«Ο κοσμος προτιμα το φθηνο επιπλο και οχι το καλο και ακριβο»

Τη μάχη με τις μεγάλες επιπλο-βιομηχανίες φαίνεται να χάνουν οι παραδοσιακοί επιπλοποιοί της Κομοτηνής. Οι παραγγελίες μειώνονται μαζί και ο αριθμός των επιπλοποιών που ασχολούνται με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των επίπλων. «Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός» παραδέχεται ο Χουσεϊν Αλή Οσμάν, επιπλοποιός, 55 ετών και κάνει λόγο για ιδιαίτερα σκληρές διαμορφωθείσες συνθήκες στο χώρο της αγοράς. Στο παραδοσιακό μικρό εργαστήριο που διατηρεί έχει πάψει καιρό τώρα να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλων επίπλων, πολύ περισσότερο με τις επιπλο-συνθέσεις. Αντιθέτως, οι εναπομείναντες παραδοσιακοί επιπλοποιοί – που μετριούνται πλέον στα δάχτυλα τους ενός χεριού – ασχολούνται μόνο με τις επιδιορθώσεις παλιών επίπλων και τη φροντίδα – γυάλισμα και φρεσκάρισμα των επίπλων – αντικών. Σπάνια- σπανιότατα καλούνται να κατασκευάσουν ντουλάπες, κουζίνες, βιβλιοθήκες και καναπέδες.

Μια ζωή επιπλοποιός

Ναι, από τότε που γύρισα από τα καράβια. Άρχισα τα ταξίδια σε ηλικία 17 χρονών. Όμορφες και δύσκολες στιγμές.

Πόσα χρόνια δηλαδή με το σφυρί στο χέρι;

Είμαι επιπλοποιός 31 χρόνια, ξεκίνησα να δουλεύω στου Παπαδημητρίου και μετά άνοιξα δικό μου μαγαζί. Επιπλοποιός μια ζωή.

Αυτό σημαίνει πολύ δουλειά…

Μια ζωή δουλειά. Αν δεν δουλεύεις δεν βγαίνει μεροκάματο πρέπει να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα μεροκάματο.

Πιο δύσκολη ποιά εργασία είναι;

Το λούστρο είναι δύσκολο. Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για έναν επιπλοποιό, αλλά δεν μένει, όμως, πολύ κέρδος.

Αγοράζουν έπιπλα;

Αγοράζουν έπιπλα από επιπλο-βιομηχανίες κι όχι από παραδοσιακά εργαστήρια. Είναι πιο φθηνά τα έτοιμα, η κατασκευή, όμως, δεν είναι καλή. Γλιτώνουν από τα εργατικά, μπορούν και πωλούν φθηνότερα οι μεγάλες επιπλο-βιομηχανίες.

Εσείς με ποιους δουλεύετε;

Κάνω μικρές δουλειές με νέους, φοιτητές, στρατιώτες. Κάνω και πολλές αγγαρείες και με προτιμούν οι κάτοικοι, με πολύ προσπάθεια βγαίνει το μεροκάματο, δεν έχω παράπονο.

Μεγάλες «δουλειές» πόσο καιρό έχετε να κάνετε;

Κουζίνες έχω να κάνω πολλά χρόνια. Τα αγοράζουν έτοιμα. Ο κόσμος προτιμά το φθηνό και όχι το καλό και ακριβό. Τις αντίκες μόνο φρεσκάρουν και περιποιούνται. Τα καινούργια τα αλλάζουν, παίρνουν άλλα έπιπλα, δεν τα επιδιορθώνουν τα παλιά έπιπλα οι νοικοκυρές.

Προβληματισμός επικρατεί στο χώρο…

Μεγάλος, πέντε χρόνια έχω για να βγω στην σύνταξη. 700 ευρώ είναι τα έξοδά μου το μήνα. Πόσα θα βγάλω για να τα καλύψω και να ζήσω;

Υπάρχουν παραδοσιακοί επιπλοποιοί στην Κομοτηνή;

Παραδοσιακοί δεν υπάρχουν. Λίγοι «φρεσκάρουν» και ανανεώνουν τα παλιά έπιπλα. Έτσι, ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπει το χώρο.

Και οι νέοι;

Ασχολούνται με δουλειές στις οικοδομές και λίγοι έχουν μείνει σαν κι εμάς. Δέκα φορές θα χρειαστεί να πας για να πάρεις τριάντα ευρώ. Έτσι, οι νέοι αποφεύγουν το χώρο. Είναι γι’ αυτούς «χαμαλίκι», κούραση και δεν παίρνουν τα λεφτά που θέλουν. Βαριά και βρώμικη δουλειά.

Έχω ακούσει ότι εισάγονται έπιπλα από την Τουρκία, είναι αλήθεια;

Ναι, τα τουρκικά πωλούνται σε μισή τιμή σε σχέση με τα ελληνικά, αλλά η κατασκευή είναι κατώτερη από τα ελληνικά έπιπλα. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις αυτό ισχύει με τα έπιπλα της Τουρκίας. Αντί να βάλουν δέκα καρφιά βάζουν πέντε. Εγώ δεν ασχολούμαι με τα τουρκικά έπιπλα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το προτέρημα ενός καλού επιπλοποιού;

Αν δεν έχεις «γαϊδουρινή υπομονή», δεν γίνεται δουλειά. Με τα χιλιοστά παίζεις. Μισός πόντος να σου φύγει πάει το έπιπλο. Υπομονή και προσοχή.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.