Το αδιεξοδο και η εγκαταλειψη της οδου Βυρωνος…
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κάτοικοι της οδού Βύρωνος Γ, αδιέξοδο όμοιο μ’ αυτό του ονόματος της οδού, στην οποία ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, μισογκρεμισμένα σπίτια, επικίνδυνοι χώροι για τους περιοίκους, αλλά και για τα ανυποψίαστα μικρά παιδιά που καταλήγουν εκεί για το παιχνίδι τους. Οι κάτοικοι ανάστατοι, απογοητευμένοι από την μη ανταπόκριση των υπηρεσιών του δήμου για ανατροπή της κατάστασης, δυσαρεστημένοι από την αδιαφορία των συμπολιτών τους στους οποίους ανήκουν τα οικόπεδα και τα μισογκρεμισμένα κτίρια, αλλά και ανήσυχοι για την ίδια την σωματική ακεραιτότητα των παιδιών τους θέτουν επισήμως το θέμα της «άθλιας», όπως σημειώνουν, υποβάθμισης της περιοχής τους.
Πίσω από το θερινό θέατρο, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο, ένας απέραντος σκουπιδότοπος
Στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Μακεδονίας, αλλά και πίσω ακριβώς από το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, πόλο έλξης υποτίθεται των επισκεπτών που έρχονται στην Κομοτηνή, δέντρα, σκουπίδια, μπάζα και μισογκρεμισμένες πλινθόκτιστες οικοδομές παρουσιάζουν μια τριτοκοσμική εικόνα ντροπής. «Ενώ το αδιέξοδο Γ’ προορίζονταν για δρόμος και πεζόδρομος που θα ένωνε την Βύρωνος με την οδό Μακράς Γέφυρας και την Κακουλίδη και θα περιλάμβανε χώρο αναψυχής που θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή πίσω από το αρχαιολογικό Μουσείο, τελικά όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί έμειναν μόνο στα χαρτιά και αντ’ αυτών αντικρίζουμε μισογκρεμισμένα σπίτια» δηλώνουν οι περίοικοι. Δεν έχουν άδικο, όποια κατοικία εγκαταλείφθηκε έχει καλυφθεί με μπάζα, σκουπίδια, γάτες, τρωκτικά και ερπετά. «Τα ετοιμόρροπα σπίτια είναι μια μόνιμη απειλή για τα αυτοκίνητά μας και για τα παιδιά μας» δηλώνουν οι κάτοικοι αγανακτώντας με το περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένοι να ζουν. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα το θέμα από το δήμο Κομοτηνής είναι ότι ενώ επί της οδού Μακεδονίας μια έκταση ανήκει στο δήμο και έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο χώρο στάθμευσης, δεν έχει γίνει το παραμικρό για να γκρεμιστεί το μισογκρεμισμένο διπλανό οίκημα ή να καθαριστεί ο χώρος από τα δένδρα, τα βάτα και ό,τι άλλο έχει μετατρέψει σε ζούγκλα την περιοχή. Η πυκνή βλάστηση των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων κρύβει παγίδες για παιδιά, αλλά και τους μαθητές του απέναντι Φροντιστηρίου.
Μια άτυπη χωματερή για το παιχνίδι των παιδιών στο κέντρο της πόλης…
«Δεν δεχόμαστε να αποτελεί η γειτονιά μας την άτυπη χωματερή του δήμου» δηλώνει η κ. Ειρήνη Αραμπατζή, νέα κάτοικος της περιοχής και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Στην ίδια γειτονιά είναι αναγκασμένα να μεγαλώνουν είκοσι παιδιά, και να παρακολουθούν το παιχνίδι από τα μπαλκόνια των κατοικιών τους, όταν δεν περιορίζονται στην υποτυπώδη παιδική χαρά που έχει δημιουργήσει ο δήμος, χωρίς να πληροί κανένα όρο ασφάλειας. Και αυτή η γειτονιά της Κομοτηνής, που κατοικείται από πολλές πληθυσμιακές ομάδες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, νέο-πρόσφυγες, από την Ρωσία, την Γεωργία και την Αλβανία, θέτει ως αίτημα την δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου, ικανού να «αγκαλιάσει», να υποδεχτεί τις ζωές τους, κι όχι να τους κρατά, μόνους, πίσω από τις σφαλιστές πόρτες. «Θα δοθεί επιτέλους σ’ αυτά τα παιδιά η δυνατότητα να κατέβουν απ’ τα μπαλκόνια και να κάτσουν όλα μαζί στο ίδιο παγκάκι, να σκαρφαλώσουν στο ίδιο δέντρο; Να κλοτσήσουν την μπάλα στον ίδιο πεζόδρομο; Θα τους το επιτρέψετε;» είναι το ερώτημα που θέτει η νεαρή μητέρα κ. Αραμπατζή. Στο πλευρό της δεκάδες άλλοι κάτοικοι, μαζί και ο κ. Θεόδωρος Πετράκης, που προτείνει την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων οικημάτων. «Είναι ένα σοβαρό θέμα, αρκετά παλιό, το οποίο παρά τις προσπάθειες που έγιναν, παραμένει άλυτο» δηλώνει ο κ. Πετράκης, και κάνει λόγο για ανοιχτό, διαρκή κίνδυνο και για ένα «επίσημο – ανεπίσημο σκουπιδότοπο». «Πρέπει να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση και οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τονίζει και ζητά από τον δήμο να αναλάβει τις υποχρεώσεις του «κι εμείς πληρώνουμε φόρους, περιμένουμε από το δήμο να μας σεβαστεί». Όπως σημειώνει η κ. Αραμπατζή η κατάσταση αυτή προσβάλει την δημόσια ασφάλεια, την δημόσια υγεία και την αισθητική.
Τι προτείνουν οι κάτοικοι…
Εκτός από την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων οικημάτων οι κάτοικοι της οδού Βύρωνος Γ, αδιέξοδο προτείνουν την ενοποίηση και πεζοδρόμηση των οδών Βύρωνος Γ΄ αδιέξοδο και Μακράς Γέφυρας ως την αρχή της οδού Κακουλίδη. Παράλληλα, ζητούν την μεταφορά της παιδικής χαράς σε ασφαλέστερο σημείο εγγύτερα του ανοιχτού θεάτρου. Την κατασκευή πάρκινγκ με ταυτόχρονη δέντρο-φύτευση στην αρχή του αδιεξόδου Γ’, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στάθμευσης κυρίως των περίοικων, όπως και την φωταγώγηση και δεντροφύτευση όλης της περιοχής. Οι κάτοικοι ήδη αφού συγκέντρωσαν υπογραφές συμπολιτών τους, θα γνωστοποιήσουν την κατάσταση στο εισαγγελέα και θα ζητήσουν να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα περιμένοντας από τους συμβούλους, και κυρίως την δημοτική αρχή, να αναλάβει τις ευθύνες της. Το αδιέξοδό τους, όπως σημειώνουν, θα πρέπει να βρει διέξοδο.
Μαρία Νικολάου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
