«Ηταν η ομορφοτερη μερα της ζωης μου»

Τι είπα από την αρχή μέχρι τώρα; Είπα ότι θα πετύχουμε, θα δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Κάποιοι αντέδρασαν. Και επειδή δεν γνωρίζουν την Ευρώπη πήγαν χαμένες όλες οι προσδοκίες τους. Η Τουρκία είναι πλέον μια εντελώς διαφορετική χώρα. Έχει αλλάξει η θέση της στο διεθνή χώρο. Και όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν χάρη στην κληρονομιά που μας άφησε ο Ατατούρκ.

Το 1961 ήμουν ένας νέος ανταποκριτής μόλις 21 χρονών. Σήμερα είμαι 63 χρονών. Εδώ και 42 χρόνια παρακολουθώ τις εξελίξεις με την Ευρώπη, επίσης εδώ και 42 χρόνια πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε..

Η σημερινή μέρα είναι η ομορφότερη της ζωής μου, γιατί η Τουρκία ανέβηκε στο τρένο της Ε.Ε.. Κανένα υποψήφιο μέλος δεν κατέβηκε στον ενδιάμεσο σταθμό αφού ανέβηκε στο τρένο αυτό. Όλοι τους συνεχίζουν το ταξίδι μέχρι τον τελευταίο σταθμό. Και η Τουρκία θα πάει μέχρι εκεί, μέχρι τον τελευταίο σταθμό.

Ξέρετε τι θέλω περισσότερο αυτή τη στιγμή; Η ζωή μου να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δω την Τουρκία να υπογράφει την τελική συμφωνία για την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Όσο μεγάλος και να είμαι να παραβρεθώ στην αίθουσα όπου θα βάλουν τις υπογραφές. Γιατί θέλω να δω ότι το μέλλον του γιου μου και των εγγονών μου είναι εξασφαλισμένο.

Δικαιώθηκα σε αυτά που έλεγα

Δεν είναι καλό να παινεύονται οι άνθρωποι. Αλλά εγώ – επιτρέψτε μου – θέλω να παινευτώ. Γιατί, όπως οι περισσότεροί μας, ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, τραβήξαμε πολλά αλλά στο τέλος έγινε αυτό που θέλαμε, νίκησε η Τουρκία.

Είπα συνέχεια ότι αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί αυτό. Είπαν «όχι, η Ε.Ε. δεν θα δώσει ημερομηνία, δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις». Πάντα υποστήριζα το αντίθετο και τελικά δικαιώθηκα. Η Τουρκία ζει τη σημαντικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας της.

Έχει αλλάξει πλέον η διεθνής θέση της Τουρκίας. Και μάλιστα χωρίς να δώσει κανένα αντίτιμο. Ενώ οι υπαναχωρήσεις που υποστηρίζονται ότι έγιναν είναι από εκείνες που θα ξεχαστούν με τον καιρό ή και δεν θα εφαρμοστούν. Τις επόμενες μέρες θα γίνει πιο καθαρά αντιληπτό η σημασία της έναρξης των διαπραγματεύσεων, θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η άποψη όλου του κόσμου για την Άγκυρα.

Η Τουρκία έφτασε σε αυτό τη σημείο χάρη στην κληρονομιά που άφησε ο Ατατούρκ. Αν άρχισαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις αυτό οφείλεται στο δημοκρατικό – λαϊκό της σύστημα.

Δεν θα είναι καθόλου εύκολα από εδώ και στο εξής, αλλά…

Ας μην υπερβάλλει κανένας. Κανένας μας να μην έχει κούφιες ελπίδες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολα από εδώ και στο εξής τα πράγματα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές κρίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αλλά ό,τι και να συμβεί, ως υποψήφιο μέλος που έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, θα μας φέρονται διαφορετικά από εδώ και μετά. Ίσως να κατακρινόμαστε και πάλι από τις άλλες χώρες, αλλά δεν έχει σημασία. Γιατί από σήμερα και στο εξής η Τουρκία θα έχει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η Ευρώπη ξανανακαλύπτει

την Τουρκία

Μακάρι να είχατε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε. Ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και συνεχίζεται ακόμα. Όλος ο ευρωπαϊκός τύπος – χωρίς υπερβολή – έγραφε για την Τουρκία. Δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ και σχόλια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όλα τα κανάλια μιλούσαν για την Τουρκία. Άλλα έλεγαν θετικά και άλλα αρνητικά, αλλά προτεραιότητα είχαν τα νέα που ερχόντουσαν από την Τουρκία.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο σημαντικό είναι αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου πέρασε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρακολούθησα τις εξελίξεις τις σχετικές με την Τουρκία. Η αδιαφορία της Ευρώπης ήταν αυτό που με έκανε να απορώ κάθε φορά. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μην υπήρχε μια χώρα με 70 εκατομμύρια. Δημοσίευαν ή παρουσίαζαν μόνο αρνητικά ρεπορτάζ στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις. Στρατιωτικό πραξικόπημα, βασανιστήρια, ιστορίες των πολιτικών που εκτελέστηκαν κ.τ.λ.

Και ξαφνικά η Ευρώπη ξύπνησε. Ανακάλυψε την Τουρκία, για την οποία αδιαφορούσε εδώ και χρόνια. Ο λόγος πολύ απλός. Γιατί η Τουρκία έχει ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης και θέλει να μπει μέσα.

Εμείς είδαμε διαφορετικά το θέμα, αλλά για τους Ευρωπαίους το να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι άνοιξε η πόρτα της Ευρώπης. Και για αυτό ακριβώς το λόγο κατάλαβαν ότι ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουν την Τουρκία, την οποία δεν την έβλεπαν εδώ και χρόνια.

Μεχμέτ Αλή Μπιράντ

Posta

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.