Ψαχνουν το δικιο τους στην Ευρωπαικη Επιτροπη οι Κρεοπωλες της Ξανθης

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης εναντίον της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τα θέματα των ζυγιστικών μηχανών και, κυρίως, επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του πωλούμενου κρέατος. Με καταγγελία που καταθέτει το Σωματείο των Κρεοπωλών της Ξάνθης, επισημαίνει την παράβαση δύο άρθρων της κοινοτικής οδηγίας 13 ΕΚ/2000 που προκύπτουν από την υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για την παράλειψη της κοινοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν πριν αυτά υπογραφούν και, κυρίως, επειδή η αναγραφή της προέλευσης, σύμφωνα με την οδηγία, είναι υποχρεωτική μόνο «στις περιπτώσεις που η παράλειψη της ενδείξεως αυτής θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει στον καταναλωτή εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον πραγματικό τόπο καταγωγής ή προελεύσεως τροφίμου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου: «Στις 27 Μαΐου του 2009 το Σωματείο Κρεοπωλών απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία για παράβαση του κοινοτικού δικαίου από την Ελλάδα σχετικά με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Α2-1776/26-03-08 και 282438/2009, την οποία κοινοποίησε στην Επίτροπο κ. Ανδρούλλα Βασιλείου. Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Εlisso, στην Ξάνθη, παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη του σωματείου Νίκου Κασαλιά και της νομικού συμβούλου του σωματείου Αναστασίας Διαμαντίδου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών του σωματείου γύρω από τις πρόσφατες ενέργειες, αφού πρότερα είχε εξουσιοδοτηθεί σχετικά, τεκμηριώθηκε η μη συμβατότητα των εν λόγω ΚΥΑ με την κοινοτική νομοθεσία και εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση του Σωματείου προκειμένου να γνωστοποιήσει όλες τις, μέχρι σήμερα, ενέργειές της σε όλα τα Σωματεία-Μέλη της Π.Ο.Κ.Κ. και άλλους φορείς στον κλάδο του κρέατος. Το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης, ενεργεί με βάση το συμφέρον των μελών και του κλάδου του κρέατος και με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Τα τεχνικά και νομικά στοιχεία της καταγγελίας θα έρθουν σε γνώση όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να διαπιστώσουν τη βασιμότητα και την επιχειρηματολογία της καταγγελίας καθώς και το πνεύμα που καθοδήγησε αυτήν την κίνηση».

Γεώργιος Μπατζακίδης, Πρόεδρος

Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης:

«Ό,τι ισχύει για τις άλλες χώρες της ΕΕ ισχύει και για την Ελλάδα»

«Οι δύο υπουργικές αποφάσεις έχουν βγει δήθεν για να προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό» τονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Μπατζακίδης, σημειώνοντας ότι «αυτό ουσιαστικά δεν συμβαίνει διότι η ΕΕ έχει θεσπίσει σαφείς κανονισμούς που αφορούν στην επισήμανση των προϊόντων. Για παράδειγμα, στα βοοειδή, τα μοσχαρίσια κρέατα, υπάρχει η ταυτότητα, το διαβατήριο του κάθε ζώου. Εκεί είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε τη χώρα προέλευσης του ζώου, τη χώρα καταγωγής, πού ταΐστηκε και όλες τις λεπτομέρειες. Φυσικά, έτσι πρέπει να κάνουμε εφόσον έτσι ορίζει η ΕΕ. Στα χοιρινά όμως, στα αμνοερίφια και στα κοτόπουλα δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε γιατί καμία από αυτές τις χώρες δεν θεσπίζει υγειονομικούς κανονισμούς που να αποδεικνύεται ότι πράγματι αυτό το ζώο προέρχεται από αυτή την εκτροφή. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονική καταγραφή όπως στα βοοειδή αλλά και κανένας μηχανισμός ελέγχου που να πιστοποεί ότι προέρχονται από μία συγκεκριμένη εκτροφή. Ούτε κανείς μπορεί να αποδείξει ότι το γερμανικό ή το γαλλικό είναι υποδεέστερο του ελληνικού ή και το αντίθετο. Είμαστε σε μια Ενωμένη Ευρώπη που περιλαμβάνει 27 μέλη και όλα τα προϊόντα είναι ΕΕ»Επεξηγώντας, ο κ. Μπατζακίδης τονίζει ότι για να αναγραφεί σε ένα προϊόν ότι είναι γαλλικό θα πρέπει αυτό να παρουσιάσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα οποία υπερτερεί των υπολοίπων χωρών. Όμως τα χαρακτηριστικά όλων των ζώων είναι ίδια «και άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μόνο τα πιστοποιημένα προϊόντα, όπως η φέτα ή το αρνάκι Ελασσόνας, το οποίο είναι το μοναδικό πιστοποιημένο στην Ελλάδα, επιβάλλεται να αναγράφονται στη βιτρίνα».

Ο κ. Μπατζακούδης αναφέρεται στη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί και αφορά στην αρνητική στάση των κρεοπωλών στις ζυγιστικές μηχανές. «Εμείς δεν φοβόμαστε να πάρουμε ζυγιστικές μηχανές ούτε είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Όμως το όλο σύστημα έτσι όπως πάει να λειτουργήσει προσπαθούμε να δώσουμε να γίνει αντιληπτό ότι είναι αντίθετο με την Κοινοτική Νομοθεσία. Θέλουμε επιτέλους να είμαστε σύννομοι με το Κοινοτικό Δίκαιο. Δεν θέλουμε να ισχύουν άλλα για το Γάλλο κρεοπώλη και άλλα για το Γερμανό και άλλα στον Έλληνα. Ας ξεκινήσουμε επιτέλους από μία σωστή βάση. Όχι από το τέλος και να πάμε στην αρχή. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, να συνεχίσουμε στη μέση και στη συνέχεια να πάμε στο τέλος. Να ξεκινήσει επιτέλους μια σωστή καταγραφή των εκτροφών, των ζώων που υπάρχουν στα μαντριά και στα χοιροτροφεία και στα πτηνοτροφία. Ας ξεκινήσουμε από τον στάβλο για να φτάσουμε στο πιάτο. Τα πυροτεχνήματα ενόψει του Πάσχα με το αιτιολογικό ότι θα προστατέψουμε τον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο δεν νομίζω ότι κοσμούν τη χώρα μας. Αν θέλουν να προστατέψουν την πτηνοτροφία ας θέσουν τα πράγματα από την αρχή. Ας ορίσουν ένα κονδύλιο προκειμένου να ταξινομηθούν και να καταγραφούν δωρεάν την κάθε εκτροφή. Έτσι ξεκινά μια σωστή εκτροφή. Για παράδειγμα, να πάνε σε ένα χοιροτρόφο να τον ρωτήσουν πόσα γουρούνια έχει. Αν τους πει χίλια να τα καταγράψουν. Δεν μπορεί όμως αυτός να έχει πεντακόσιες μάνες και να πουλά πέντε χιλιάδες γουρουνάκια. Κάτι δεν πάει καλά. Μήπως λοιπόν εισάγει από κάπου αλλού, τα μεγαλώνει στο εκτροφείο του και τα παρουσιάζει ως δικά του; Για αυτό και η ΕΕ δεν ζητά την αναγραφή χώρας προέλευσης. Πρόσφατα στις 25 Μάρτη βγήκε μια απόφαση για την Ιρλανδία η οποία κατέθεσε σχέδια για αναγραφή χώρας προέλευσης. Δηλαδή να γράφει ιρλανδικό κοτόπουλο, ιρλανδικό μοσχάρι. Και η Κομισιόν της απαγόρεψε γιατί δεν μπορεί να πιστοποιηθεί. Άρα ό,τι ισχύει για την Ιρλανδία ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.