Σταση εργασιας Νοσοκομειακων Γιατρων

Στο 90% έφθασε η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου στην πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους με αίτημα να εφαρμοσθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετική με τα Προεδρικά Διατάγματα 88/1999 και 76/2005 που αφορούν στην κοινοτική οδηγία για ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας το 48ωρο. Κατά τη διάρκειά της δεν πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισθείσες ιατρικές εργασίες, ενώ τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με προσωπικό ασφαλείας.

«Τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τα αναμενόμενα. Τέτοια συμμετοχή είχαμε να δούμε πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. «Προσωπικά είμαι δώδεκα χρόνια στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμμετοχή».

Όπως είναι γνωστό αιτία για αυτή την στάση εργασίας απετέλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία ο μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι 48 ώρες και για τους ειδικευόμενους 56 ώρες. Η απόφαση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια παρόλα αυτά το Υπουργείο ανέβαλλε συνεχώς την υλοποίησή της με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργούνταν με την μείωση του ωραρίου και ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. «Το υπουργείο είχε επαφή με την Ομοσπονδία μας αλλά μέχρι σήμερα δεν πήρε καμία απόφαση. Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος είχε πει ότι το σύστημα χρειάζεται 4500 γιατρούς, 3200 ειδικούς και 1300 ειδικευόμενους. Εμείς είχαμε προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου και δικαιωθήκαμε», δηλώνει ο κ. Σωτηρακόπουλος που χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών «μεσαίωνα».

Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία

Σε όλη την Ελλάδα χθες έγιναν γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών όπως και στην Κομοτηνή. «Αποφασίσαμε τον Νοέμβριο να εφαρμόσουμε το ωράριο που επιβάλλει η Κοινοτική Οδηγία. Καλή τη πίστει δώσαμε χρόνο στο Διοικητή του Νοσοκομείου και στο Διοικητικό Συμβούλιο όλο το μήνα να κάνουν τις κινήσεις τους με τον ΔΥΠΕάρχη και με τον κ. Υπουργό για να δουν τι θα γίνει. Βέβαια και η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να κινητοποιείται για επίλυση του θέματος η οποία θα έχει επαφές με το Υπουργείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν λυθεί το θέμα το Νοέμβριο θα έχουμε εφημεριακό κραχ. Μόνο δέκα μέρες θα εφημερεύει το νοσοκομείο Κομοτηνής και μετά θα είναι κλειστό».

Απόφαση Γ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Στη μεγαλύτερη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο ΓΝ Κομοτηνής σήμερα Πέμπτη 9/10/2008, οι γιατροί του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού μας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απραξία και την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας, την αγωνία τους για τις σοβαρές επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν στη δημόσια υγεία και αποφάσισαν ομόφωνα να εφαρμόσουν το Νόμο και να θέσουν το Υπουργείο προ των ευθυνών του.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι η παρακάτω:

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρει:

• Ο νόμιμος μέγιστος επιτρεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες για τους ειδικούς και 56 ώρες για τους ειδικευμένους.

• Ο εργαζόμενος πρέπει να αρνείται ρητά την παράταση του χρόνου εργασίας πέραν του ανωτάτου ορίου

• Ο εργαζόμενος πρέπει να εκδηλώνει ρητά με αναγραφή στις καταστάσεις εφημεριών τη συναίνεσή του για υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας.

• Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να εντέλλεται (Υπουργείο Διοίκηση, Διευθυντής Τμήματος) την υπέρβαση του νομίμου ορίου.


Συνεπώς υπέρβαση του νομίμου ορίου της ασφαλούς εβδομαδιαίας εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου με το Υπουργείο, ή με ατομική δήλωση του γιατρού που θα συναινεί ρητά στην υπέρβαση.

Οι εφημερίες Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους γιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου(αναστολή ισχύος των Προεδρικών Διαταγμάτων για το 1ο και 2ο εξάμηνο 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης Ολομέλειας του ΕΣ. Συνεπώς θα θεωρούνται δεδουλευμένες και οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων θα σημάνει αυτόματα επίσχεση εργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για το μήνα Νοέμβριο θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, όπως αυτός καθορίστηκε από τα ΠΔ 88/199 και 76/2005, με τα οποία ενσωματώθηκαν στην εθνική Νομοθεσία οι ρυθμίσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 93/104 περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ως εκ τούτου τα προγράμματα εφημεριών Νοεμβρίου 2008 θα περιλαμβάνουν έως 2 καθημερινές εφημερίες για τους ειδικούς και έως (3 καθημερινές και μία αργία) για τους ειδικευόμενους. Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε μέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτισθεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο νόμιμος αριθμός εφημεριών.

Οποιαδήποτε λογική και επιστημονική αποδεκτή υπέρβαση του χρόνου εργασίας με υπερωριακές αμοιβές, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια των επίσημων συζητήσεων με την Κυβέρνηση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης η οποία θα δίνει λύση και στα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Για όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν όπως και για την επαπειλούμενη αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου, η ευθύνη θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την πολιτεία.

Η μόνη λύση είναι η άμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

• Που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και την ασφάλεια των ασθενών

• Που θα δρομολογεί τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό

• Που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας μας»

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.