«Τιμη στην ιστορικη μνημη και το χωρο»
Πλησιάζοντας στο Οχυρό της Νυμφαίας διακρίνεται πάνω στο βράχο χαραγμένη η ημερομηνία 6 Απριλίου 1941, μέρα μνήμης που παραπέμπει στην ιστορική μάχη του οχυρού της Νυμφαίας με μια γενναία ελληνική σελίδα ιστορίας στον αγώνα κατά των Γερμανών. Αυτή τη σελίδα επέλεξε να τιμήσει με την ουσιαστική και συμβολική παρουσία του στο στρατιωτικό φυλάκιο της Νυμφαίας, ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς δήλωσε ότι γιορτάζει με τους φρουρούς των συνόρων. Μεταφέροντας τις ευχές του στους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους ο κ. Σταμάτης ευχήθηκε «γρήγορα στα σπίτια σας», παρόλο που η δική του θητεία στο Στρατό είχε διαρκέσει 36 μήνες. Στην είσοδο τον υποδέχτηκαν ο ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Δημήτρης Κωστούλας, ο διοικητής του φυλακίου Ευγένιος Ευγενίδης και ο Στέργιος Γκαντής, διοικητής του 511 Τάγματος Πεζικού. Ο κ. Σταμάτης πρόσφερε στους στρατιώτες προϊόντα από την περιφέρεια, φόρμες, κάλτσες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τσιγάρα από τη συνεταιριστική βιομηχανία.
Οι στρατιώτες τού έψαλαν κάλαντα, τα τραγούδια «Τρίγωνα Κάλαντα» και «Μικρός Τυμπανιστής» και τα γνωστά Κάλαντα της Θράκης:
«Χριστός γεννιέται, χαρά στον κόσμο
χαρά στον κόσμο, στα παλικάρια
Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες
η Παναγιά μας κοιλοπονούσε
Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε
τους αρχαγγέλους, τους ιεράρχες
Σεις αρχαγγέλοι και ιεράρχες
στη Σμύρνη πηγαίν’ τε, μαμμές να φέρ’ τε»…
Ο χώρος υποδοχής είχε διακοσμηθεί διακριτικά αλλά αποπνέοντας την αίσθηση της ζεστασιάς που αυτές τις μέρες θέλουν να νιώσουν όσοι είναι μακριά από τα σπίτια τους, ειδικά όσοι βρίσκονται σε φυλάκια που η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Σταμάτης συνομίλησε με τους στρατιωτικούς και τους φαντάρους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και πολλοί συμπατριώτες του από τη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους σχολίασε. «Είμαστε σ’ ένα ακριτικό φυλάκιο με μεγάλη ιστορική σημασία. Είναι το αίσθημα της ευθύνης που καθορίζει πολλές φορές τις μοίρες των λαών. Η ιστορική μνήμη σ’ αυτήν ειδικά την περιοχή είναι πάρα πολύ ισχυρή. Βαδίζοντας στη μοίρα του ελληνικού έθνους πολλά χρόνια πριν, οι Έλληνες φρουροί των συνόρων έδωσε μια απάντηση που δεν ακούμπησε μόνο τον αντίπαλο αλλά πέρασε σε όλο τον κόσμο».
Ο κ. Σταμάτης εξήγησε ότι η επίσκεψή του στο φυλάκιο της Νυμφαίας έχει αφενός συμβολικό χαρακτήρα, δηλαδή αποτελεί τιμή στην ιστορική μνήμη και το χώρο, από την άλλη έχει να κάνει με την ανθρώπινη πλευρά, με την έννοια ότι ήταν μια ευκαιρία να βρεθεί κοντά στα στρατευμένα παιδιά και να θυμηθεί τη θητεία του. Όπως είπε, εξάλλου, υπηρέτησε σε όλη την Ελλάδα και για διάστημα 36 μηνών.
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η σύγχρονη αντίληψη περί στρατών έχει μειώσει σημαντικά τις θητείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολείπεται ο ελληνικός λαός. Είναι ιδιαίτερα αξιόμαχος, κατάλληλα εξοπλισμένος κι έτοιμος κάθε στιγμή ν’ ανταποκριθεί στο καθήκον του» δήλωσε. Τέλος, ευχήθηκε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στους φαντάρους που συνάντησε στο φυλάκιο της Νυμφαίας.
Ο ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Δημήτρης Κωστούλας θέλησε να τονίσει ότι οι Έλληνες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, που είναι μια μέρα αγάπης, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ευχήθηκε στους κατοίκους της Ροδόπης και της Θράκης χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και βέβαια ειρήνη. Σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Σταμάτη στο ακριτικό φυλάκιο της Νυμφαίας, ο κ. Κωστούλας τη θεώρησε μεγάλη τιμή, λέγοντας. «Αισθανόμαστε ότι η πολιτεία είναι κοντά μας, μας προστατεύει και μας βοηθάει στο δύσκολο έργο που επιτελούμε στην ακριτική αυτή περιοχή.
Είναι ένα ιστορικό φυλάκιο το οποίο επισκέπτονται συχνά σύλλογοι από όλη την Ελλάδα για να δουν τα οχυρά της Νυμφαίας».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
