Να κινητοποιηθει η ιδιωτικη πρωτοβουλια

Η Μαρώνεια βρίσκεται Ν.Α. στο νομό Ροδόπης και μετρά πολλά χιλιόμετρα παραλίας, μια έξοχη είσοδο σε πεντακάθαρες θάλασσες, πλην όμως με προβλήματα σε κάποια σημεία λόγω και της μεγάλης αδιαφορίας των λουομένων. Μόνο που για να γίνει πόλος έλξης τουριστών μια περιοχή χρειάζεται και συγκεκριμένη αξιοποίηση της παραλίας, έτσι ώστε να προσφέρει στους λουόμενους ανέσεις όπως είναι οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες, ει δυνατόν και κάποιο αναψυκτήριο. Αρκετοί ιδιώτες δραστηριοποιούνται τελευταία σε διάφορες παραλίες του δήμου Μαρώνειας, ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα του εσωτερικού, κύρια τουρισμού.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται ως είθισται αυτή την περίοδο στην περιοχή, με την επισήμανση «κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την καθαριότητα και την κοπή των χόρτων, αλλά δυστυχώς η έκταση των παραλιών μας είναι τόσο μεγάλη καθώς ξεπερνούν τα 20 χλμ. και ορισμένα πράγματα δεν είναι εφικτό να γίνουν όσο και να το θέλουμε».

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι διαθέτουν τέσσερα άτομα εργατικό προσωπικό για την καθαριότητα και μ’ αυτούς προσπαθούν ν’ ανταπεξέλθουν. Συμπλήρωσε ότι δεν έχουν τις δυνατότητες οι μικροί καποδιστριακοί δήμοι προσλήψεων προσωρινής διάρκειας σε περιόδους αιχμής όπως η παρούσα για το δήμο Μαρώνειας. «Οι μικροί δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν όλα αυτά τα έξοδα. Τα έσοδά τους είναι μηδαμινά και δε μπορούν να καλύψουν αυτά τα μεγάλα κόστη».

Βέβαια, ο τουρισμός είναι ανταποδοτικό προϊόν στο οποίο πρώτα επενδύεις και μετά γίνεται απόσβεση. «Το θέμα δεν είναι το πόσους εργαζομένους θέλω να έχω αλλά το πόσους μπορώ, σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες» εξήγησε ο κ. Παπανικολάου. Συνοδοιπόρος, επομένως, των προσπαθειών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι και η πολιτεία, ειδικά το υπουργείο Τουρισμού.

Λογικές τιμές και καλή εξυπηρέτηση

Μέχρι η πολιτεία να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη και να δώσει σε κάποιες περιοχές όπως η Μαρώνεια την προσοχή και τα χρήματα που της αξίζουν ο κ. Παπανικολάου επιχειρεί να συζητά με τους επαγγελματίες της περιοχής για θέματα τουρισμού, όπως είχε και προεκλογικά δεσμευτεί. «Τους επαγγελματίες θα τους κρίνει ο κόσμος κι όχι εγώ. Η δική μου θέση είναι ότι οι τιμές τους θα πρέπει να είναι λογικές και η προσφορά στον πελάτη να είναι κατά το δυνατόν καλύτερη γιατί από αυτή τη συμπεριφορά θα κριθούν κι αυτοί κι εμείς.

Τους μιλάω συνεχώς και κάποιοι συμμορφώνονται, ενώ κάποιοι έχουν μόνο απαιτήσεις και θεωρούν ότι ο δήμος ή ο οποιοσδήποτε φορέας μπορεί να καλύπτει τα πάντα. Αυτό, όμως, δεν γίνεται γιατί έχουμε περάσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα πρέπει ο καθένας από μόνος του να προσπαθήσει ή οι φορείς συλλογικά. Για παράδειγμα οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες των μπαρ θα πρέπει να καθορίσουν κάποια πράγματα και σύμφωνα μ’ αυτά τα στάνταρτς θα δουλεύουν. Εξάλλου, οι πρώτοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι ίδιοι».


Σε σχέση με τις προσφερόμενες κλίνες στο δήμο Μαρώνειας, ο κ. Παπαναστασίου περιέγραψε περιεκτικά το τοπίο. «Το μόνο μας πρόβλημα είναι με το Μάρων, το μεγαλύτερο ξενοδοχείο, γύρω από το οποίο γίνονται κάποιες κινήσεις, έχει τα γνωστά προβλήματα. Ελπίζουμε το γρηγορότερο δυνατό να λειτουργήσει, γιατί είναι ο πνεύμονάς μας και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο στις εγκαταστάσεις του» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.