Προχωρουν σε προληπτικους ψεκασμους τωρα…
Στην λήψη επιπλέον μέτρων περνούν στην Ροδόπη, μετά την εμφάνιση κρούσματος αιμορραγικού πυρετού. Για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν νέας απειλής και την μη επανεμφάνιση στην περιοχή του ιδίου προβλήματος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ψεκασμός μιας περιοχής, 1,5 περίπου khm που χαρακτηρίζεται «κόκκινη ζώνη», πρόκειται για το χωράφι, όπου τσιμπήθηκε από τσιμπούρι η άτυχη γυναίκα, που έχασε την ζωή της στις 26 Ιουνίου. Παράλληλα θα εκπονηθεί μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, με σκοπό τον εντοπισμό και την συλλογή τσιμπουριών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θανατηφόρα τσιμπούρια και σε άλλες περιοχές, υπό τις οδηγίες επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κρούσμα
Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή υπό την προεδρεία του Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη και με την συμμετοχή του Καθηγητή του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ιολογίας του Α.Π.Θ., κ. Αντώνη Αντωνιάδη, εκπροσώπων από τον ευρύτερο θρακικό χώρο, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του πρόεδρου του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Ιωάννη Καβαρατζή και του Νομίατρου Ροδόπης, κ. Θ. Σερετίδη χαράχθηκαν τα περαιτέρω βήματα. «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι σημαντικά, δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό, πρέπει να προστατέψουμε τον πολίτη», δήλωσε ο Νομάρχης Ροδόπης σημειώνοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, με αφίσες, που θα αναρτηθούν σε πολυσύχναστα μέρη των οικισμών. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ιολογίας του Α.Π.Θ., του κ. Αντώνη Αντωνιάδη στα βαριά συμπτώματα, μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, η θνητότητα κυμαίνεται στο 5 με 10%. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να υπάρξει και νέο κρούσμα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ήταν ένα μόνο τσιμπούρι στην περιοχή» δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά τα μέτρα του Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Έσπευσε δε να σημειώσει ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, «μπορεί, όμως, να μολυνθεί κάποιος, αν έρθει σε επαφή με το αίμα του αρρώστου ή με τον εμετό».
Απαραίτητα τα μέτρα προφύλαξης…
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνονται:
1 Η αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια.
2 Η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο-DEET- και ακολουθώντας τις οδηγίες του σκευάσματος).
3 Κατάλληλο ντύσιμο των ατόμων που ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες και, συγκεκριμένα, πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες, παπούτσια και γάντια. Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια.
4 Να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα, μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπισθεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας όπου θα γίνεται η αφαίρεσή του. Σε επίπεδο κτηνοτροφικών εκτροφών (αιγοπρόβατα, βοοειδή) συνιστάται όταν αναγνωριστεί η ύπαρξη τσιμπουριών σε εκτρεφόμενα ζώα, αυτά να απομακρύνονται από τα άλλα και να ενημερώνεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τις παραλίες και η όποια σχετική φημολογία, όπως τονίστηκε χθες, είναι απολύτως αβάσιμη και εξωπραγματική.
Σε επιφυλακή και στον Έβρο
Μέτρα προφύλαξης, όπως αποκάλυψε ο αντινομάρχης Έβρου κ. Μιχάλης Κογιομτζής λαμβάνονται και στον Έβρο. Οι εκεί κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι ήδη σε επιφυλακή. «Είμαστε πολύ κοντά και πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση» δήλωσε ο αντινομάρχης. Ήδη ενημερωτικά φυλλάδια – αφίσες διανέμονται σε όλους τους οικισμούς. Σε επιφυλακή είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι: Αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και οι εργαζόμενοι στα σφαγεία. Ο κ. Κογιομτζής απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύμανσης των εισερχομένων αυτοκινήτων στα σύνορα με την Τουρκία και την Βουλγαρία.
23 άτομα μετά από τσίμπημα τσιμπουριού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, τον κ. Ιωάννη Καβαρατζή, από τις 26 Ιουνίου, βρίσκονται σε επιφυλακή στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, και μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκαν 23 περιστατικά, από τα οποία και αφαιρέθηκαν τα τσιμπούρια. 2 με 3 άνθρωποι κάθε μέρα, προσέρχονται στο Νοσοκομείο μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, πρόκειται για κατοίκους από τον ορεινό όγκο και τα γύρω από την Κομοτηνή χωριά. «Τα τσιμπούρια», όπως δήλωσε ο κ. Καβαρατζής, «συλλέγονται σε φορμόλη και τίθενται στην διάθεση του εργαστηρίου του Α.Π.Θ.».
Μαρία Νικολάου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
