Εβδομαδα εθελοντικης αιμοδοσιας στη Βορεια Ελλαδα, 15-22 Οκτωβριου

Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γενικό προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να προβεί σε δραστηριότητες προς ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την πρωτοβουλία, διοργανώθηκε εβδομάδα αιμοδοσίας, που θα λάβει χώρα από 15 έως 22 Οκτωβρίου στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τους συλλόγους Κυπρίων των πόλεων. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων παρουσίασε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η γενική πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου μαζί με την κ. Χριστιάννα Κωνσταντίνου, πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ροδόπης. Βάσει αυτού οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία στις 22 Οκτωβρίου, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

«Ατενίζουμε το μέλλον με ρεαλιστική αισιοδοξία και με πείσμα»

Η κ. Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε αρχικά στη δημιουργία του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την υπογραφή της ανεξαρτησίας. «Δυστυχώς», τόνισε, «αυτά τα 50 χρόνια ζωής δε χαρακτηρίζονται από νηφάλια ιστορική πορεία. Είναι γνωστά σε όλους τα γεγονότα, που ακολούθησαν της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε μια τρικυμιώδης πορεία, η οποία μας φέρνει σήμερα να αξιολογούμε το τι έχει περάσει η Κυπριακή Δημοκρατία με πικρία, αλλά και με αισθήματα χαράς. Και με αυτό εννοώ ότι η πατρίδα δυστυχώς ακόμα βρίσκεται κατά 37% του εδάφους υπό την κατοχή του τούρκικου στρατού και η καρδιά και η σκέψη βρίσκεται στις πατρογονικές μας εστίες, στα κατεχόμενα, από όπου παρεμποδιζόμαστε να εγκατασταθούμε. Παράλληλα, όμως, με αυτήν την πικρία, εμείς οι Κύπριοι έχουμε υπερηφάνεια για το ό,τι έχουμε καταφέρει να χτίσουμε αυτά τα 50 χρόνια. Από τις στάχτες της τουρκικής εισβολής το 1974, μετά από την οποία επήλθε ο όλεθρος για την οικονομία και το εν γένει κράτος της Κύπρου, καταφέραμε να χτίσουμε εκ νέου μια δυναμική οικονομία, ένα μοντέρνο κράτος, το οποίο βρίσκεται επάξια στο διεθνές στερέωμα, μαζί με τα άλλα κράτη της υφηλίου. Ήταν μεγάλη υπερηφάνεια, που δεχτήκαμε προ ολίγων ημερών ένα νόμπελ οικονομίας, που αποδόθηκε σε Κύπριο, είναι μεγάλη υπερηφάνεια, που η μικρή Κύπρος βλέπει τους πολίτες της να διαπρέπουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ατενίζουμε, λοιπόν, το μέλλον με ρεαλιστική αισιοδοξία και με πείσμα, ώστε να επιδιώξουμε μια λύση η οποία θα ενοποιήσει τον τόπο μας και το λαό του, είτε πρόκειται για Ελληνοκύπριους, είτε για Τουρκοκύπριους, Αρμένιους και Μαρωνίτες. Ο πόθος μας είναι να δούμε μια Κύπρο ενιαία, να ζουν όλοι οι πολίτες της σε ευημερία και ειρήνη».

«Ο εθελοντισμός υπήρξε διαχρονικά ένας βασικός άξονας ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου»

Αναφερόμενη, στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εβδομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας, που πραγματοποιείται, τόνισε ότι αυτή «αποφασίστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό να γιορτάσει το γεγονός αυτό και η Βόρεια Ελλάδα». Περαιτέρω, επισήμανε ότι «ο εθελοντισμός υπήρξε διαχρονικά ένας βασικός άξονας ανάπτυξης των σχέσεων των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι γνωστό σε όλους ότι χιλιάδες Κύπριοι συμπαραστάθηκαν στους αγώνες της Ελλάδας, είτε αυτοί ήταν το 1940, είτε στους Μακεδονικούς Αγώνες, είτε πιο πρόσφατα, ενώ χιλιάδες Ελλαδίτες στάθηκαν στο πλευρό των Κυπρίων στις δύσκολες στιγμές, που πέρασε η Κύπρος διαχρονικά. Σε αυτό, λοιπόν, τον άξονα του εθελοντισμού η Κύπρος δηλώνει σήμερα ότι είναι εδώ για το λαό της Βόρειας Ελλάδας με την πρωτοβουλία της εβδομάδας αιμοδοσίας».

«Πέραν του κοινωνικού μηνύματος, υπάρχει και το μήνυμα «είμαστε εδώ»»

Επίσης παραδέχτηκε ότι η εν λόγω προσπάθεια, «πέραν του κοινωνικού μηνύματος, αποσκοπεί να δώσει και ένα πολιτικό μήνυμα, που αποτελεί πάγια πολιτική της Κύπρου, δηλαδή να ευαισθητοποιήσει το λαό της Ελλάδας». «Γιατί αν δεν ενημερώσεις τον κόσμο», συνέχισε, «δε μπορείς να τον έχεις δίπλα σου. Σε αυτόν τον αγώνα, που δίνουμε για δικαίωση των αιτημάτων μας, έχουμε ανάγκη το λαό της Ελλάδας. Πέραν του κοινωνικού μηνύματος, υπάρχει και το μήνυμα «είμαστε εδώ», ένα σημαντικό μήνυμα, που αποτελεί μια σταθερά μιας διαχρονικής πορείας, μιας πορείας αλληλένδετων σχέσεων, που στοχεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε».

Οι πρωτοβουλίες του γενικού προξενείου Θεσσαλονίκης

Τέλος, ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους στην εν λόγω προσπάθεια το Σύλλογο Κυπριών του νομού Ροδόπης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το δήμο και τη νομαρχία. Εξέφρασε δε την ελπίδα «το μήνυμα «δωρεά ζωής, προσφορά αγάπης», το οποίο στέλνει αυτή η πρωτοβουλία, να φτάσει τελικά στον κόσμο». Κατέληξε υπογραμμίζοντας δυο άλλες δράσεις, που έχει αναλάβει αυτήν την περίοδο το γενικό προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Κατά πρώτον, μετά από συμβολική χορηγία από τράπεζες και εταιρίες, το προξενείο κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό ποσό, το οποίο θα διαθέσει σε ιδρύματα της περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένα από τα ιδρύματα αυτά είναι και το ίδρυμα «Άγιοι Θεόδωροι», που εδρεύει στην Κομοτηνή, στο οποίο θα διατεθούν είδη εξοπλισμού. Τέλος, μια άλλη πρωτοβουλία έχει να κάνει με ένα κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Σε συνεργασία με τον κυπριακό οργανισμό τουρισμού, χρηματοδοτήθηκε το ταξίδι, η διαμονή, η διατροφή και η ξενάγηση του παιδιού και των γονιών του για τέσσερις μέρες στην Κύπρο.

«Στηρίζουμε αυτόν τον τόπο, γιατί εδώ ζούμε»

Από τη μεριά της, η κ. Κωνσταντίνου αρκέστηκε να καλέσει τους Κύπριους, αλλά και το ντόπιο πληθυσμό της περιοχής, στις 22 Οκτωβρίου να βρεθούν στο νοσοκομείο Κομοτηνής για την προσφορά αίματος, αφού «η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο για την Κύπρο, είναι για τους συμπολίτες μας». «Στηρίζουμε αυτόν τον τόπο», συνέχισε, «γιατί εδώ ζούμε, και η κίνηση αυτή δείχνει καθαρά και μόνο αγάπη για τη ζωή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.