«Σχολειο Δευτερης Ευκαιριας, Επιχειρηματικοτητα και Προωθηση στην απασχοληση»
«Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Επιχειρηματικότητα και Προώθηση στην απασχόληση» ήταν το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας Κομοτηνής και Σαπών, στα πλαίσια των εργασιών ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι Σ. Κιουλάνης, περιφερειακός σύμβουλος ΣΔΕ Α.Μ.-Θ. με θέμα «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και τοπική κοινωνία», Π. Δουμπά – Σ. Βόλτσης, σύμβουλοι σταδιοδρομίας ΣΔΕ Κομοτηνής-Σαπών με θέμα «Ο ρόλος του συμβούλου σταδιοδρομίας στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», Π. Αρχοντίκης, υπεύθυνος έργων ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.-Θ. με θέμα «Η διαχειριστική έργων στήριξης Μ.Μ.Ε. Α.Μ.-Θ. και ρόλος της οικονομικής συμβουλευτικής», Ι. Χατζόπουλος, υπεύθυνος φυσικού αντικειμένου στο ΚΕΤΑ-Α.Μ.-Θ. με θέμα «Το κέντρο επιχειρηματικής και τεχνολογικής ανάπτυξης Α.Μ.-Θ. ως εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας», Όλγα Ρενταρή, νομαρχιακή σύμβουλος, αντινομάρχης ΝΑΡΕ με θέμα «Γυναικεία επιχειρηματικότητα και Θράκη» και Σ. Κεφαλίδης, διευθυντής της «Αναπτυξιακής Ροδόπης» με θέμα «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης στην αγορά εργασίας ανέργων παλιννοστούντων».
Στη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και τοπική κοινωνία» ο περιφερειακός σύμβουλος ΣΔΕ Α.Μ.-Θ. Σπύρος Κιουλάνης, τονίζοντας ότι η ευελιξία που υπάρχει μεταξύ του Σ.Δ.Ε. και της τοπικής κοινωνίας δεν συναντάται στο τυπικό σχολείο. «Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας εφαρμόζουμε μια σειρά από καινοτόμα προγράμματα και υπάρχει μεγάλη ευελιξία σε ότι αφορά στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το τυπικό σχολείο όπου υπάρχει ένα συγκεντρωτικό κατά κανόνα σύστημα, δηλαδή δίνονται κάποιες οδηγίες οι οποίες εφαρμόζονται στη συνέχεια. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι πιο ευέλικτα, οπότε υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με την τοπική κοινωνία σε όλους τους τομείς, δηλαδή στο θέμα της διδασκαλίας, στο θέμα της σύνδεσης με διάφορες επιχειρήσεις κλπ.».
Σύμφωνα με τον κ. Κιουλάνη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι πρώτης επιλογής σε ότι αφορά το πρόγραμμα, τη μεθοδολογία και τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζονται σ’ αυτό το σχολείο. «Σε κάθε σχολείο υπάρχει μια συμβουλευτική υπηρεσία, υπάρχει ψυχολόγος, υπάρχει καθοδήγηση σε ότι αφορά στην επαγγελματική συνέχεια. Επίσης, υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλα πολλά πράγματα, τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν από το τυπικό σχολείο».
Η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής Μαρία Τσαούση μίλησε για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, το οποίο συστεγάζεται με το 3ο Ενιαίο Λύκειο που βρίσκεται επί της οδού Φιλίππου 33. Όσον αφορά στην απόκτηση στέγης, αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή μέχρι τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε να στεγαστεί το Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής στο δικό του κτίριο. «Είναι ένα σχολείο το οποίο προς το παρόν δεν έχει κτίριο αλλά αναμένουμε το Σεπτέμβριο ή μέχρι την καινούρια χρονιά να μπούμε στο δικό μας κτίριο, το οποίο ήδη έχει δοθεί».
Δικαίωμα φοίτησης στο Σ.Δ.Ε. έχουν άτομα ηλικίας 18 ετών και πάνω, τα οποία δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο Γυμνασίου. Μετά από 2 χρόνια παρακολούθησης μαθημάτων σ’ αυτό το σχολείο μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και όχι μόνο. «Δηλαδή οποιοδήποτε άτομο που έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και δεν έχει πάρει απολυτήριο γυμνασίου, μπορεί να έρθει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σε 2 χρόνια να πάρει απολυτήριο Γυμνασίου ώστε να μπορέσει μετά να συνεχίσει στο Λύκειο και όχι μόνο».
Από τους 95 μαθητές (Α΄ και Β΄ επίπεδο) εγγεγραμμένους φέτος στο ΣΔΕ Κομοτηνής, φοιτούν 85 άτομα, ενώ κάποιοι έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Όπως ανέφερε η κ. Τσαούση, φέτος αναμένεται να δοθούν απολυτήρια σε 33 άτομα, με βάση τις απουσίες που έχουν, δεδομένου ότι επιτρέπονται 130 τη χρονιά. Σύμφωνα με την ίδια, «για την καινούρια χρονιά θα πάρουμε 60 άτομα». Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τον αριθμό μαθητών που πρέπει να περάσουν στο Σ.Δ.Ε., οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: η ανεργία, η ηλικία, το μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.
Να σημειωθεί ότι ο νομός Ροδόπης είναι μοναδικός μικρός νομός της χώρας- πέρα από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής -όπου λειτουργούν 2 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αυτά της Κομοτηνής και των Σαπών, ενώ στο νομό Έβρου δημιουργήθηκε φέτος δεύτερο Σχολείο, αυτό της Ορεστιάδας.
Τέλος, η κ. Τσαούση μίλησε για το εσπερινό Λύκειο που δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή όπου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές οι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. «Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, οι οποίοι πήραν πέρσι το πτυχίο τους, ήδη φοιτούν σ’ αυτό το εσπερινό Λύκειο. Η φοίτηση στο Λύκειο είναι 4 χρόνια και έχει διάφορες ειδικότητες: Αισθητικής-Κομμωτικής, Μηχανολόγου, Πληροφορικής και μπορούν να δημιουργηθούν κι άλλες ειδικότητες με τα χρόνια. Επίσης, οι απόφοιτοι του Σ.Δ.Ε. μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και σε Ενιαίο Λύκειο, αν έχουν τη δυνατότητα αυτή και το χρόνο».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
