Χειροποιητα χαλια…. Μια επενδυση στο χρονο…
Ο Οίκος Ιωακειμίδη με χαρά καλωσόρισε τους επισκέπτες και εγκαινίασε το νέο πολυώροφο κατάστημά του στην Κομοτηνή, που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι για να στεγάσει και να αναδείξει την υψηλή ποιότητα κι αισθητική του χειροποίητου χαλιού.
Η Βυζαντινή Μικρασιατική τέχνη, μεταλαμπαδεύτηκε στην Ελλάδα από τα εκατομμύρια προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ανάμεσά τους στο χώρο της Θράκης και οι γεννήτορες Ιωακειμίδη.
Η ταπητουργική τέχνη με την πλειάδα των αργαλειών, μεταμορφώθηκε σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση εισαγωγής χαλιών, από τα παλαιότερα και πιο επώνυμα ταπητουργικά εργαστήρια των χωρών της Ανατολής, όπως Περσία, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα και Αφγανιστάν.
Παράλληλα ο Οίκος, ανέπτυξε συνεργασίες με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά και Ασιατικά εργοστάσια ύφανσης χαλιών μηχανής, με ποιότητα πολύ κοντινή στο χειροποίητο, σε απίστευτα χαμηλές τιμές.
Μέσα στα εκατομμύρια των κόμπων κάθε χειροποίουτου χαλιού, κρύβονται οι παραδόσεις, οι ευαισθησίες και ο πολιτισμός λαών και φυλών της Ανατολής που μαζί με την αστείρευτη φαντασία των τεχνητών, δημιουργούνται εκπληκτικά αριστουργήματα, έργα τέχνης, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά…
Έτσι η ιστορία του χειροποίητου χαλιού συνεχίζεται για τρεις συνεχείς γενιές, ενώ εκπαιδεύεται και η τέταρτη γενιά για να πάρει τη σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης.
Σήμερα η επιχείρηση εξελίσσεται, σε μεγαλύτερο χώρο, με δυναμικές προοπτικές, με καλύτερη προβολή των συλλογών της και νέα υπηρεσία καθαρισμού και επιδιόρθωσης χαλιών. Όραμά της, είναι να ξαναλειτουργήσει το ταπητουργείο που θα ζωντανέψει της μνήμες της αθάνατης τέχνης της ταπητουργίας για να τη ζήσουν και τα παιδιά μας, οι νέες γενιές των Ελλήνων.
Την ίδια βραδιά, έγινε επίδειξη ύφανσης χειροποίητου χαλιού από γυναίκες του συλλόγου Καππαδόκων νομού Ροδόπης, την κ. Έλλη Τοχταρίδου την κ. Ελένη Φαρασσοπούλου και την αρχιμαστόρισσα κ. Ευσεβία Μαυρίδου που ανέλαβαν το μίτωμα του στημονιού στον αργαλειό μας.
Η επιχείρηση, προετοιμάζεται να οργανώσει αφιλοκερδώς, σεμινάρια εκμάθησης ύφανσης χειροποίητου χαλιού, σε όσους και όσες επιθυμούν, καθώς και την υποδοχή μαθητών από δημοτικά σχολεία ώστε να μείνει ζωντανή η τέχνη στα μάτια, χέρια αλλά και την καρδιά των μικρών μαθητών.
Γιορτάζοντας τα εγκαίνια του Νέου καταστήματος, ο ΟΙΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ, ανακοίνωσε έκπτωση 50 % στα χειροποίητα χαλιά Ανατολής, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2009. Η τέχνη των χειροποίητων χαλιών χάνεται στα βάθη της ιστορίας και η αξία τους παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Επιμέλεια Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
