Τελεστηκε μνημοσυνο για την 15η επετειο απο τον θανατο του Σαδικ Αχμετ

Στις 24 Ιουλίου, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του πρώην βουλευτή του νομού Ροδόπης γιατρού Σαδίκ Αχμέτ, παρουσία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν βουλευτές από άλλα κόμματα της Τουρκίας, εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της Κωνσταντινούπολης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της Θράκης, ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, οι «εκλεγμένοι μουφτήδες» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ, πρόεδροι διαφόρων συλλόγων και οργανισμών της μειονότητας καθώς και απλοί πολίτες της μειονότητας.

 

Ο κ. Μπουλέντ Αρίντς, ως εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, πριν το μνημόσυνο, το πρωί του Σαββάτου συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα., ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον «εκλεγμένο μουφτή» της Κομοτηνής κ. Ιμπραχήμ Σερίφ και από εκεί επισκέφθηκε τον «Σύλλογο Τούρκων Νέων». Μετά την σύντομη ομιλία, του απονεμήθηκε ένα ταμπλό με τεχνική «εμπρού» και στην αυλή του συλλόγου μίλησε με τους προέδρους των διαφόρων συλλόγων της μειονότητας.

 

Ο κ. Οζάν Αχμέτογλου, ως συντονιστής του μνημόσυνου και ως γενικός γραμματέας της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» διάβασε τα μηνύματα που είχαν σταλεί από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,

 

Ο κ. Αχμέτ Μετέ, ως πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής», στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία και στις προσπάθειες «του αείμνηστου ηγέτη της μειονότητας, γιατρού Σαδίκ Αχμέτ», όπως τον αποκάλεσε, και πρόσθεσε: «γι΄ αυτό το λόγο φέτος στα 15χρονα από τον θάνατό του όλος ο κόσμος και σημαντικοί άνθρωποι και από τις δύο χώρες τον θυμούνται και τον τιμούν». Κλείνοντας ανέφερε ότι, «τα προβλήματα όπως η ταυτότητα, οι μουφτήδες, οι σύλλογοι και η εκπαίδευση της μειονότητας περιμένουν να λυθούν και με νέες συμφωνίες που θα πραγματοποιηθούν».

 

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπιουλέντ Αρίντς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η μειονότητα της Θράκης έχει πολύ βαθιές ρίζες σε αυτήν την περιοχή που φτάνουν και σε πεντακόσια χρόνια πριν. Είμαστε περήφανοι που τόσες αιώνες μετά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, είστε ενωμένοι και συνεχίζεται να κρατάτε την ταυτότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό σας. Σε αυτό, να είστε σίγουροι πως παρόλο που εδώ υπάρχουν επίσημα πρόσωπα από διάφορα κόμματα και ιδεολογίες, όλοι είμαστε στο πλευρό σας και με κοινό σκοπό. Η ιστορία μας έχει δείξει πως κάποιοι άνθρωποι, γίνονται πιο σημαντικοί μετά το θάνατό τους και έτσι ο σκοπός τους πραγματοποιείται καλύτερα και πιο γρήγορα. Στις χρονιές του 1989-90 ο Σαδίκ Αχμέτ ήταν γνωστός σε όλους, με τους αγώνες και τις θυσίες που έκανε για τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά μετά το θάνατό του βλέπουμε πως, ο αγώνας που τον άρχισε, συνεχίζεται από όλους και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται μεγαλύτερης σημασίας.

 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι σχέσεις των δυο χωρών πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, πιστεύουμε πως αυτές οι εξελίξεις σε λίγο καιρό θα έχουν και θετική επίπτωση στη μειονότητα εδώ στη Θράκη.
Ο πρωθυπουργός μας κ. Ερντογάν, τον Μάιο που είχε έρθει στην Αθήνα, υπέγραψε 22 διαφορετικές συμφωνίες με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Αυτή η εξέλιξη δείχνει πως στο κοντινό μέλλον θα έχουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις. Σήμερα είχα την τιμή να συζητήσω τα προβλήματα της μειονότητας και τις σχέσεις των δύο χωρών με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Θεοδώρα Κόκλα. Και οι δυο μας έχουμε την κοινή γνώμη πως, όσο πιο συχνές και κοντινές είναι οι επικοινωνίες μεταξύ μας, τόσο περισσότερο θα έχουν θετικές επιπτώσεις στη μειονότητα και στο συμφέρον των δύο χωρών ολικά».

Τελευταίος ομιλητής του μνημόσυνου ήταν ο γιος του αείμνηστου, ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ. Στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και έθεσε και την προσωπική του εμπειρία, ως ένα απλό παιδί της μειονότητας που έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. «Με τους αγώνες που κατέβαλε ο πατέρας του για τα δικαιώματα της μειονότητας», είπε, «είμαι περήφανος που ο κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του με πιο ευρύ φάσμα και ποικιλία και με διάφορους τρόπους. Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να αποφεύγουμε τις πράξεις, ή τα λόγια που θίγουν τον αγώνα για τα δικαιώματα της μειονότητας».

 

Το βράδυ του Σαββάτου στο Παλιό Τζαμί πραγματοποιήθηκε το θρησκευτικό μεβλήτ για τον Σαδίκ Αχμέτ και μετά η Συμβουλευτική Επιτροπή διοργάνωσε δείπνο για όλους τους επίσημους που συμμετείχαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.