«Η γεωγραφικη θεση του Δημοκριτειου επιβαλλει την αναπτυξη του»
Τα δυο νέα τμήματα που λειτουργούν από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή εκπληρώνουν μόνο ένα μέρος από τον σχεδιασμό του πανεπιστημίου για ανάπτυξή του ενώ παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και για τις άλλες τρεις πόλεις κι έχει εδώ και καιρό αποσταλεί και στο υπουργείο Παιδείας. Ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάσης Καραμπίνης μίλησε στον ΠτΘ για τα σχέδια του πανεπιστημίου να ιδρυθεί τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, τμήμα σχετικό με την διατροφή στην Ορεστιάδα κι ένα Τμήμα Ψυχολογίας στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την γνωστή θέση τους να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο η όποια προσπάθεια δημιουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην Καβάλα ή την Δράμα για λόγους γεωγραφικούς και διοικητικούς.
«Έχουμε ένα πλάνο ανάπτυξης του πανεπιστημίου μας γιατί πιστεύουμε ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και να συνεχίσει νʼ αναπτύσσεται, κατά μείζονα λόγο ένα πανεπιστήμιο που είναι το τρίτο στη χώρα και μάλιστα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία είναι σε μια γεωγραφική θέση που επιβάλλει την ανάπτυξή του και την συνεργασία του με όμορες χώρες και όμορα πανεπιστήμια.
Το ΔΠΘ θα πρέπει πρώτα να καλύψει κάποια «κενά» που αφορούν στον επιστημονικό ιστό κι έχουμε κάνει μελέτες που προσδιορίσαμε ποια είναι αυτά τα τμήματα που καλύπτουν τα κενά του επιστημονικού μας ιστού κι επιπλέον η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αυτές τις επιστήμες.
Ένα από αυτά τα τμήματα είναι και το Αγρονόμων Τοπογράφων που λειτουργούν μόνο δυο στην Ελλάδα και λόγω των απαιτήσεων του Κτηματολογίου και γενικότερα της ψηφιοποίησης των αναγκών, όπως είναι οι χάρτες, είναι ένα από τα πιο επίκαιρα τμήματα.
Απόρροια της μελέτης ανάπτυξης του πανεπιστημίου μας είναι τα δυο τμήματα που λειτουργούν φέτος στην Κομοτηνή κι έχουμε προβλέψει νέα τμήματα για όλες τις πόλεις – έδρες του ΔΠΘ. Παράλληλα, δεν αποκλείσαμε την ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας σε όμορους νομούς και συγκεκριμένα στη Δράμα και την Καβάλα με την έννοια εάν ποτέ αποφασίσει η πολιτεία νʼ αναπτύξει πανεπιστημιακές σχολές σʼ αυτούς τους νομούς πιστεύουμε ότι το πανεπιστήμιο οφείλει να προηγηθεί γεωγραφικά αλλά και υπό την έννοια της διοικητικής περιφέρειας. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μπει στη δική μας γεωγραφική περιοχή ένα άλλο πανεπιστήμιο» περιέγραψε.
Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι έχουν μελέτες και προς αυτήν την κατεύθυνση υπό την έννοια ότι έχουν προσδιορίσει ποια θα είναι αυτά τα τμήματα που θα κάλυπταν το ερευνητικό και ακαδημαϊκό προφίλ του Δημοκριτείου. Θύμισε ότι προ διετίας είχαν αποφασιστεί οι συγκεκριμένες μελέτες ομόφωνα από την Συγκλήτο κι επίσης τις έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας.
«Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να περνούν οι προτάσεις από αξιολόγηση σε επίπεδο ωριμότητας της πρότασης αλλά και ικανότητας του πανεπιστημίου νʼ αναπτύξει τα συγκεκριμένα τμήματα» είπε ο αντιπρύτανης.
Στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται κι ένα Τμήμα Ψυχολογίας στην Αλεξανδρούπολη, όπως και στην Ορεστιάδα ένα Τμήμα σχετικό με τη Διατροφή.
Τμήματα
με επαγγελματικό
προσανατολισμό
Τόνισε ότι επιχειρούν να προχωρούν σε ισόρροπη ανάπτυξη, με την επισήμανση ότι τους ενδιαφέρει να δημιουργούνται Τμήματα με καλές προοπτικές επαγγελματικές. «Δεν θέλουμε να βγάζουμε ανέργους ή να ιδρύουμε τμήματα που τα δηλώνει ένας και μόνο φοιτητής. Για παράδειγμα, αυτά που ιδρύθηκαν και λειτουργούν από φέτος στην Κομοτηνή είχαν από τον πρώτο χρόνο την αποδοχή των φοιτητών και δεν ήταν τελευταία στις βάσεις. Είχαν πολύ περισσότερες αιτήσεις από ό,τι θέσεις».
Στο ζήτημα της στελέχωσης των όποιων νέων τμημάτων με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με δεδομένα και τα κενά που έχει το Δημοκρίτειο ο κ. Καραμπίνης απαντά. «Αυτό είναι ένα κύριο θέμα που το είχαμε δηλώσει στο υπουργείο Παιδείας ότι με τον τετραετή προγραμματισμό αυτά τα δυο νέα τμήματα θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό κι επιπλέον πόρους και δεν θʼ αποστασιοποιηθούμε από αυτήν την αρχή: Η ίδρυση νέων τμημάτων δεν μπορεί να επιβαρύνει τα παλιά τμήματα. Προϋποθέτει την αντίστοιχη υποστήριξη σε διοικητικό προσωπικό και πόρους. Δεν είναι δυνατόν να ξαναζήσουμε το καθεστώς της παλιάς Διεύρυνσης που δεν είχαμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ. Θέλουμε να είναι υγιή το στήσιμό τους και η βάση τους σε όλες τις εκφάνσεις τους».
Ο κ. Καραμπίνης εξήγησε πως για τα δυο νέα τμήματα πήραν επιπλέον χρηματοδότηση για να καλύψουν τα έξοδα υποδομών όπως και πιστώσεις για τους διδάσκοντες 407 καθώς και αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού. «Έγινε ένας προσεκτικός σχεδιασμός. Γνωρίζουμε τις ανάγκες που καθένα τμήμα πρέπει να καλύψει στοιχειωδώς όπως και τα χρονοδιαγράμματα» είπε, ενώ για τα δυο νέα τμήματα ανέφερε πως λειτουργούν, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, με τη στήριξη του υπουργείου.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
