Ευρωβουλευτες για μια μερα
Τη δυνατότητα να βιώσουν τους ρόλους Ευρωβουλευτών είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου, του 2ου και του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής που συμμετείχαν στην εκδήλωση προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο της πόλης, ενόψει της 50ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και στο πλαίσιο του εορτασμού της «Άνοιξης της Ευρώπης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής-Europe Direct, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με τη διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης-Αγωγή Υγείας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Οι ομάδες συντονίστηκαν από εκπαιδευτικούς των σχολείων και υποστηρίχθηκαν από εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής. Οι μαθητές των προαναφερθέντων σχολείων ενσάρκωσαν ρόλους Ευρωβουλευτών, προκειμένου να πετύχουν την προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με μεράκι και συνέπεια οι 100 περίπου μαθητές συμμετείχαν σ’ αυτή την εργασία, οι οποίοι ξεκίνησαν την προσπάθειά αυτή πριν από δύο μήνες. «Εδώ και δυο μήνες οι μαθητές δουλεύουν μέσα από ομάδες εργασίας. Είναι 6 ομάδες εργασίας με 6 διαφορετικά θέματα, όπως λειτουργούν περίπου και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής Λουΐζα Σαλτσίδου.
Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας θα συμπεριληφθούν σ’ ένα έντυπο που θα μοιραστεί και θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ για κάποιους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση προσομοίωσης, το Europe Direct επεφύλαξε εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δώρα Λαδοπούλου ευχαρίστησε την κ. Σαλτσίδου για την πρόταση για συμμετοχή στην εν λόγω δράση που δέχτηκε το Γραφείο Αγωγής Υγείας. «Ήταν μια πρόταση που την αγκαλιάσαμε αμέσως». Κατά την κ. Λαδοπούλου, η βιωματική μάθηση είναι «ο καλύτερος, πιο ουσιαστικός και πιο ευχάριστος τρόπος εκπαίδευσης. Έτσι, τα παιδιά μας μπαίνοντας στο ρόλο του Ευρωβουλευτή, βίωσαν αυτό το ρόλο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε έτσι καλύτερα να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στο Ευρωκοινοβούλιο».
Η Βασιλική Σιμητοπούλου, μια από τις μαθήτριες που είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους ως Ευρωβουλευτές, προήδρευσε στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά της μέσα από μια τέτοια εμπειρία που βίωσε γιατί, όπως εξήγησε, «τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δουν πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο και αυτό είναι καλό γιατί θα είναι πιο εξοικειωμένοι αργότερα στη ζωή τους».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
