Επισκεφτηκε τη Ροδοπη ο προισταμενος της θρησκευτικης υπηρεσιας της Ελληνικης Αστυνομιας

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψής του στη Θράκη, ο προϊστάμενος της θρησκευτικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, πραγματοποίησε την Τετάρτη μια σειρά συναντήσεων με τις αστυνομικές αρχές του νομού μας, αλλά και με τον μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Δαμασκηνό. Σημαντικότερες από τις συναντήσεις του ήταν αυτές με τους άνδρες των αστυνομικών τμημάτων και με τους εκπαιδευόμενους της Σχολής Αστυφυλάκων, δόκιμους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα, που τους απασχολούν, να τους παράσχει συμβουλές και πνευματική βοήθεια. Ιδιαίτερο δε ζήλο επέδειξε κατά την επίσκεψη του στη Σχολή Αστυφυλάκων, όπου βρέθηκε ανάμεσα σε νέους, που ετοιμάζονται να εξασκήσουν το αστυνομικό επάγγελμα και σύμφωνα με τον πατέρα Νεκτάριο, χρειάζεται να αποκτήσουν και τα απαραίτητα εφόδια. Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στη γειτονική Ξάνθη, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων από το αστυνομικό δυναμικό, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας.

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, προϊστάμενος της θρησκευτικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας «Προσπαθώ να τους παρουσιάσω τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας και του έργου, που έχουν να αναπτύξουν»

Όπως υπογράμμισε, «οι αστυνομικοί και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, εκτός από τα δικά τους προσωπικά προβλήματα, που έχουν, προβληματίζονται και για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίσουν κατά την άσκηση του λειτουργήματος του αστυνομικού, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολλές φορές γίνεται επικίνδυνο». «Ως ιερέας», συνέχισε, «προσπαθώ να εμψυχώσω αυτά τα νέα παιδιά, που θα αναλάβουν στη συνέχεια τις διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας. Προσπαθώ να τους παρουσιάσω τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας και του έργου, που έχουν να αναπτύξουν». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θύματα, που κατά καιρούς θρηνεί το αστυνομικό σώμα, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να προβληματίσει τους νέους και να τους δυναμώσει ψυχικά, ώστε να είναι έτοιμοι σε ό,τι συμβεί».

«Οι νέοι αστυνομικοί είναι ώριμοι, για να επιτελέσουν το έργο τους»

Μετά από τη συνάντηση του με τους δόκιμους αστυνομικούς και τους εκπαιδευόμενους της Σχολής Αστυφυλάκων, εξέφρασε τη χαρά του, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι «πρόκειται για νέους ανθρώπους, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σπουδάσει ήδη ή έχουν οικογένεια, και είναι ώριμοι, για να επιτελέσουν το έργο τους». Μια από τις συμβουλές, που τους έδωσε, είναι να μη βλέπουν την επιλογή της αστυνομίας ως μια επαγγελματική λύση, γιατί «αν το δουν με αυτόν τον τρόπο, θα αποτύχουν». «Ο αστυνομικός», τόνισε, «ασκεί λειτούργημα σήμερα μέσα στην κοινωνία και έτσι πρέπει να το δουν. Είναι υπεύθυνοι μέσα στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να το προφυλάξουν από την παρανομία, που δυστυχώς σήμερα έχει αυξηθεί στις μέρες μας».

«Η θρησκευτική συνείδηση είναι πιο καλλιεργημένη και ανεπτυγμένη στη Θράκη»

Κι ενώ, λόγω της ιδιότητας και του ρόλου του, πραγματοποιεί επισκέψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, το πέρασμα από την Θράκη είναι μια διαφορετική εμπειρία, κατά τον πατέρα Νεκτάριο. Όπως υποστήριξε «ο κόσμος της Θράκης ξεχωρίζει από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ και οι υπηρετούντες εδώ έχουν αυξημένη ψυχική δύναμη και πολύ διαφορετική ψυχολογία από ό,τι έχουν τα παιδιά κάτω στην Αθήνα». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, παρέβαλε ένα παράδειγμα από την επίσκεψη του στο αστυνομικό τμήμα Φιλλύρας, όπου δίπλα από αυτό βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Τα λόγια των αστυνομικών, που υπηρετούν στο τμήμα, ότι «είμαστε οι μοναδικοί χριστιανοί στο χωριό και πριν έρθουμε στην υπηρεσία, ανάβουμε το κεράκι μας σε αυτό το εκκλησάκι», πραγματικά συγκλόνισαν τον πατέρα Νεκτάριο. «η θρησκευτική συνείδηση», παρατήρησε, «είναι πιο καλλιεργημένη και ανεπτυγμένη στη Θράκη και τα παιδιά αυτά προσπαθούν να αποδώσουν ως αστυνομικοί με περισσότερη ψυχική δύναμη, από ό,τι ίσως σε άλλες περιοχές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.