Το 4ο Δημοτικο Σχολειο στον Συλλογο «Περπατω»

Την ευκαιρία να συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Περπατώ» Άλεξ Ταξιλδάρη και να ενημερωθούν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν οι μαθητές της Γ΄ και της Ε΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες τα γραφεία του Συλλόγου «Περπατώ» και του «Ηρόδικου» (αθλητικό κομμάτι του Συλλόγου), στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Καλλιπάτειρα, γνωρίζω, συμμετέχω και ευαισθητοποιούμαι σε ΑμΕΑ».

Συνοδευόμενοι από τη γυμνάστρια του προγράμματος «Καλλιπάτειρα» Μαριάνθη Μυρογιάννη και τους δασκάλους της Γ΄ και της Ε΄ τάξης, Μαρία Παπαγεωργίου και Ιωάννη Σιγούρο, αντίστοιχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής επισκέφθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου «Περπατώ» όπου τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη Οργάνωσης και Διαχείρισης του Συλλόγου Ντίνα Τοκούτση.

Η κ. Τοκούτση
τους ξενάγησε στους χώρους του Συλλόγου, ενώ προηγήθηκε μια ενημέρωση για το Σύλλογο γενικότερα και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικότερα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εφαρμόζεται από φέτος σ’ όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Στο νομό Ροδόπης επιλέχτηκαν 15 σχολεία -με διαφορετικό θέμα το καθένα- για να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής επιλέχτηκε με το πρόγραμμα «Γνωρίζω, συμμετέχω και ευαισθητοποιούμαι σε ΑμΕΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το 4ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο της πόλης την Πέμπτη 3 Μαΐου.

Εκεί τους δέχτηκε η επίκουρη καθηγήτρια της Ειδικής Αγωγής Σοφία Μπάτιου, όπου ο φοιτητές του Δ΄ έτους ειδικεύονται για τα παραολυμπιακά αγωνίσματα.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στα αγωνίσματα, για να κατανοήσουν τη δυσκολία που περνάνε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. «Κάθισαν στο αναπηρικό αμαξίδιο και προσπάθησαν να παίξουν μπάσκετ, όπου τους δόθηκε ευκαιρία να δουν πόσο δύσκολο είναι», όπως μετέφερε η γυμνάστρια του Προγράμματος «Καλλιπάτειρα» Μαριάνθη Μυρογιάννη.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά -γι’ αυτό παίρνουμε παιδιά των μικρών τάξεων, όπως της Γ΄ και της Ε΄- μπροστά στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι πια μέλη μέσα στην κοινωνία μας, κινούνται ελεύθερα, συμμετέχουν στις δραστηριότητες».


Πάντως, τα παιδιά έδειξαν πώς γνωρίζουν για τα ΑμεΑ, όταν τους έγιναν κάποιες σχετικές ερωτήσεις στα πλαίσια της συζήτησης που προέκυψε στα γραφεία του «Περπατώ». Και είναι λογικό διότι έχουν ενημερωθεί στο συγκεκριμένο θέμα μέσα από το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» που προηγήθηκε του προγράμματος «Καλλιπάτειρα».

«Τους είχαμε μιλήσει και τότε για τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αγωνίσματα. Τα παιδιά κυρίως του νομού μας γνωρίζουν για τα ΑμεΑ, επειδή έχουμε και τον Παραολυμπιονίκη, ο οποίος μάς είχε επισκεφθεί στα πλαίσια του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας. Επομένως, τα παιδιά ξέρουν ήδη, είναι πολύ ευαισθητοποιημένα, αλλά απλώς ξαφνιάζονται να βλέπουν τα ίδια τα παιδιά».

Όπως ενημέρωσε η κ. Μυρογιάννη, το πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα» θα συνεχιστεί μέσα στα πλαίσια του σχολείου, όπου τα παιδιά θα κληθούν να ζωγραφίσουν τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν.

Στην τελική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα φορέσουν μπλουζάκια με μήνυμα σχετικά με τα ΑμΕΑ που θα αναγράφεται στα μπλουζάκια.

Επίσης, στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση όλων των δραστηριοτήτων των 15 δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής, στον 1ο όροφο της Νομαρχίας Ροδόπης.

«Να προπονείται πιο σκληρά ο Άλεξ, για να μας κάνει περήφανους στην επόμενη Παραολυμπιάδα»

«Να προπονείται πιο σκληρά ο Άλεξ, για να μας κάνει περήφανους στην επόμενη Παραολυμπιάδα», αυτό ζήτησαν τα παιδιά του 4ου Δημοτικού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο «Περπατώ», μετά την οποία ακολούθησε επίσκεψη στο Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον Παραολυμπιονίκη μας, τον Άλεξ Ταξιλδάρη, καθώς επίσης και να παρακολουθήσουν την προπόνηση ενός Παραολυμπιονίκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», Άλεξ Ταξιλδάρης, δέχτηκε με μεγάλη χαρά τα παιδιά από το 4ο Δημοτικό, στα οποία μίλησε για την κολύμβηση γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τον εαυτό του, αλλά και τη Σέμη Ριζάογλου, μέλος του «Περπατώ» και φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, η οποία εκείνη την ώρα είχε ξεκινήσει την προπόνησή της.

«Είναι μια όμορφη πρωτοβουλία του διευθυντή του 4ου Δημοτικού να επισκεφθούν τα παιδιά το Κολυμβητήριο, να δουν από κοντά το Κολυμβητήριο και τι σημαίνει προπόνηση ενός αθλητή με αναπηρία. Πραγματικά, αυτά τα παιδιά έχουν την τύχη από τόσο νωρίς να δουν και πρακτικά τι σημαίνει αθλητής με αναπηρία και τι μπορεί να καταφέρει ένας αθλητής παρά την αναπηρία του».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.