Με μεγαλη επιτυχια ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της διακρατικης διημεριδας για ΑμεΑ στη Δραμα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Δράμα οι εργασίες της πρώτης διακρατικής διημερίδας Ελλάδας-Βουλγαρίας με τον τίτλο «δράσεις εκπαίδευσης-κατάρτισης-ψυχαγωγίας-ψυχοκινητικής ανάπτυξης-άθλησης ΑμεΑ σε Ελλάδα-Βουλγαρία».
Η διημερίδα διοργανώθηκε από την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας σε συνεργασία με το Ανοιχτό Ψυχολογικό Κέντρο Βουλγαρίας. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμματικής σύμβασης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια 2000-2008, μέτρο 3.2., που αφορά στην αποασυλοποίηση.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στάθης Ρεστέμης, Διοικητής Θ.Χ.Π. Δράμας, σχετικά με την επιτυχία της διημερίδας δήλωσε τα εξής: «η διημερίδα είχε πολλά να δώσει, τόσο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις δράσεις των ΑμεΑ, όσο και με τη διεξαγωγή ενός διαβαλκανικού συνεδρίου στη Δράμα που θα αφορά στις δράσεις αυτών των ατόμων. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή συμμετοχή και δικτύωση σε δράσεις ατόμων με αναπηρία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε».
Με τη σειρά της, η Dr. Diana Indjova, εκπρόσωπος Ανοιχτού Ψυχολογικού Κέντρου, έκανε λόγο για μια επιτυχημένη διοργάνωση και για την αρχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με δράσεις ΑμεΑ. «Η συνεργασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία ανάδειξης των ατόμων με αναπηρία και εφαρμογής προγραμμάτων υποστήριξής τους», είπε η κ. Indjova και τόνισε τη δυνατότητα διαβαλκανικής συνεργασίας και προώθησης των προγραμμάτων του Θ.Χ.Π. Δράμας σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και η ίδια είναι εκπρόσωπος στη Βουλγαρία του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υποστήριξη των ΑμεΑ.
Η πρώτη ημέρα εργασιών
Στις εργασίες της πρώτης ημέρας συμμετείχε πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς ατόμων με αναπηρία, τοπικοί και πολιτικοί φορείς, καλεσμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου πατέρας Γεώργιος, ο Αντινομάρχης, κ. Αναστάσιος Καραγιώργης, ως εκπρόσωπος του Νομάρχη Δράμας, ο κ. Γιώργος Τσίμπας, Αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Θ.Χ.Π. Δ. που εκπροσώπησε τον Δήμο Δράμας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κάργας, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.
Το καλωσόρισμα έγινε από τον κ. Στάθη Ρεστέμη, Διοικητή Θ.Χ.Π. Δράμας, ο οποίος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχεδίου του Θ.Χ.Π. μέσα από ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αποασυλοποίηση και τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης της Μονάδας. Ο κ. Ιωακείμ Σιγάλας, Διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης ανέλυσε στην ομιλία του, την πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Πρόνοια και τις δράσεις που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο πρόνοιας και πρότεινε η Διημερίδα αυτή να αποτελέσει την αρχή για ένα πιθανό διαβαλκανικό συνέδριο. Ο κ. Μιχαήλ Μουσμουλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ΘΧΠ Δράμας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Διημερίδας και τόνισε τη σημαντική συνεργασία του Συλλόγου με το Θ.Χ.Π. Δ.
Από την πλευρά της Βουλγαρίας, η Dr. Diana Indjova, Διευθύντρια Ανοιχτού Ψυχολογικού Κέντρου, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου, που αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στη γείτονα χώρα, καλύπτοντας μη ψυχωτικές και αναπτυξιακές διαταραχές νέων και ενηλίκων.
Η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων ΑΜΕΑ από τις δύο χώρες ξεσήκωσε το κοινό που γέμισε το αμφιθέατρο της ΝΑ Δράμας.
Η δεύτερη ημέρα εργασιών
Στη δεύτερη ημέρα εργασιών, παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Δράμας και τ. Υπουργός ΜΑΘ κ. Τζίμας Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την υγεία καθώς και για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Δράμα αφού το όνειρο και η προσμονή ετών για ένα νέο κτίριο στήριξης των ΑμεΑ έγινε πραγματικότητα. Ο βουλευτής τιμήθηκε από τον Διοικητή του Θ.Χ.Π. Δ. με αναμνηστικό συλλεκτικό γραμματόσημο που εξέδωσε η Μονάδα για το πρόγραμμα του Μέτρου 3.2.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι διαλέξεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα σχετικά με δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης, ψυχαγωγίας, ψυχοκινητικής ανάπτυξης και άθλησης ΑΜΕΑ από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ιδιαίτερα σημαντικές παρουσιάσεις ήταν της κα. Δήμητρας Καρουζάκη, Προέδρου Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, των κ.κ. Παγκράτη Παυλίδη, Χρίστου Μπίτση, δασκάλων του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, για το πρότυπο πρόγραμμα ενασχόλησης ΑΜΕΑ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το KID MEDIA.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ήταν οι παρουσιάσεις του προγράμματος προσαρμοσμένων αθλητικών δραστηριοτήτων ατόμων με αναπηρία από τον κ. Θεόδωρο Πετρόπουλο, προπονητή προσαρμοσμένης χιονοδρομίας, αλλά και του προγράμματος ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Το χαμόγελο μας», του Δήμου Δράμας.
Επιστημονικά τεκμηριωμένη, άρτια οργανωμένη ήταν και η παρουσίαση της Διευθύντριας του ΚΚΑμεΑ Σερρών κ. Β. Μωϋσιάδου που αποτύπωσε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των προνομιακών Μονάδων της 4ης ΔΥΠΕ και των έργων που έγιναν πράξη από τις Διοικήσεις και το προσωπικό.
Βέβαια, η γνωριμία των ΑμεΑ των δύο χωρών δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζεται με τις παράλληλες δράσεις της διημερίδας, όπως την εκδρομή στο Σπήλαιο Αγγίτη και την εκπαιδευτική επίσκεψη σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης του Θ.Χ.Π. Δράμας.
Το τετραήμερο θα κλείσει με την 1η διεθνή αθλητική συνάντηση των ομάδων Basket ατόμων με νοητική στέρηση των δύο χωρών που θα διεξαχθεί τη Παρασκευή 29 Μαΐου στο αθλητικό πολιτιστικό κέντρο Κραχτίδη του Δήμου Δράμας με την παρουσία μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
