Εκδηλωση αφιερωμενη στην «Ημερα των Γραμματων»

Το τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στην «Ημέρα των Γραμμάτων» την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ. μ. στο Νέο Κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών και περιελάμβανε ομιλία από τον Εκκλησιαστικό ιστορικό – Θεολόγο κ. Ιωάννη Σιδηρά με θέμα, «Το Διδασκαλικό Αξίωμα κατά Ιωάννη τον Χρυσόστομο», παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης του πολυβραβευμένου συγγράμματος «Λεξικόν Γεωγραφικόν και Ιστορικόν της Θράκης» (Αχιλλέως Θ. Σαμοθράκη – Εταιρία Θρακικών Μελετών) από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Γεώργιο Μηνόπουλο και τέλος ξενάγηση στη διακρατική Έκθεση (Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία) με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου και Συλλογική Ταυτότητα» που παρουσιάζεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Cult Rural: ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών αγροτικών κοινωνιών.

Τη μεγαλύτερη εορτή συνδεδεμένη με τα γράμματα και την παιδεία που αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτήρισε την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου, Γιορτή των Τριών Ιεραρχών ο εκκλησιαστικός ιστορικός και θεολόγος Ιωάννης Σιδηράς. «Ουσιαστικό παράδειγμα παιδαγωγικής διδασκαλίας αποτελεί αυτό των Τριών Ιεραρχών, των οποίων τα κείμενα αποθησαυρισμένα με την υψηλή διδασκαλική ευθύνη με την οποία διακατέχονταν οι τρεις αυτοί ιεράρχες. Συνεπώς δεν έχουμε ανάγκη μόνο από επιστημονική γνώση αλλά έχουμε ανάγκη από διαπαιδαγώγηση του χαρακτήρα των παιδιών, έχουμε ανάγκη από προσφορά κουλτούρας, έχουμε ανάγκη από ενός υψηλού επιπέδου διδασκαλικό σώμα το οποίο όχι μόνο να προσφέρει τη γνώση αλλά να καλλιεργεί και να ανυψώνει το πνευματικό φρόνημα των μαθητών μας. Ως δάσκαλος λοιπόν αισθάνομαι και εγώ την ευθύνη μέσα από αυτή την ομιλία που είναι ουσιαστικά η διδασκαλία του μεγαλύτερου Πατρός και Ιεροκήρυκος της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου να εκθέσω τις απόψεις του για το ζήτημα της παιδείας και για την ευθύνη με την οποία βαρύνεται ο κάθε δάσκαλος», τόνισε ο κ. Σιδηράς κλείνοντας με τη χαρακτηριστική φράση του Ιωάννη Χρυσοστόμου «το διδασκαλικό αξίωμα δεν είναι τιμής ούτε αξίωμα εξουσίας αλλά αξίωμα προσφοράς και ευθύνης στο πιο αγνό στο πιο δυναμικό και στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της κοινωνίας που είναι τα παιδιά μας».

Το βιβλίο «Λεξικόν Γεωγραφικόν και Ιστορικόν της Θράκης» του Αχιλλέως Θ. Σαμοθράκη παρουσίασε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος. Ο Αχιλλέας Θ. Σαμοθράκης υπήρξε γιατρός, Αινίτης στην καταγωγή που εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια και μετά στην πατρίδα του. «Έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο όπως το χαρακτηρίζουν οι μεγαλύτεροι Θρακολόγοι της περιοχής. Είναι ογκώδες και αφορά στην ιστορία και γεωγραφία της ευρύτερης Θράκης, Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Θράκης. Οποιοδήποτε λήμμα ζητήσει κανείς, όνομα, τοποθεσία ή ιστορικό γεγονός θα το βρει μέσα στο βιβλίο». Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μηνόπουλος επιθυμία του ήταν να το δώσει στους φοιτητές της Ιατρικής, κάτι που δεν μπόρεσε. «Σήμερα αναλαμβάνοντας θεσμικό ρόλο στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση το εκδώσαμε σε CD γιατί έχει μικρότερο κόστος από την ανατύπωση αλλά και είναι εύχρηστο. Σήμερα θα το παρουσιάσουμε στους δασκάλους έτσι ώστε να μπορέσει να μπει στη διδασκαλία». Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 15000 αντίτυπα και σχεδόν έχουν δοθεί. Όπως είπε ο κ. Μηνόπουλος θα γίνει επανέκδοση ώστε να το δοθεί στους μαθητές. «Το συνιστώ σε όλους τους Θρακιώτες σε όσους ενδιαφέρονται για τη Θράκη. Είναι εμπεριστατωμένο, έχει βιβλιογραφικές παραπομπές και είναι το πρώτο βοήθημα που μπορεί να βρει κανείς ώστε να εμβαθύνει εύκολα στα της Θράκης».

Ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στη διακρατική Έκθεση (Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία) με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου και Συλλογική Ταυτότητα» που παρουσιάζεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Cult Rural: ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών αγροτικών κοινωνιών, έκθεση που διοργανώνει στην Κομοτηνή ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η οποία αποτελεί μέρος των δράσεων του παραπάνω προγράμματος. Για την οργάνωση αυτής της έκθεσης συνεργάστηκαν τρία ευρωπαϊκά μουσεία της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και από την Ελλάδα το Μουσείο του ΜΟΚ. «Στόχος είναι η ανάδειξη της κοινής κληρονομιάς στον τομέα του λαϊκού αγροτικού πολιτισμού και η συνέχεια της παραδόσεως σαν στοιχείο της ενότητας της παραδόσεων των ευρωπαϊκών λαών αλλά και σαν αφετηρία της αγροτική αναπτύξεως αυτών των χωρών. Στο ευρύτερο πρόγραμμα μετέχουν άλλες τέσσερις χώρες, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Δανία και η Γαλλία και όλα τα θέματα εντάσσονται στον αγροτικό πολιτισμό». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου και είναι ανοιχτή στο κοινό από το πρωί στις 10 έως τις 1 το μεσημέρι τις εργάσιμες ημέρες.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην παράδοση των τελευταίων ετών με την οργάνωση μιας εκδήλωσης προς τιμή των Τριών Ιεραρχών. «Επιλέξαμε το χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής δίνοντας την ευκαιρία και στους καλεσμένους να περιδιαβούν τον εκθεσιακό χώρο και να δουν τα εκθέματα των τριών χωρών». Ο κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε και στα άλλα δύο μέρη της εκδήλωσης, δηλαδή στην ομιλία του κ. Ιωάννη Σιδηρά και στην παρουσίαση του βιβλίου «Λεξικόν Γεωγραφικόν και Ιστορικόν της Θράκης» του Αχιλλέως Θ. Σαμοθράκη, το οποίο όπως είπε θα μοιρασθεί στους μαθητές των σχολείων, «ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.