Σεμιναριο για την αντισεισμικη αμυνα των σχολειων
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με ευθύνη του γραφείου Αγωγής Υγείας, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας διοργάνωσαν διήμερο σεμινάριο, για τους διευθυντές, υποδιευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Ροδόπης, με θέμα «Αντισεισμική Άμυνα Σχολικών Μονάδων» την Τρίτη και την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Το σεμινάριο περιλάμβανε και άσκηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε περίπτωση σεισμού, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα σχολεία της χώρας.
Μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας ενημέρωσαν εκπαιδευτικούς και στελέχη της Δευτεροβάθμιας για το «σεισμικό κίνδυνο» στην Ελλάδα, ο οποίος τη φέρνει στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην έκτη στον κόσμο. Η φράση – σύνθημα του ΟΑΣΠ είναι «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς» και στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή όλων σε μια προσπάθεια μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων σε περίπτωση σεισμού.
Ο προϊστάμενος της Β/θμιας Κώστας Πανδρεμένος εξήγησε ότι η αφορμή δόθηκε από την επιθυμία ενός σχολείου για επιμόρφωση (Γυμνάσιο Καλλίστης). «Θεωρήσαμε ότι αυτή η επιμόρφωση θα ήταν καλό να γίνει σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλου του νομού. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ΟΑΣΠ και μηχανικοί του Οργανισμού αποδέχτηκαν την πρόσκληση.
Επειδή ο νομός μας έχει ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό – το 40% με 50% των εκπαιδευτικών κάθε χρόνο αλλάζουν – φροντίσαμε, παρότι έχουμε 22 σχολεία να επιμορφωθεί τετραπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών, δηλαδή περίπου 90 άτομα, ώστε να μπορέσουμε με την τεχνογνωσία την οποία αποκτήσαμε αυτές τις δύο μέρες να έχουμε μία ασφαλή αντιμετώπιση των γεγονότων».
Ευχαρίστησε τους μηχανικούς του ΟΑΣΠ, με τη βοήθεια των οποίων έγινε η ημερίδα και σχολίασε «μας εντυπωσίασαν με τα θέματα που παρουσίασαν. Πράγματι μάθαμε πράγματα, τα οποία ενδεχομένως να μην τα είχαμε ξανακούσει».
Ανέφερε ότι το 95% των σχολείων μας είναι σχεδόν καινούρια. «Μόνο το Εσπερινό είναι μεγαλύτερο από εικοσαετίας, ενώ όλα τα άλλα είναι καινούρια, έχουν χτιστεί με καινούριες προδιαγραφές και είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Ο ΟΑΣΠ, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των κτιρίων, από τα παλιότερα στα νεότερα. Γίνεται δηλαδή έλεγχος της στατικότητας των κτιρίων αυτών, ώστε να ξέρουμε που βρισκόμαστε κι ο έλεγχος πάει πολύ καλά».
Άσκηση ετοιμότητας
Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ξεκίνησε η πρακτική άσκηση. Χτύπησε το κουδούνι και οι μαθητές βγήκαν από τις αίθουσές τους σα να επρόκειτο για σεισμό.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μαθητές, ο κ. Πανδρεμένος, τους ενημέρωσε ότι αυτή η άσκηση γίνεται για να καταλάβουν πώς μπορούν να βγουν από το κτίριο, με ασφάλεια.
Ο αρχιτέκτονας μηχανικός, προϊστάμενος εκπαίδευσης – ενημέρωσης του ΟΑΣΠ Παναγιώτης Παπαδάκης ανέφερε ότι οι μηχανικοί τους βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εκκενώνουν το σχολείο τους, ενώ συμβούλεψε τους μαθητές την επόμενη φορά που θα κάνουν την άσκηση να την αντιμετωπίσουν λίγο πιο συγκροτημένα. «Να μην τρέχετε στη σκάλα, να μην πηγαίνετε όλοι μαζί, να μην προσπαθείτε να κατεβείτε από τις άκρες της σκάλας, πράγματα, δηλαδή, που κάνουν συνήθως τα παιδιά. Για φανταστείτε, σ’ ένα σεισμό καταστροφικό να πηγαίνετε τρέχοντας στην σκάλα. Θα έχετε γλιτώσει από το σεισμό και θα κινδυνεύετε από το συνωστισμό».
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των Γρεβενών και της Κοζάνης, σημειώνοντας ότι ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή.
Ο Παναγιώτης Παπαδάκης εξήγησε ότι ο ΟΑΣΠ από την ίδρυσή του προσπαθούσε να καλύψει τα σχολεία. «Πηγαίναμε αρχικά σε σχολεία και μιλούσαμε άμεσα στους μαθητές, για θέματα αυτοπροστασίας, σε περίπτωση σεισμού. Από το 1999 – χωρίς να έχει καταργηθεί αυτού του είδους η ενημέρωση των μαθητών – έχει αρχίσει και μια άλλη δραστηριότητα, που έχει να κάνει με σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Συνήθως, αυτά είναι διήμερα, τριήμερα και τετραήμερα, κατά τα οποία πηγαίνουμε σε νομούς, έρχονται εκπαιδευτικοί από κάθε σχολείο οι οποίοι παρακολουθώντας αυτό το σεμινάριο και παίρνοντας αρκετό εκπαιδευτικό υλικό από τη μεριά μας, μπορούν να λειτουργήσουν στο σχολείο τους ως πολλαπλασιαστές, κατά κάποιον τρόπο, μια που εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα τα σχολεία της επικράτειας».
Σχολιάζοντας το αν οι μαθητές που συμμετέχουν στις σχετικές ασκήσεις έχουν την αίσθηση του φόβου, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις προσλαμβάνουσες που έχουν. «Είχαμε ένα σεισμό στο Αγρίνιο, στη λίμνη Τριχωνίδα, είχαμε σοβαρές ζημιές απ’ ότι είδαμε από τα ΜΜΕ. Αυτό, εάν το εκτιμήσουν οι μαθητές μπορούν να έχουν την ανάλογη αίσθηση φόβου ή όχι. Σίγουρα όμως μεγάλο ρόλο παίζουν και οι καθηγητές τους, διότι είναι γεγονός ότι αν το αντιμετωπίσουν σαν αστείο, την ώρα που θα χρειαστεί δε θα έχουν κάποια προσλαμβάνουσα παράσταση, από την άσκηση που έκαναν».
Από τους προβληματισμούς των καθηγητών διέκρινε το «αντέχει το σχολείο ή όχι» κι ενημέρωσε ότι σε γενικές γραμμές οι κατασκευές των κτιρίων μας είναι καλές. «Έχουμε από τους πλέον σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κτίριά μας είναι αλώβητα. Έχουν ζημιές στους τοίχους, στα τζάμια, ζημιές που προκύπτουν από τον εξοπλισμό και την επίπλωση ενός χώρου και ζημιές που εντέλει μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς κατ’ ανάγκη να είμαστε μηχανικοί: το να στερεώσουμε μια ντουλάπα, να κάνουμε μία σωστή διάταξη των θρανίων μέσα σε μια σχολική αίθουσα διευκολύνει την αποχώρηση των μαθητών. Ο πρώτος προβληματισμός τους είναι το κτίριο, αν αντέχει ή όχι. Αφού, εξοικειωθούν μ’ αυτόν τον προβληματισμό και μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση είναι το πώς χειρίζονται 400 μαθητές σε ένα σχολείο την ώρα του μαθήματος, που είναι κάπως ελεγχόμενα τα πράγματα και πώς στο διάλλειμα, που δεν είναι πάντοτε ελεγχόμενα τα πράγματα ή αν η μέρα είναι βροχερή ή αν είναι βράδι. Έχουν προβληματισμούς, μεγάλες αγωνίες κι αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις κι από τη συμμετοχή τους και ενθαρρύνονται, κατά κάποιον τρόπο».
Ο κ. Παπαδάκης έδωσε κάποια στοιχεία που αφορούν στο σεισμό της Αθήνας. «Από ένα σύνολο περίπου 2.500 σχολικών κτιρίων γύρω στα 450 έπαθαν ζημιές. Δεν κατέρρευσε κανένα, ώστε να έχουμε πρόβλημα εγκλωβισμού ατόμων κι αυτό είναι και το ζητούμενο. Σε έναν παλαιότερο σεισμό στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, γύρω στα 10 σχολικά κτίρια που ήταν πολύ παλιά, από λιθοδομή, τούβλα, έπαθαν σοβαρές ζημιές, είχαμε κάποιες μικρές καταρρεύσεις, αλλά δεν είχαμε ατυχήματα, γιατί δε λειτουργούσαν τα σχολεία. Αλλά, σα σύνολο, επέτρεπαν την εκκένωση, ακόμα και μ’ αυτές τις ζημιές».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
