Τα δανεια στο 100% του ΑΕΠ

Η ανοδική αύξηση των επιτοκίων τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια, και το κυμαινόμενο επιτόκιο προβληματίζουν τους καταναλωτές. Τα ελληνικά επιτόκια παραμένουν υψηλότερα των ευρωπαϊκών και οι τράπεζες δεν δείχνουν καλές προθέσεις ακόμη και στην πιο κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μενέλαος Μαλτέζος σχολίασε αρχικά ότι στην Ελλάδα έχουμε το φαινόμενο να εκδίδει ομόλογα το ελληνικό δημόσιο να τα αγοράζουν οι τράπεζες μ’ ένα επιτόκιο του 3,5% – παρατηρούμε τη συζήτηση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τη διαφορά επιτοκίων που δανείζει το ελληνικό δημόσιο και το γερμανικό –, τα προσκομίζουν αυτά τα ομόλογα ως εγγύηση οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζονται οι ίδιες με 1% από την ΕΚΤ. Αυτά που αγοράζουν με 1% και 1,5% που είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ τα ξαναπουλάνε στην ελληνική αγορά με ανάλογα επιτόκια, εάν είναι καταναλωτικά φτάνουν και το 17%, εάν είναι στεγαστικά φτάνουν το 4% και 5% και αν πρόκειται για εμπορικά δάνεια για τις επιχειρήσεις φτάνουν το 6% και 7%.

Επίσης, έχουμε το φαινόμενο του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης. Αν θυμάμαι καλά τον Αύγουστο είχαμε μια μείωση των δανείων σε σχέση με το προηγούμενο έτος γύρω στο 6% κι αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά».

Αξιολογώντας τους λόγους που οδήγησαν στη μείωση των δανείων ο κ. Μαλτέζος είπε πως σαφώς οι τράπεζες ενεργούν φοβούμενες την ύφεση αλλά παρατήρησε «όλα αυτά τα χρόνια, όμως, είχαν δισεκατομμύρια κέρδη, άρα θα έπρεπε να αναλάβουν κάποιο ρίσκο αυξάνοντας τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Βλέπουμε να χτυπάνε κόκκινο οι δείκτες οικονομικής ασφυξίας όπως είναι οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και σφραγισμένες επιταγές.

Συζητείται να περιοριστούν στο ελάχιστο τα φύλλα στα μπλοκ επιταγών που δίνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ο κ. Μαλτέζος εξήγησε το γιατί. «Κάθε επιχείρηση η οποία συνεργάζεται με τράπεζα, παίρνει μπλοκ επιταγών και πληρώνει με επιταγές. Παλιότερα οι τράπεζες έδιναν ανεξέλεγκτα μεγαλύτερη ποσότητα επιταγών στο καρνέ, αλλά τώρα θ’ αρχίσουν να το περιορίζουν ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε πελάτη.

Ήδη, έχει ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι τα καθυστερούμενα δάνεια είναι σε μεγάλο ποσοστό. Πριν 2 χρόνια η πιστωτική επέκταση έτρεχε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τα δάνεια στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 40% και τώρα τείνουμε να ξεπεράσουμε το 100%».

•Υψηλές επισφάλειες

Σε ερώτηση γιατί στην Ελλάδα έχουμε αυξήσεις των επιτοκίων στα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια ο κ. Μαλτέζος απάντησε. «Οι τράπεζες είναι αυτές που καθορίζουν τους όρους της συναλλαγής. Οι τράπεζες εξετάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε πελάτη, οπότε όσο μεγαλύτερο κίνδυνο εκτιμούν για τον συγκεκριμένο πελάτη τόσο αυξάνουν το επιτόκιο».

Αναφορικά με το ποσοστό των δανειοληπτών που έχουν πρόβλημα ν’ αποπληρώνουν το δάνειό τους ο κ. Μαλτέζος εξήγησε «το ποσοστό των επισφαλών δανείων τα οποία καλούνται οι τράπεζες να διαγράψουν ως απαιτήσεις είναι από τα πιο υψηλά και η Τράπεζα της Ελλάδας το επισημαίνει ως αρνητικό προς τις τράπεζες».

Αναφορικά με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που κάνει λόγο για άνοδο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στα επιτόκια στην Ελλάδα και την επισήμανση ότι αυξήσεις σημειώθηκαν και στα σταθερά επιτόκια μακροπρόθεσμης διάρκειας για την αγορά κατοικίας ο κ. Μαλτέζος απάντησε σε σχέση με το αν κάποιο σταθερό επιτόκιο μπορεί να υποστεί αύξηση. «Θεωρητικά όχι, αν τυχόν υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα στους όρους κι έρχεται η τράπεζα που είναι σε δεσπόζουσα θέση κι επιβάλλει κάποιες αυξήσεις τότε χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις».

Ο κ. Μαλτέζος ευχήθηκε μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική θα τεθούν τέτοιοι κανόνες ώστε δεν θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο. «Πρώτον και κύριο να γίνουν ξεκάθαροι κανόνες στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει κάποιος φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές που γίνονται παντού και στα παράγωγα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι υποανάπτυκτες περιοχές όπως είναι οι Τρίτες Χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οικολογίας και ανάπτυξης και να μπορέσει να περιοριστεί το φαινόμενο μετανάστευσης που έχουμε προς τις περιοχές μας».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.