Ο νεος ΚΟΚ στη ζωη μας
350 από 83 ευρώ για ζώνη και κράνος, 700 από 167 για αντικανονικό προσπέρασμα, σούζες, παραβίαση STOP και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 350 για υπέρβαση ανώτατου ορίου ταχύτητος πάνω από 40 χλμ., 150 ευρώ από 65,50 για στάθμευση αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμου με μειωμένη κινητικότητα. Ο νέος ΚΟΚ μπαίνει δειλά – δειλά στη ζωή μας κι ο κάθε οδηγός επιχειρεί να κόψει κάποιες κακές συνήθειες γιατί το πάθημα γίνεται άσχημο μάθημα σε κάθε περίπτωση. Το ερώτημα που τίθεται από πολίτες αλλά και ειδικούς του αυτοκινήτου είναι ένα θα βάλει ΚΟΚκινο στις παραβάσεις ή απλά θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των οδηγών στη θέα τροχονόμου για να κλείνουν το κινητό, να φρενάρουν απότομα μπροστά σε κόκκινο, να φορούν ζώνη κοκ.
Τα πρώτα πρόστιμα με «τιμές» νέου ΚΟΚ έπεσαν ήδη στην Κομοτηνή, όπως μετέφερε ο υποδιοικητής Τροχαίας Κομοτηνής Θωμάς Νιώπας, ο οποίος περιέγραψε και τις αντιδράσεις των παραβατών που πήραν κλήση. «Οι αντιδράσεις στον οικονομικό τομέα είναι αγανάκτηση γιατί κοντά σ’ αυτούς που κάνουν σημαντικές κι επικίνδυνες παραβάσεις είναι και κάποιοι οδηγοί που δεν ανήκουν στη λίστα των επικίνδυνων, απλά έτυχε να περάσουν μ’ ένα κόκκινο φανάρι. Σε γενικές γραμμές είμαστε επιεικείς για να μπορέσει να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι άλλαξαν τα πρόστιμα και τα 700 ευρώ δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε για μας να τα επιβάλλουμε, ούτε για τον πολίτη να τα πληρώσει.
Ο νέος ΚΟΚ ξεδιπλώνεται, τον μαθαίνουν οι οδηγοί και στην πρώτη εβδομάδα είδαμε ότι οι μισοί φορούν κράνος, που είναι και η συνήθης παράβαση μαζί με τη ζώνη». Από την πλευρά της Τροχαίας υπάρχει μια σχετική ανοχή σε ό,τι αφορά στη ζώνη μέσα στην πόλη αλλά όχι και για το κράνος που επιβάλλεται. «Στις συνήθεις παραβάσεις είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη, το αντικανονικό προσπέρασμα» είπε ο κ. Νιώπας και μίλησε για τα πολυσυζητημένα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. «Είναι ένα πραγματικό θέμα. Στα διπλοπαρκαρισμένα είναι κάποιος που πηγαίνει να πιει τον καφέ του αλλά και κάποιος που θέλει να κάνει τη δουλειά του. Από πλευράς Τροχαίας προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον κόσμο, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετηθούν αλλά και να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση ή δεν εμποδίζεται κάποιο όχημα να βγει από το χώρο στάθμευσης δεν είμαστε και τόσο αυστηροί στις διπλοσταθμεύσεις. Σε ό,τι αφορά στη στάθμευση σε χώρους αναπήρων ή σε χώρους διάβασης πεζών είμαστε πιο αυστηροί».
Ζώνη: ευθύνη οδηγού – συνοδηγού
Ο κ. Νιώπας έδωσε κάποιες εξηγήσεις αναφορικά με τη ζώνη ασφαλείας του συνοδηγού. «Και ο οδηγός και ο συνοδηγός μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο. Ο οδηγός μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο γιατί δε μεριμνά ώστε οι συνεπιβάτες να φορέσουν ζώνη ή κράνος (το πρόστιμο είναι 80 ευρώ) και είναι το πρόστιμο που επιβάλουμε στο συνεπιβάτη (250 ευρώ) γιατί ο οδηγός μπορεί να επικαλεστεί ότι είπε στο συνεπιβάτη να φορέσει και δε φόρεσε. Στην περίπτωση που ο συνεπιβάτης δε συμμορφώνεται αυτή η παράβαση δεν έχει πόντους, αν επιβληθεί στον οδηγό. Στην περίπτωση του συνεπιβάτη ως παραβάτη δεν αφαιρούνται πόντοι γιατί δεν έχει δίπλωμα».
Αναφορικά με τα παιδιά στο αυτοκίνητο, τα πράγματα γίνονται σοβαρά. «Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα παιδιά μέχρι 12 ετών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο» εξήγησε ο υποδιοικητής της Τροχαίας.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
