Ενεργοποιηση και δρασεις των πολιτων κατα των διοδιων υπο το βαρος των εξελιξεων

Ενεργοποιείται και πάλι υπό το βάρος των εξελίξεων η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, που αντιτίθεται στο μείζον και ευρύ ζήτημα της επιβολής διοδίων μαζί με δεκάδες οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση για την έναρξη εργασιών κατασκευής σταθμών διοδίων σε Αμαξάδες και Μουσθένη, έθεσε τέλος στην προσωρινή σχετική αδράνεια του κινήματος κατά των διοδίων και προχθές το απόγευμα τα μέλη της Ξανθιώτικης κίνησης συνεδρίασαν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Προηγήθηκε η κινητοποίηση των Καβαλιωτών στον κόμβο της Μουσθένης, ενώ το ζήτημα των διοδίων σπάνια και βραχύχρονα απουσιάζει από την κορυφή της επικαιρότητας.

Με τις εξελίξεις να φτάνουν πλέον στην… πόρτα της περιοχής μας, δύο ήταν οι κύριοι άξονες που απασχόλησαν τη συνεδρίαση των μελών της κίνησης, με κυριότερο -φυσικά- τον πρώτο: Ο προσδιορισμός δράσεων, κινήσεων και επαφών εν όψει της κατασκευής σταθμών διοδίων σε Αμαξάδες και Μουσθένη, καθώς και η συζήτηση γενικότερων θεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα και πολυμέτωπη εσωτερική διαβούλευση. Αυτή αφορούσε την ποιότητα ζωής στην πόλη (κυρίως για την ποδηλασία) και την οριοθέτηση των θέσεων της κίνησης εν όψει της συμμετοχής της στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης.

«Γιατί να κάνει τον εισπράκτορα ιδιώτης και όχι το ίδιο το κράτος;»

Κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, με μέλη της κίνησης να επιβεβαιώνουν ότι αυτό το διάστημα η τροχαία είναι διαρκώς παρούσα σε σταθμούς διοδίων και βεβαιώνει παραβάσεις. Παράλληλα, καυτηριάστηκε η στάση ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων και των συν αυτώ… προθύμων φερέφωνων που πέτυχαν ως ένα σημείο να στοχοποιήσουν το κίνημα και να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του. Στηλιτεύτηκε η τακτική δημιουργίας κλειστών αυτοκινητοδρόμων που επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, σε βάρος του σιδηροδρόμου που σε όλη την Ευρώπη αποτελεί κύριο μέσο μεταφοράς. Και φυσικά κατατέθηκε το αυτονόητο: ότι τα δεδομένα από τον καιρό υπογραφής των συμβάσεων και των όρων που θα διέπουν τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων έχουν αλλάξει και θα πρέπει και αυτά να αναθεωρηθούν με δεδομένη την οικονομική κρίση και δυσπραγία που ταλανίζει τη χώρα.

Γεγονός είναι πάντως ότι μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τέσσερις ιδιώτες για τους έξι σταθμούς διοδίων που αρχικά θα κατασκευαστούν στην Εγνατία οδό. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε αφορά στα δύο προσεχή χρόνια και αναθέτει σε ιδιώτες την είσπραξη του αντιτίμου για λογαριασμό του κράτους. Το γεγονός προκαλεί την αντίδραση όλων των κινήσεων κατά των διοδίων, ενώ εύλογα αποτυπώθηκε το ερώτημα «γιατί να κάνει τον εισπράκτορα ιδιώτης και όχι το ίδιο το κράτος;» στην προχθεσινή συνεδρίαση. Ιδιώτες θα είναι οι «εισπράκτορες» και στο δεύτερο στάδιο, όταν η χρέωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός που έχει ήδη προκηρυχτεί.

Αντίτιμο αυστηρά ανάλογο με το κόστος συντήρησης και εμπλοκή των Περιφερειών

Τα μέλη κατέληξαν σ’ ένα πλαίσιο αποφάσεων, που ξεκινά από το αίτημα ότι τα διόδια θα πρέπει να έχουν λογικό κόστος, που θα εδράζεται απόλυτα στο κόστος συντήρησης του δρόμου και όχι… όπως να ‘ναι. Κυρίαρχο αίτημα είναι η εμπλοκή των Περιφερειών, γιατί το ζήτημα αφορά τους κατοίκους και θα πρέπει οι εκλεγμένοι από αυτούς «μικροί πρωθυπουργοί» -όπως χαρακτηρίστηκαν οι περιφερειάρχες- να δίνουν λογαριασμό με απόλυτη διαφάνεια. Για τον λόγο αυτό θα ακολουθήσουν επαφές με την Π.Α.Μ.-Θ. και όχι μόνο, ενώ θα ζητηθεί η δημοσιοποίηση του κόστους συντήρησης του αυτοκινητόδρομου και ο ακριβής επιμερισμός του μέσω των διοδίων. Παράλληλα, μία ακόμη παράμετρος αποτυπώθηκε στην παρατήρηση μέλους της κίνησης ότι «δεν μπορεί ο διερχόμενος να έχει ίδια μεταχείριση με αυτόν που χρησιμοποιεί καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο». Αυτό, με δεδομένο ότι η Εγνατία είναι δρόμος κυρίως διερχομένων, αφού ένας από τους κύριους λόγους κατασκευής του (όσο κι αν αποσιωπάται) είναι το μεγαλοεπιχειρηματικό αίτημα για ταχεία και ασφαλή μεταφορά προϊόντων από την ανατολή στη δύση και αντίστροφα. Και φυσικά όχι για τους πολίτες των δύο φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης (Θράκη και Ήπειρος) όπως λένε οι ψευδέστατες κενολογίες που πίσω τους κρύβουν την απομόνωση ολόκληρων περιοχών και την «αποστείρωση» των μετακινήσεων…

Εν κατακλείδι, αυτό που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση είναι ότι η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης έχει συγκεκριμένες προτάσεις και πλέον θα επιδοθεί –σε πρώτο στάδιο- σ’ ένα κύκλο συνομιλιών με φορείς της περιοχής. «Κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση και δεν είμαστε μόνο για αντιρρήσεις και κόντρες», συμφώνησαν όλα τα παριστάμενα μέλη. Τα οποία συντονίζουν τις κινήσεις τους και σύντομα θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.