Επαρκεια αγαθων στην Δημοτικη Αγορα

Δειλά – δειλά έχει ξεκινήσει η κίνηση στην δημοτική αγορά Κομοτηνής. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες και μανάβηδες η κίνηση θα αρχίσει μετά την Μεγάλη Πέμπτη και θα κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο. Υπάρχει επάρκεια αγαθών ενώ όσον αφορά τις τιμές αυτές εμφανίζονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το κατσικάκι αλλά αυξημένες σε σχέση με το αρνάκι.

Αλέξανδρος Τρίχας, Πρώην Πρόεδρος Κρεοπωλών : Κατά τον πρώην πρόεδρο Κρεοπωλών Αλέξανδρο Τρίχα υπάρχει επάρκεια. «Εμείς έχουμε μεγάλες και συχνές επαφές με τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, είμαστε πλέον φίλοι με αυτούς, και συνεργαζόμαστε αναλόγως με το μαγαζί. Εγώ συνεργάζομαι με κτηνοτρόφους εδώ και 40 χρόνια ή μπορεί και περισσότερα. Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους έτσι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας ή να μην υπάρχει εμπόρευμα, έχουμε το εμπόρευμα καθορισμένο πριν έρθει το Πάσχα, έτσι ώστε ο καταναλωτής να παίρνει διαλεγμένο και καθαρό πράγμα».


Σύμφωνα με τον κ. Τρίχα οι τιμές είναι ένα ευρώ χαμηλότερες από πέρυσι όσον αφορά στα κατσίκια, οι τιμές στο κατσικάκι είναι λίγο ανεβασμένες. «Το αρνί είναι 90 λεπτά πιο φθηνά από πέρυσι, πέρυσι αγοράζαμε 5.5 ευρώ από τον παραγωγό, φέτος αγοράζουμε έξι ευρώ και πουλάμε πιο φθηνά παρόλο που διπλασιαστήκαν τα έξοδα μεταφοράς, συν το ΦΠΑ. Δεν προσθέσαμε τίποτα παραπάνω από το κόστος, γιατί είπαμε να ψωνίσει ο κόσμος λόγω της κρίσης, και να αγοράσει καλό αγνό φρέσκο κρέας, αλλά θέλουμε και να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο και να μπορεί να κάνει Πάσχα ο νοικοκύρης».


Ο κ. Τρίχας υποστηρίζει ότι στην περιοχή μας είναι αδύνατη η ελληνοποίηση αμνοεριφίων «διότι έχουμε τόση επάρκεια για τα μαγαζιά και την τοπική κατανάλωση που δεν γίνονται αυτά για οποιοδήποτε λόγο. Μπορεί να γίνονται σε άλλες πόλεις και σε μεγαλοκαταστήματα αλλά αυτό είναι θέμα των αρχών  όταν ένα προϊόν αγοράζεται έξι ευρώ συν ΦΠΑ και το πουλά πάλι έξι ευρώ σημαίνει πως κάτι κρύβεται από πίσω».


Όσον αφορά στο πώς οι καταναλωτές θα προφυλαχθούν από τις ελληνοποιήσεις ο κ. Τρίχας τονίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, «αρκεί να προσέξουμε τις σφραγίδες, Και αυτό πρέπει να το προσέξει ο καταναλωτής εάν θέλει αγνό κρέας και να υποστηρίξει την ντόπια παραγωγή, γιατί μην ξεχνάμε ό,τι λεφτά δώσουν στον τοπικό επαγγελματία, στον τοπικό κρεοπώλη ξαναγυρνάνε πάλι τα λεφτά σε εκείνον. Γι αυτό ο καταναλωτής πρέπει να στηρίξει τον τοπικό κρεοπώλη που γνωρίζει το κρέας, γνωρίζει την ποιότητα, γνωρίζει τους παραγωγούς, γνωρίζει τους καταναλωτές».

Γιώργος Ιωαννίδης, Κρεοπώλης: Κατά τον κ. Ιωαννίδη, «υπάρχουν αρκετά κρέατα, απλά ήρθε νωρίς φέτος το Πάσχα θα είναι λιγοστά από ό,τι φαίνεται τα ερίφια, αλλά πιστεύω ότι η αγορά θα καλυφθεί, βέβαια αυτό εξαρτάται και από τη ζήτηση. Πιστεύω πως στις τιμές θα υπάρξει μια μικρή διαφορά από πέρυσι, και όπως είπα αυτό οφείλεται ειδικά στα ερίφια, διότι ήρθε νωρίς το Πάσχα και δεν υπάρχουν κατσίκια, είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια μικρή διαφορά όσον αφορά στην περσινή τιμή και με κάθε επιφύλαξη μπορώ να πω ότι θα υπάρξει μια διαφορά γύρο στα 2 η τρία ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Κατηγορηματικός ως προς τις ελληνοποιήσεις και ο κ. Ιωαννίδης γιατί όπως λέει οι έλεγχοι γίνονται και την δεύτερη ημέρα. Οι ελληνοποιήσεις πιστεύω γίνονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα που δεν μπορούν να καλύψουν τον πληθυσμό, πιστεύω πως εδώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα Εξάλλου μπορούμε να ξεχωρίσουμε να εισαγόμενα προϊόντα με πολύ απλό τρόπο, κοιτάζοντας απλά τις σφραγίδες, εάν από γνωστό κρεοπώλη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα στους καταναλωτές, βλέπουμε ότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, δεν υπάρχει περιθώριο να πούμε ούτε ένα ψέμα στον καταναλωτή.

Μουσταφά Ισμαϊλ, Κρεοπώλης: «Υπάρχει επάρκεια κρεάτων και όσον αφορά τις τιμές είναι αρκετά καλές, οι τιμές στο αρνάκι δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, απλά έχουμε μια μικρή αύξηση στο κατσικάκι, που φέτος είναι 12 ευρώ το κιλό. Όλα τα προϊόντα τις δημοτικής αγοράς είναι ελληνικά βέβαια δεν γνωρίζω εάν αυτό ισχύει και για τις άλλες περιοχές, άλλωστε κοιτάζοντας απλά τις σφραγίδες στο κρέας μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι εισαγόμενο το προϊόν η όχι. Η κίνηση έχει αρχίσει ήδη από τη Δευτέρα αλλά πιστεύω πως θα αυξηθεί τις περισσότερο τις επόμενες ημέρες».

Γιώργος Γιαννακίδης, Μανάβης: Επάρκεια αγαθών και στα είδη μαναβικής κατά τον κ. Γιαννακίδη. «Τα προϊόντα μας είναι αρκετά και οι τιμές πιο φθηνές σε σχέση με πέρυσι. Η κίνηση δεν έχει αρχίσει ακόμη, πιστεύουμε πως ξεκινά την Πέμπτη και θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες. Τώρα ο καταναλωτής παίρνει μόνο τα αναγκαία, βέβαια αυτό δικαιολογείται διότι υπάρχει η οικονομική κρίση, τώρα πια ψωνίζει μόνο τα μισά από ό,τι ψώνιζε πιο παλιά με την περικοπή των μισθών και τις αυξήσεις γενικά έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα»

Χασάν Ιμπραάμ, Μανάβης: «Υπάρχει επάρκεια και οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Η κίνηση δεν έχει αρχίσει ακόμη, τώρα ψωνίζουν μόνο τα αναγκαία και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί η κίνηση, μετά την Πέμπτη πιστεύω».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.