ΚΕΚ για την επιμορφωση των επαγγελματιων στην Ξανθη

Επιτυχείς αποδείχθηκαν οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ξάνθης για την οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης κτιρίου στην περιοχή της Εκτενεπόλ, απέναντι από το 1ο ΕΠΑΛ, προκειμένου να στεγαστεί το Περιφερειακό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΓΣΒEΕ. Αυτές τις μέρες αναμένεται να γίνει η πρόσκληση εργολάβου από την Ομοσπονδία και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του κτιρίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σωτήρης Τσιακίρογλου σημείωσε ότι η περιφέρειά μας είναι η μόνη όπου δεν υπάρχει ΚΕΚ της ΓΣΒEΕ «λόγω του ότι οι όροι δόμησης που αφορούν στη στέγαση του ΚΕΚ είναι πολύ αυστηροί» μετέφερε με την επιπλέον ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε κατάλληλο χώρο. Μετά από επίπονες προσπάθειες, έγινε αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου όπου τηρούνται οι συγκεκριμένοι όροι δόμησης. Μέσα στο Μάιο θα βγει η προκήρυξη για την πρόσκληση των εργολάβων, προκειμένου ν’ αναλάβουν τη διαμερισματοποίηση και τις όποιες άλλες εργασίες. Εκτιμώ ότι το φθινόπωρο θα γίνουν τα εγκαίνια».

Ο κ. Τσιακίρογλου
εξήγησε σε ποιους απευθύνεται το ΚΕΚ. «Όλοι οι μικρομεσαίοι και το προσωπικό τους έχουν ανάγκη επιμόρφωσης. Όποιος υποστηρίξει ότι δε χρειάζεται επιμόρφωση, πλανάται οικτρά, γιατί η επιμόρφωση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, τις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του κάθε επαγγελματία, στην ουσία το πελατολόγιο μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί αυτοκινήτων θα μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν ένα σύγχρονο θέμα, όπως είναι το air condition στο αυτοκίνητο, τα πολυβάλβιδα αυτοκίνητα, οι υδραυλικοί θα ενημερωθούν γύρω από το αέριο, οι ηλεκτρολόγοι γύρω από τα υψηλά και χαμηλά ρεύματα, οι εστιάτορες πάνω στη μαγειρική τέχνη. Το ΚΕΚ έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό που μέχρι στιγμής καλύπτεται από μια υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, που δεν επαρκεί όμως για την περιφέρειά μας. Υπάρχει η πάγια τακτική της ΓΣΒEΕ να δημιουργήσει ΚΕΚ σε κάθε περιφέρεια και πλέον έφτασε η ώρα για το ΚΕΚ της περιφέρειας ΑΜ-Θ, με έδρα την Ξάνθη που θα καλύπτει τους επαγγελματίες από την Καβάλα και τη Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσιακίρογλου τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στην περιοχή – παράλληλα με τις θέσεις εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ- προσδιορίζονται στο 1 εκατ. ευρώ.

Η Ομοσπονδία της Ξάνθης καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες για να ιδρυθεί το ΚΕΚ στην Ξάνθη, παρά το ότι πάγια θέση της ΓΣΒEΕ είναι να ιδρύονται στις έδρες των περιφερειών.

Στο ΚΕΚ, θα γίνουν και σεμινάρια τεχνικών ασφαλείας, παράλληλα με ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίας και τα τεχνικά επαγγέλματα. Θα διεξάγονται επίσης ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα πάνω σε θέματα εμπορίου, τεχνολογίας, θεμάτων που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.