουν αναλάβει εθελοντές και σκοπό έχουν να αποκτήσουν τα παιδιά ένα βασικό κοινωνικό λεξιλόγιο. Το σημαντικότερο είναι η συναναστροφή με αυτά τα παιδιά μέσω δραστηριοτήτων, οι οποίες δίνουν μια θετική εμπειρία στα παιδιά, για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τις ελληνικές αρχές». Η κ. Σταμάτη τόνισε επίσης πως «από το Ιούλιο έχουμε προσεγγίσει πάνω από 400 άτομα και οι ηλικίες ξεκινούν από 2,5 ετών. Μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση του παιδιού των 2,5 ετών, ήταν περίπτωση απαγωγής, που η μητέρα του κρατούνταν στην Τουρκία. Η κύρια μέριμνά μας είναι το συμφέρον του παιδιού και σε αυτή την περίπτωση το παιδί επανενώθηκε με την μητέρα του».

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια γυναίκα από την πρώην Σοβιετική Ένωση (Ιρίνα) φτάνει στην Αθήνα μ’ αφορμή την εξαφάνιση της φίλης της, περιφέρεται «στα σκοτάδια» της πόλης αναζητώντας την και καταλήγει μπλεγμένη σε κύκλωμα σεξουαλικού δουλεμπορίου. Μέσα από τις προσωπικές της εξομολογήσεις κι από διάφορα φλας- μπακ, ο Κατζουράκης, συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με την μυθοπλασία, διαπλέκει πολλές άλλες πραγματικές ιστορίες μεταναστών «στο δρόμο για τη Δύση». Το κινηματογραφικό του βλέμμα προσπερνάει τ’ αυτονόητα και επικεντρώνεται σε εκείνον τον αόρατο ιστό που συνδέει τον Γιούρι απ’ την Ουκρανία, με τον Σαλίχ απ’ την Αφρική και τον Μήτσο απ’ την Αθήνα Η ταινία κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και το Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Σκηνοθεσία και σενάριο του Κυριάκου Κατζουράκη, Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας, Άκης Ζορμπάς, Κυριάκος Κατζουράκης. Ηθοποιοί: Κάτια Γέρου, Μαρία Εγγλεζάκη, Θεόδωρος Γράμψας. Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ομάδα Τέχνης, ΕΡΤ

Ο Κυριάκος Κατζουράκης (1944) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και την Αγγλία. Δούλεψε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το Προξενιό της Άννας και τις Μέρες του ‘36. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και την ομάδα χορού Οκτάνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.